Başbakan Görevden Alındı

Başbakan Görevden Alındı

Türkiye'deki "muhtıra / kapatma davası" sürecinin benzeri Cezayir'de yaşanıyor. Cumhurbaşkanı, ülkenin Başbakanı'nı görevden aldı. Gerekçe....

Cezayir'de 2006 yılında iktidara gelen Başbakan Abdulaziz Belkhadem, Cumhurbaşkanı tarafından "ülkenin giderek İslamlaşması" nedeniyle görevden alındı

Başkanlık sistemiyle yönetilen Afrika ülkesi Cezayir'de 1999'dan beri görevde olan Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika, ülkede 2006 yılında yapılan seçimlerden galip çıkan Ulusal Kurtuluş Cephesi lideri Abdulaziz Belkhadem'i başbakan atamıştı. Ancak 2 yıllık Belkhadem iktidarında Cezayir'in giderek İslami eksene kayması ülkede gerilim yarattı. Başbakan'ın Kuran'ı, Cezayir toplumunun tek anayasası ilan ettiği söylentileri yayıldı. İçki satan yerler kapatıldı. Ramazan'da oruç tutmayanlara saldırılar başladı, evli olmayan çiftlerin sokakta dolaşmalarına izin vermeyen ahlak polisleri türedi, lokantalar tek başına gelen kadınlara servis yapmayı reddetti.

Şeriat geliyor korkusu

Ayrıca Hristiyanlar da izinsiz ibadet ettikleri gerekçesiyle baskı altına alınmaya başladı. Haklarında davalar açıldı. Ülkenin giderek şeriat eksenine girmesinden kaygılanan Cumhurbaşkanı Buteflika, sonunda çareyi başbakanı görevden almakta buldu. Belkhadem'in yerine laiklik yanlısı ve orduya yakınlığıyla bilinen Ahmed Yahya'yı getirdi. Yahya, üç partili koalisyonun en küçük ortağı olan Ulusal Demokrasi Hareketi'nin lideri. Son seçimlerde yüzde 9.5 oy almış olmasına rağmen Buteflika'nın talebiyle meclisin yeni başbakana güvenoyu vermesi bekleniyor.

Cezayir nüfusunun %99'dan fazlasını Müslüman kökenliler oluşturuyor. Cezayir Anayasası, tüm vatandaşlara din özgürlüğü tanıyor. İmam, papaz ve hahamlar Diyanet İşleri Bakanlığı'na bağlı ve devlet memuru olarak görev yapıyor. Türkiye'de olduğu gibi vaaz vermek veya dini faaliyetlerde bulunmak devletin iznine tabi. Yine Türkiye'de olduğu gibi devlet din eğitimine ve camilere maddi katkıda bulunup imamların maaşını ödüyor. Ülkedeki değişimin bir göstergesi olarak 2005 yılında şeriat hukuku orta dereceli okullarda zorunlu ders haline getirildi.