Batı Şeria’daki Yeni İşgal Planı Onaylandı

Batı Şeria’daki Yeni İşgal Planı Onaylandı

Batı Şeria’da yeni beş “yerleşim” yerinin kurulmasına onay veren İsrail rejiminin maliye bakanı bu gelişmeyi, “Filistin'i tek taraflı olarak devlet olarak tanıyan her ülke için bir ileri karakola izin verildi” diyerek duyurdu.

İşgalci İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich perşembe günü geç saatlerde Güvenlik Kabinesi'nin Batı Şeria'daki beş yerleşim “ileri karakoluna” izin verilmesini ve Filistin Yönetimi'ne ek yaptırımlar uygulanmasını onayladığını açıkladı.

Smotrich söz konusu beş ileri karakolun Evyatar, Givat Assaf, Sde Efraim, Heletz ve Adorayim olduğunu belirtti.

Duyuru, onayların ABD ile gerilimi tırmandırabileceği endişesiyle Başbakan Benyamin Netanyahu'nun danışmanlarına danıştığı Güvenlik Kabinesi toplantısına verilen aranın ardından geldi.

Smotrich, "Güvenlik Kabinesi son bir ay içinde Filistin'i tek taraflı olarak devlet olarak tanıyan her ülke için bir ileri karakola izin verdi" dedi.

İsrailli Bakan, Batı Şeria Yüksek Planlama Konseyi'nin yerleşim yerlerinde binlerce konutun onaylanmasını ilerletmek üzere toplanacağını da sözlerine ekledi.

Bakan, "haftalar süren tartışmaların ardından İsrail hükümetinin, Filistin Yönetimi'nin öncülük ettiği İsrail karşıtı önlemlere uygun bir yanıt verdiğini" belirtti.

Smotrich'e göre, Filistin Yönetimi'ne yönelik yaptırımlar, yetkililerin çıkış izinlerinin iptal edilmesini ve Batı Şeria'nın C Bölgesi'nde "yasadışı" olarak kabul edilen Filistinlilere ait binalara yönelik yaptırımların arttırılmasını içerecek.

İşgal altındaki Batı Şeria'nın 1993 Oslo Anlaşmaları kapsamında üç idari bölüme ayrıldığını, A Bölgesi'nin Filistin Yönetimi tarafından yönetildiğini, B Bölgesi'nin sözde ortak egemenlik altında olduğunu ve C Bölgesi'nin -işgal altındaki Filistin topraklarının yaklaşık %60'ını oluşturan en büyük alan- tam İsrail idari ve güvenlik kontrolü altında olduğunu belirtmek gerekir.

Smotrich "Filistin Yönetimi Hamas'a katılarak İsrail'e İsrail'de ve dünyada zarar vermeye çalışıyor ve biz bununla mücadele edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

"Kanıta ihtiyacı olanlar için, 7 Ekim'de bunu elde ettik. İsrail'in kalbinde bir Filistin devleti varoluşsal bir tehlikedir, İsrail Devleti'nin başına böyle bir felaketin getirilmesine izin vermeyeceğim" dedi.

Daha sonra İsrail basınında yer alan haberlere göre Smotrich, yukarıda bahsi geçen Batı Şeria'daki yerleşim yerlerinin yasallaştırılması ve üst düzey Filistinli yetkililere yeni yaptırımlar uygulanması için kabine onayı alma anlaşmasının bir parçası olarak Filistin Yönetimi'nden kesilen vergi fonlarını çözme hamlelerini tamamlayacak.

YDH