BBC'nin "Irak'tan Çekilme" Anketi

BBC'nin "Irak'tan Çekilme" Anketi

BBC'nin "Irakt'tan Çekilme" Anketinde ABD Geç Bile Kalmış

22 ülkede 23 bin kişinin katılımıyla düzenlenen ankete göre, katılımcıların yalnızca yüzde 23'ü Amerikan askerlerinin güvenlik koşulları iyileşene dek kalmasından yana.

Ankete katılanların yüzde 49'una göre, Amerika Birleşik Devletleri Irak'ta daimi bir askeri üs kurma peşinde; yüzde 36'sına göre ise, Amerikan güçleri Irak'ta istikrarın sağlanmasından sonra ülkeden çekilecek.

2006 yılında yapılan anketle karşılaştırıldığında, genel tablo ABD'nin Irak'tan çekilmesi yönündeki eğilimin giderek arttığı yönünde.

Nüfusu Müslüman olan ülkelerde Irak'taki ABD varlığının derhal son bulmasını isteyenlerin oranı yarıdan fazla.

Ankete Mısır'dan katılanların yüzde 58'i, Türkiye'den katılanların yüzde 64'ü böyle düşünüyor.

Ankete katılan Amerikalıların yüzde 61'i güçlerin Irak'tan bir yıl içinde çekilmesini istiyor. Bu orana hemen çekilmesini isteyen 24'lük kesim de dahil.

Türkiye listenin başında

Globescan ve Maryland Üniversitesi'nde Uluslararası Siyasi Tutum Programı'nın (PIPA) ortaklaşa anketi Türkiye'yi de kapsıyor.

Türkiye; Amerikan askerlerinin Irak'tan çekilmesini en güçlü biçimde talep eden kamuoyuna sahip.

Türkiye'de ankete katılanların yüzde 79'u, "Amerikan askerleri Irak'tan bir yıl içinde çekilmeli" görüşünde; bunların yüzde 64'ü "derhal çekilmeli" diyor.

Ankete katılanların üçte ikisi, Amerika'nın Irak'ta daimi bir üs peşinde olduğunu söylüyor.

ABD'nin askerlerinin tamamını çekeceğine inananların oranı ise yüzde 17.

Amerika'nın Irak'ta üs peşinde olduğunu savunanlar en fazla Meksika'da saptandı.

Meksikalıların yüzde 75'i, İtalyanların yüzde 73'ü, Mısırlıların yüzde 68'i, Türklerin de yüzde 64'ü "Amerikalılar Irak'ta daimi üs kuracak" diyor.

Amerikalıların istikrarın sağlanması ardından Irak'ı terkedeceğini düşünenlerin çoğunlukta olduğu ülkeler de Çin, İngiltere, Kenya, Avustralya, Nijerya ve Kanada.

Yalnızca üç ülkede, Hindistan, Kenya ve Filipinler'de anket katılımcılarından derhal çekilme yönünde görüş bildirenler azınlıkta kalıyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Irak savaşındaki müttefiklerinden İngiltere'de anketin katılımcılarının yüzde 65'i, Güney Kore ve Avustralya'da da yüzde 63'ü Amerikan askerlerinin bir yıl içinde Irak'tan çekilmesini istiyor.

PIPA Direktörü Steven Kull, "22 ülkeden 19'unda anketin katılımcıları ABD'nin Irak'tan bir yıl içinde çekilmesini istiyor. Ancak bu ülkelerin hiçbirinde çoğunluk Washington'un Irak'ı terkedeceğini düşünmüyor.'' diye konuştu.

Kull, Washington'un Irak'a yönelik politikasının, bu ülkeyi Orta Doğu'da uzun dönemli askeri varlığının bir parçası olarak gördüğünü aktardı.