Bir AKP daha var, 1946'dan içeru

Bir AKP daha var, 1946'dan içeru

Sempatizanları ve taraftarları AK Parti, kimileri de AKP diyor. Peki sizce 2001 yılına kadar başka AKP var mıydı?

HAKKI DEVRİM'İN YAZISI

Siyasi Partilerin 61 Yılı

Atatürk döneminde de siyasî (Bu demektir ki CHP'ye karşı) partiler vardı. Ankara'nın izni dahilinde oldu daha doğrusu: Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası (1924) ve Serbest Cumhuriyet Fırkası (1930). Kısa ömürlü partilerimiz diye geçti tarihe (Terakkiperver Parti 4 ay sonra kapandı).
Niye bu bahse girdim? Döndüm daha doğrusu, yıllar yılı konuşmadığımız şeyler değil.

Salı günü dünyanın dört bucağından gelmiş gazetecilerle konuşurken dinlemiştim Tayyip Erdoğan'ı. Dün AKP Grup Toplantısı'ndaki konuşmasını da dinledim. Başbakanda, adı konulmak üzere olabilir bir değişiklik, belli etmemeye çalışsada sanki durup olanı biteni, gelinen noktayı yeniden düşünme ihtiyacını duymuşa benzer bir hal sezdim ben. Görürüz.

Bu arada geçmiş yılları düşünmekten de kendimi alamadım. Altmış yıldır, birbirine çok benzer laflar eden, o kadar çok iktidar ve muhalefet sözcüsü gördüm ve dinledim ki, işim gazetecilik olmasa lafı burada kesip, gına geldi der ve çıkar giderim.

Cumhuriyet döneminde uzun ömürlü (nispeten) olabilecek partiler İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra kuruldu. Demokrat Parti de bunlardan biridir. Kuruluş tarihi 9 ocak 1946. Savaşın sona erişinden hemen sonraki yılın ilk ayı ve ilk günleri.

Erdoğan dün, yeni bir şey söylemedi. Ben size bu vesileyle siyaset tarihinde 1946 yılının başlıca özelliği neydi, kısaca onu söyleyeyim. O yıl 13 yeni parti kuruldu, derler. Hani bir meselimiz, «Görmemişin oğlu olmuş...» der ya. Biz de parti kurmak serbesttir denince zahir, ne yapacağımızı biraz şaşırmışız.

Sayıları sahiden 13 müdür, merak ettim. 1945'te İstanbul'da kurulan Nuri Demirağ'ın Millî Kalkınma Partisi'ni de sayarsanız, evet 13 parti ediyor.

İŞTE BU DA O AKP; ARITMA KORUMA PARTİSİ

1946'da kurulanları size bir bir söyleyeyim: Arıtma Koruma Partisi (Ankara), Ergenekon Köylü ve İşçi Partisi (İstanbul), İslamı Koruma Partisi (İst.), Liberal Demokrat Parti (İst.), Sosyal Adalet Partisi (İst.), Türkiye İşçi ve Çiftçi Partisi (İst.), Türkiye Sosyalist Emekçi ve Köylü Partisi (İst.), Türkiye Sosyalist İşçi Partisi (İst.), Türkiye Sosyalist Partisi (İst.), Türk Sosyal Demokrat Partisi (İst.), Yalnız Vatan İçin Partisi (İst.). Ediyor on üç parti. Yıl kaçtı, dedik? 1946.

2007 ile 1946 arasında geçen zaman nedir? Tam altmış bir (61) yıl, değil mi? Bugün TBMM'de muhalefetin hâlâ dişe dokunur bir temsilcisi yok.

Radikal