Bm Askerleri Çocuklara Tecavuz Ediyor

Bm Askerleri Çocuklara Tecavuz Ediyor

Rapora göre, insani yardım kuruluşu çalışanları ve barışı korumakla görevli askerlerin bazıları, aralarında 6 yaşındakilerin de bulundukları çocukları taciz ediyor.

İngiltere merkezli çocuklara yardım kuruluşu Save the Children'ın hazırladığı bir rapor; çatışma ve felaket bölgelerindeki çocukların; bizzat kendilerini korumakla yükümlü görevlilerin tecavüz ve kötü muamelesine hedef olduklarını ortaya koydu.

Rapora göre, insani yardım kuruluşu çalışanları ve barışı korumakla görevli askerlerin bazıları, aralarında 6 yaşındakilerin de bulundukları çocukları taciz ediyor.

Raporda; taciz ve kötü muamelenin; çocuklar ve ailelerinin başlarına daha kötü şeyler gelmesinden endişe ettikleri için ihbar edilmediği, suçluların da cezalandırılmadığı saptamasına da yer veriliyor.

Save the Children'ın araştırması; Fildişi Sahili, Sudan'ın güneyi ve Haiti'yi kapsıyor.

Rapora göre, çocuklara yönelik cinsel tacizin failleri arasında, her türlü insani yardım, barış ya da güvenlik faaliyeti yürüten örgütlerin her kademeden personeli var.

Bunlara yerel görevlilerle uluslararası personel de dahil.

Raporda, bu örgütlerin ya da suçlanan kişilerin isimlerine ilişkin ayrıntı yok.

Raporu kaleme alan Karina Çarki, ''Bunun nedeni, çocukların, konuşmaları halinde başlarına geleceklerden korkuyor olması'' diyor.

Çarki, araştırmayı yapabilmek için çocuklara gizlilik ve başlarına gelenlere ilişkin ayrıntıları daha ileri aşamalara taşımayacakları konusunda söz verdiklerini söylüyor.

13 yaşında bir kız, BBC'ye başına gelenleri anlatırken, Fildişi Sahili'nde evinin yakınındaki bir tarlada, 10 Birleşmiş Milletler barış görevlisinin tecavüzüne uğradığını, tecavüzcülerin kendisini kanlar içinde bırakarak gittiğini, sürekli titrediğini, kustuğunu anlattı.

Askerlere karşı herhangi bir soruşturma ya da cezai işlem yapılmamış.

Barışı koruma operasyonlarının çoğunu Birleşmiş Milletler yürütüyor.

Birleşmiş Milletler'in görev yaptığı ülkelerde çocuklara karşı cinsel taciz olaylarına karşı çok sayıda inceleme yürütüldü, ancak bunların büyük çoğunluğu yargıya taşınmadı.

Birleşmiş Milletler'in Barışı Koruma Operasyonları Sözcüsü Nick Birnback, çocukları korumak için daha fazla önlem alınması gerektiğini kabul etti, ancak Birleşmiş Milletler'in zanlılara karşı eyleme geçmek için gerekli yetkiye sahip olmadığını savundu.

Save the Children, sorunla mücadele için Birleşmiş Mİlletler'in cinsel sömürü ve tacizle mücadele ekibiyle öneriler üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

Bu öneriler arasında, Birleşmiş Milletler tarafından yerel şikayet mekanizmasının kurulması, taciz olaylarını ele almak üzere küresel bir izleme birimi oluşturulması ve farkındalığı arttırmak ve eğitim için yatırım yapılması da yer alıyor.

islamigundem.com