BM Irak'taki Yetkilerini Arttırıyor
BM Genel Sekreteri Ban Ki Mun, BM'nin, Güvenlik Konseyi tarafından bugün kabul edilen 1770 sayılı kararı doğrultusunda Irak'ta yeni bir dönemin başlayacağını açıkladı.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, BM'nin, Güvenlik Konseyi tarafından bugün kabul edilen 1770 sayılı kararı doğrultusunda, Irak'ta ulusal uzlaşma, bölgesel diyalog, insani yardım ve insan hakları alanlarında katkılarını artıracağını söyledi.
Ban Ki-Mun, Güvenlik Konseyi'nin, BM Irak Yardım Misyonu'nun (UNAMI) görev süresini 1 yıllığına uzatan, ayrıca misyonun yetkilerini güncelleştiren ve genişleten karar tasarısının oybirliğiyle kabulündensonra konseyde yaptığı konuşmada, kararı memnuniyetle karşıladığını bildirdi.
Kararın UNAMI'nin Irak'taki görevini ''yenilediğini ve güçlendirdiğini'' kaydeden Ban, ''BM, Irak halkına yardım etmeye kararlıdır ve şimdi ulusal uzlaşma, bölgesel diyalog, insani yardım ve insan hakları gibi önemlialanlarda mümkün olabildiğince katkılarını geliştirme fırsatını elde etmiştir'' dedi. Genel sekreter, Iraklılar'ın barışçıl ve refah dolu bir geleceği uluslararası toplumun desteğiyle kendilerinin yaratmaları gerektiğini belirterek, ''BM, Irak liderleri ve halkıyla ülkeye daha fazla yardım etmek için yakın işbirliği içinde birlikte çalışmayı istemektedir'' diye konuştu.
Ban, Irak halkına ve hükümetine Irak'ı daha istikrarlı, demokratik ve gönençli bir ülke yapabilmek için harcadıkları çabalardan dolayı teşekkür ettiği konuşmasında, ayrıca Bağdat'ta 4 yıl önce bombalı saldırıda ölen BM çalışanlarını da andı. Ban, Irak'ta görev yapan cesur BM çalışanlarının güvenliğinin kendileri için çok önemli olmayı sürdürdüğünü vurguladı.
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Zalmay Halilzad, BM Güvenlik Konseyi'nin, BM Irak Yardım Misyonu'nun (UNAMI) görev süresini 1 yıllığına uzatan, ayrıca misyonunyetkilerini güncelleştiren ve genişleten kararının, BM'nin Irak'taki rolü açısından yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu söyledi.
Zalmay Halilzad, 1770 sayılı kararın konseyde oybirliğiyle kabul edilmesinden sonra yaptığı açıklamada, kararın Irak hükümetine ve halkına daha fazla uluslararası desteğin sağlanması açısından başlangıç noktasıolmasını umduğunu bildirdi. ''Bu karar, Irak'ta olanların yalnız Irak ve bölgeyi değil tüm dünyayı da etkilediği gerçeğinin altını çiziyor'' diyen Halilzad, kararın BM'nin Irak'taki rolünü 3 biçimde genişlettiğini kaydetti.
Halilzad, BM'nin öncelikle Irak halkına ve hükümetine ulusal uzlaşma yolunda yardım edeceğini, ikinci olarak Irak'ın bu ulusal uzlaşmaya varmasında bölgesel anlayışın gelişmesini sağlayacağını ve son olarak da insani yardım ve mülteci sorunu gibi konularda Iraklılar'a kaynak aktarılmasına ön ayak olacağını dile getirdi.
Halilzad, ''Iraklılar'ın geleceklerini biçimlendirmelerine yardımcı olan BM'nin bu kararla rolünü artırmasından dolayı memnunuz. Ancak şunu da belirtmeliyim ki ABD, Irak hükümetine ve halkına yardım etme sorumluluğunu taşımayı sürdürecek. Ayrıca ABD, güvenlik ve lojistik açıdan BM'ye yardım için üstüne düşeni yapacak'' dedi.
-BM GENEL SEKRETERİ BAN-
BM Genel Sekreteri Ban ise gazetecilerin kararla ilgili soruları üzerine, BM'nin Irak'taki varlığını artıracağını, ancak güvenlik koşullarının çok önemli olduğunu söyledi. Ban, ''Şu an Irak'a kimin ve kaç kişinin gideceği konusunda kesin karar vermedim. Öncelikle BM Genel Kurulu'nun personelimizin güvenli koşullarda çalışmasını sağlama konusunda desteğini almalıyım, ayrıca bunun için bütçenin de artması gerek'' diye konuştu.
Ban, BM'nin Irak'ta ve bölgede arabulucu ya da kolaylaştırıcı olarak mı çalışacağının sorulması üzerine şöyle konuştu: ''Evet, değişik etnik, dinsel gruplar arasında siyasal diyaloğu geliştirmeye çalışacağız. BM, hem Irak'ınyeniden yapılanmasına yönelik başlattığı (Irak Compact) girişimini sürdürecek, hem de Irak'ın komşuları dışişleri bakanları toplantılarının devamını teşvik edecek.
Eylül'deki BM Genel Kurulu toplantıları sırasındabölge bakanlarıyla biraraya gelme şansımızın olmasını umuyorum.'' Ban, BM çalışanları derneğinin Irak'a kimsenin gönderilmemesi yönündeki çağrısıyla ilgili sorular üzerine ise, ''Onların endişelerini anlıyorum, çalışanlarımızın güvenliğini sağlamak için gerekli önlemleri alacağız.Ancak BM'nin dünyadaki insanlara yardım etmeyi sürdürmesi gerek, bu BM'nin sorumluluğu'' dedi.
2003 yılında kurulan Irak Yardım Misyonu (UNAMI), 19 Ağustos 2003 tarihinde Bağdat'taki BM merkezine yapılan intihar saldırısında, aralarında BM Genel Sekreteri'nin Irak Özel Temsilcisi Sergio Vieira de Mello olmak üzere 22 BM çalışanının ölmesi üzerine Irak'taki sayısını azaltmıştı. 2004 yılının nisan ayından itibaren Irak'a yeniden dönen UNAMI'nin şu anda Irak'ta çalışan sayısı 65 ve bu sayının bugünkü karar doğrultusunda 95'e çıkması bekleniyor. UNAMI'nin Irak, Kuveyt ve Ürdün'de görevli 300 uluslararası, 393 de yerli çalışanı bulunuyor.
ajanslar