BM İsrail'le ilgili raporu kabul etti
BM İnsan Hakları Konseyi'nin bugünkü oturumunda kabul edilen raporda pek çok ülkenin İsrail'in yaptığı insan hakları ihlallerine ilişkin tespitleri ve önerileri yer aldı.
BM İnsan Hakları Konseyi'nin bugünkü oturumunda kabul edilen raporda pek çok ülkenin İsrail'in yaptığı insan hakları ihlallerine ilişkin tespitleri ve önerileri yer aldı.
İsrail'e getirilen öneriler arasında, ölüm cezasını tamamen kaldırması, kadın-erkek eşitliğini sağlaması, ülkede bağımsız bir insan hakları kurumu kurulmasına izin vermesi ve bütün uluslararası insan hakları mekanizmalarıyla işbirliği yapması yer aldı.
İsrail'in bütün vatandaşlarına eşit haklar sağlaması, bütün ayrımcı uygulamalara, zorla gözaltına alma, kötü muamele ve işkenceye son vermesi talep edilen raporda, Hristiyan ve Müslümanlarca kutsal kabul edilen bölgelerde yasa dışı uygulamalara başvurulmaması gerektiği belirtildi.
Ülkedeki Filistinli, Suriyeli ve Arap tutukluların salıverilmesi çağrısında bulunulan raporda, İsrail'in işgal altındaki Filistin ve Arap topraklarından çekilmesi de talep edildi. Gazze'deki ablukanın sona erdirilmesi gerektiği vurgulanan raporda, İsrail'in işgali altındaki topraklarda Yahudi yerleşim yerleri açılması uygulamasına son vermesi istendi.
Raporda, İsrail'in bütün BM kararlarına, uluslararası anlaşmalara ve hukuka uyması da talep edildi.
BM İnsan Hakları Konseyi'nin "Evrensel Periyodik İnceleme" raporunda çeşitli ülkelere ait 230'dan fazla eleştiri ve talep yer aldı. İsrail, rapordaki eleştirilere ve taleplere Mart 2014 ayında toplanacak konseyin 25'inci oturumuna kadar yanıt verecek.
BM İnsan Hakları Konseyi, ülkelerin "Evrensel Periyodik İncelemeleri"ni 4 yılda bir yapıyor. İsrail'in periyodik incelemesinin 29 Ocak 2013'te yapılması planlanmış ancak konseyin Filistin topraklarındaki Yahudi yerleşim birimlerini incelemek için özel bir komisyon kurması üzerine İsrail toplantıyı boykot etmişti.