BM Raporu: Çin, Uygur Türklerinin Çocuklarına Zorla El Koyuyor
Birleşmiş Milletler uzmanları, Çin'in, Uygur ve diğer azınlık Müslüman çocukların ailelerinden zorla ayrıldığı Sincan'da devlet tarafından işletilen bir yatılı okula yerleştirdiğini açıkladı
Birleşmiş Milletler uzmanları, Çin'in, Uygur Türkleri ve diğer azınlık Müslüman çocukların ailelerinden ayrıldığı Sincan eyaletinde devlet tarafından işletilen yatılı okul sistemini daha da genişlettiği yönündeki iddialar konusunda "ciddi endişelerini" dile getirdi.
BM insan hakları uzmanları salı günü, devlet tarafından gözaltına alınan ailelerin çocuklarının zorla yatılı okula gönderildiğini açıkladı.
BM yetkileri " Uygur öğrenciler, ebeveynleri olmasına rağmen devlet tarafından yetim muamelesi görüyor ve Çin'in baskın dili olan Mandarin'in neredeyse tamamen kullanıldığı tam zamanlı eğitim tesislerine yerleştiriliyor" dedi
Uzmanlar, çocukların anadillerinde öğrenme fırsatlarının çok az o olduğunu veya hiç olmadığını, ancak öğretmenlerin dil dersleri dışında Uygurca kullanmaları nedeniyle çocukların yaptırımlara maruz kalabileceklerini söyledi.
Sistem, Uygur çocuklarını, dili ve yerli olmayan diğer uygulamaları benimseyerek çoğunluk Mandarin kültürüne asimile olmaya zorlama girişimi olarak adlandırılıyor
Uzmanlar yatılı kurumlardaki Uygur ve diğer azınlık çocuklar, gençliklerinin büyük bir bölümünde
Ebeveynleriyle, aileleriyle veya diğer topluluklarıyla çok az etkileşime sahip olabiliyorlar" dedi
Uzmanlar " Bu kaçınılmaz olarak aileleri ve topluluklarıyla bağlarının kopmasına yol açacak ve kültürel, dini ve kimlikleriyle olan bağlarını zayıflatacaktır" dedi.
BM uzmanları, son yıllarda Sincan'daki yatılı okulların sayısındaki büyük artış ve Uygur ve diğer azınlık dillerine dayalı eğitimin verildiği yerel eğitim tesislerinin kapatılması konusunda uyarıda bulundu.
Uygur İnsan Hakları Projesi Araştırma ve Savunuculuk Direktör Yardımcısı Peter Irwin, İnsan Hakları Konseyi'ni Çin'in Uygurlara yönelik muamelesini acilen incelemeye çağırdı.
Uygur çocuklarını asimile olmaya zorlama çabası Çin hükümetinin 2017 yılında 1,8 milyon Uygur ve diğer Müslüman azınlığın bir gözaltı kamplarında hapsedildiği tarihten bu yana devam ediyor.
Kaynak: TEVHİDHABER