BMGK, ABD'nin "Direniş" Tasarısını Reddetti

BMGK, ABD'nin "Direniş" Tasarısını Reddetti

ABD'nin, Hamas'ın kınanmasını isteyen ve iki devletli çözümden bahsetmeyen karar tasarısı Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda reddedildi.


“Tasarının reddedilmesi ABD ve işgalcinin yüzüne bir tokat oldu” diyen Filistinli Gruplar ABD’nin Direnişi Kınama Tasarısının Reddedilmesini Kutladı ​

Filistinli gruplar ABD’nin Hamas ile Filistin direnişini kınamak için Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na sunduğu karar tasarısının reddedilmesini tebrik ettiler.

Filistinli gruplar, tasarının BM Genel Kurulu’nda reddedilmesinin ABD ve İsrail’e indirilmiş bir tokat olduğunu belirttiler.

ABD yönetiminin BM’de ağır bir tokat yediğini belirten Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri, bu başarısızlıkla Filistin halkının meşru direniş hakkının bir kez daha pekiştiğini ve bu kararın Filistin halkıyla Filistin davasına siyasi bir destek anlamına geldiğini söyledi.

İslamî Cihad Hareketi liderlerinden Davud Şihab ise, ABD tasarısının BM’de reddedilmesiyle uluslararası platformlarda yalanları pazarlayan Amerika ve İsrail’in bir tokat yediklerini ifade etti.

Fetih sözcüsü Münir El-Cağub da konuyla ilgili bir açıklama yaptı. El-Cağub yapığı açıklamada “ABD’nin Filistin direnişini suçlamak için hazırladığı ancak Genel Kurul’da kabul görmeyen tasarısı sonuç itibariyle ABD için bir faciadır. Terörist sadece işgalci İsrail’dir” dedi.

Diğer taraftan Filistin Halk Partisi Siyasi Birimi üyesi Velid El-İvad, Filistin Halk Demokratik Cephesi Siyasi Birimi üyesi Talal Ebu Zarife, Filistin Mücahitler Hareketi yetkilisi yaptıkları açıklamalarda ABD’nin Hamas ve Filistin direnişini kınama tasarısını kabul ettirmede başarısız kaldığını ve bu kararın kabul edilmemesinin Filistin’de işgal yanlısı politikalar sürdüren ABD’ye bir tokat olduğunu ifade ettiler.

DirenisGuruplari

Washington yönetimi Hamas ile Filistin direnişinin kınanması için sunduğu karar tasarısının Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabul edilmesini sağlama konusunda başarısız kaldı.

Washington’un Hamas’ın terör hareketi olarak kabul edilip kınanması için hazırladığı ve dün akşam gündeme alınan yasa tasarısına 87 ülke destek verirken, 57 ülke karşı çıktı, 33 ülke ise çekimser kaldı.

Tasarı oylanmadan önce oylama yöntemlerinin tartışıldığı BM Genel Kurulu'nda ABD, tasarının 3'te 2 çoğunluk yerine basit çoğunlukla kabul edilmesini talep etti ancak oylamaya sunulan bu talep kabul görmedi.

Buna göre ABD’nin sunduğu karar tasarısının kabul edilmesi için kabul oylarının 75, ret oylarının 72 ve çekimser oyların ise 26 olması gerekirdi.

Siyonist işgal rejiminin Gazze’ye yönelik insanlık dışı saldırılarından hiçbir şekilde bahsedilmeyen ABD’nin tek taraflı tasarısında ''Hamas ve Filistin İslami Cihad hareketi de dâhil diğer militan grupların provokatif tüm eylemlerine ve şiddet olaylarına son vermesi'' çağrısı yapılıyordu.

Öte yandan önce ABD'nin tasarısında değişiklik önerisi olarak tartışılan ancak daha sonra ''Orta Doğu'da kapsamlı, adil ve kalıcı barış'' adı altında İrlanda ve Bolivya tarafından hazırlanan ve BM Genel Kurulu'na getirilen ikinci bir tasarı oylandı ve kabul edildi.

156 ülkenin destek verdiği karara 6 ülke karşı çıktı, 12 ülke ise çekimser kaldı. Karara karşı çıkan ülkeler arasında ABD, İsrail, Avustralya, Marshall Adaları, Nauru ve Liberya yer aldı.

Kararda, daha önceki ilgili BM kararlarına atıfta bulunularak Ortadoğu'da kapsamlı, adil ve kalıcı bir barışın gecikmeksizin sağlanması çağrısı yapıldı.

ABD'nin hazırladığı tasarı 193 üyeli BM Genel Kurulu'nda görüşüldü. Tasarı oylanmadan önce oylama yöntemlerinin tartışıldığı BM Genel Kurulu'nda ABD, tasarının 3'te 2 çoğunluk yerine basit çoğunlukla kabul edilmesini talep etti ancak ABD'nin oylamaya sunulan bu talebi kabul edilmedi. ABD'nin BM Genel Kurulu'na getirdiği tasarıya 87 ülke destek verirken 57 ülke karşı çıktı, 33 ülke ise çekimser kaldı. ABD'nin Hamas'ın kınanmasını isteyen ve iki devletli çözümden bahsetmeyen karar tasarısı, BM Genel Kurulu'nda gerekli destek görmediği için kabul edilmedi. Afganistan, oyunun hatalı yansıdığı gerekçesiyle çekimser olarak görünen oyunun ''hayır" olarak düzeltilmesini talep etti ve karara karşı çıkan ülke sayısı 58, çekimser kalanlar ise 32 olarak değiştirildi.

TASARIDA İSRAİL'İN SALDIRILARINDAN BAHSEDİLMEMİŞTi

İsrail'in saldırılarından hiçbir şekilde bahsedilmeyen ABD'nin tek taraflı tasarısında 'Hamas ve Filistin İslami Cihad Hareketi de dahil diğer militan grupların provokatif tüm eylemlerine ve şiddet olaylarına son vermesi' çağrısı yapılıyordu. Tasarıda 'Hamas'ın kaynakları sivil halkın ihtiyaçları yerine askeri altyapı için kullanması' da kınanıyordu. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, oylama öncesi yaptığı konuşmada, İsrail'in şimdiye kadar en az 500 kez kınandığını belirterek 'terör örgütü' olarak nitelendirdiği Hamas'ın eylemlerinin kınanması gerektiğini savundu ve tasarıyı destekledi. BM'yi İsrail'e karşı ön yargılı ve düşmanca bir tavır sergilemekle suçlayan Haley, "Filistin halkına da zarar veren terör örgütüne destek verecek kadar mı nefret ediyorsunuz İsrail'den?" ifadelerinde bulundu. BM Genel Kurulu kararları 'tavsiye' niteliğinde olmasına ve yasal bağlayıcılığı bulunmamasına rağmen uluslararası arenada siyasi ağırlığı nedeniyle önemseniyor.

'ORTADOĞU'DA KAPSAMLI, ADİL VE KALICI BARIŞ' TASARISI KABUL EDİLDİ

Diğer yandan önce ABD'nin tasarısına değişiklik önerisi olarak tartışılan ancak daha sonra ''Orta Doğu'da kapsamlı, adil ve kalıcı barış'' adı altında BM Genel Kurulu'na getirilen ikinci bir tasarı da oylandı ve kabul edildi. 156 ülkenin destek verdiği karara 6 ülke karşı çıktı, 12 ülke ise çekimser kaldı. Karara karşı çıkan ülkeler arasında ABD, İsrail, Avustralya, Marshall Adaları, Nauru ve Liberya yer aldı. Kararda, daha önceki ilgili BM kararlarına atıfta bulunularak Ortadoğu'da kapsamlı, adil ve kalıcı bir barışın gecikmeksizin sağlanması çağrısı yapıldı. İsrail'in 1967'de başlayan Doğu Kudüs de dahil Filistin'i işgaline son verilmesi istenen kararda, İsrail ve Filistin'in barış içinde yan yana yaşadığı, 1967 sınırlarına dayalı iki devletli çözüm desteklendi.