BMGK Toplantısı İran'a Karşı Karar Alamadı
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) 15 üyesiyle gerçekleştirdiği kapalı oturumda daimi üyeler İran aleyhinde siyasi amaçlı karar taslağı konusunda...
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) 15 üyesiyle gerçekleştirdiği kapalı oturumda daimi üyeler İran aleyhinde siyasi amaçlı karar taslağı konusunda sonuç alamadılar ve GK daimi olmayan üyeleri İran aleyhinde ikna edemediler.
Rusya’nın yanlarında olduğunu düşünen ABD, Fransa ve İngiltere BMGK oturumunda İran aleyhinde Güney Afrika, Libya ve Endonezya’yı yanlarına alamadılar ve ilk oturum sonuçsuz kaldı. İngiltere’nin temsilcisi oturum sonrası yaptığı açıklamada, bazı ülkelerin İran aleyhinde karar taslağına karşı olduğunu ama kabul edilecek karar taslağının çoğunluğu elde etmemesi halinde de diğerlerinin de uyması gerekli bir karar haline geleceğini ve yarın bu karar taslağının oylanmasına geçileceğini belirtti.
Endonezya temsilcisi oturum sonrası yaptığı açıklamada, ülkesinin İran aleyhinde ambargo ve yaptırım kararlarını doğru bulmadığını ve İran aleyhinde sunulan karar taslağında Cakarta’nın sorunları bulunduğunu söyledi. Temsilci İran’ın kendisine uygulanacak ağırlaştırılmış ambargo ve yaptırım kararlarına uymayacağını ve ileriye dönük düşünceler içinde olunması gerektiğini hatırlatarak, UAEK raporunun İran konusunda olumlu ve olumsuz yanları olduğunu ama buna karşılık BMGK kararının İran aleyhinde tamamen olumsuz olmasının anlamsız olduğunu, karar metninde bazı yerlerin düzeltilmesi gerektiğini ama tarafların buna yanaşmadığını belirtti. Endonezyalı temsilci UAEK’nun konumunu sorgulayarak, UAEK’nun ne işe yaradığını ve raporlarının ne anlama geldiğini sordu. Buna karşılık Rusya BMGK’de İran aleyhinde siyasi amaçlı karar taslağına destek oldu ve İran’dan uranyumu zenginleştirme faaliyetlerini askıya almasını ve NPT ek protokolünü icra etmesini istedi. Rusya Temsilcisi Churkin ülkesinin İran’ın NPT anlaşması çerçevesinde barışçıl nükleer faaliyet haklarını resmen tanıdığını, 5+1 grubunun siyasi ve diplomatik müzakereler için çaba harcadığını belirtti. İngiliz temsilci BMGK kararının sonuçta karar olduğunu ve herkesin uyması gerektiğinin altını çizdi. ABD’nin temsilcisi Zalmay Halilzad da muhabirlere yaptığı açıklamada, BMGK’de üyeler arasında ihtilaflar olduğunu, Fransa Cumhurbaşkanı N. Sarkozy’nin Güney Afrika’nın İran aleyhinde karara onay vermesi için Güney Afrika’ya gittiğini ve bu ziyaretin sonuçlanmasına kadar beklemek gerektiğini, İran aleyhinde karar taslağının yarın oylamaya koyulacağını söyledi.