BMGK'dan çocuk asker uyarısı
BM Güvenlik Konseyi, çatışmalarda çocukların kullanılmasını şiddetli biçimde kınayarak, üye ülkelerden ve halen çatışmaların sürdüğü bölgelerdeki silahlı gruplardan çocukların zorla savaştırılması, öldürülmesi, taciz ve tecavüze uğramaları gibi uygulamala
BM Güvenlik Konseyi, çatışmalarda çocukların kullanılmasını şiddetli biçimde kınadı.
Birleşmiş Milletler, özellikle Ortadoğu ve Afrika'daki çatışmalarda çocukların zorla silah altına alınması ve devam etmekte olan çatışmaların doğrudan mağduru olmaları nedeniyle ilgili grupları, bu tür uygulamaların uluslararası hukukun ihlali ve savaş suçu olduğu konusunda uyardı.
Lüksemburg tarafından hazırlanan BMGK karar tasarısı, bugün yapılan oylamada oybirliği ile kabul edildi. Karar metninde çocuk asker kullanımının engellenmesi ve sorumluların yargı önüne çıkarılması konusunda eyleme geçilmesi karara bağlandı.
Çocukların zorla savaştırılmasının yanı sıra öldürülmesi, sakat bırakılması, tecavüz ve tacize uğramaları, kaçırılması, okul ve hastanelere saldırılmasının savaş suçu olduğunun vurgulandığı kararda, tüm ilgili gruplara bu uygulamaları sonlandırmaları ve çocukları korumak için özel önlemler alma çağrısı yapıldı.
Çocukların yeri okullar
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BMGK'daki toplantıda yaptığı konuşmada, çocukların "istismar edilmeyi" değil korunmayı hak ettiklerini söyledi.
Çocukların çatışmalarda kullanılamayacağını vurgulayan Ban, "Çocukların yeri ordular ve savaşan grupların yanı değil, onların yeri okullar. Çocukların silahı; kalem ve kitap olmalı, tüfek ve bomba değil" diye konuştu.
Genel Sekreterin çatışmalarda çocukların korunmasından sorumlu özel temsilcisi Leyla Zerrougi de, Suriye ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde başta olmak üzere çatışmaların sürdüğü bir çok bölgede çocukların silah altına alınması ve çatışmalardan etkilenmesi trajedisinin artarak sürdüğünü ifade etti.
BMGK'dan çocuklar için etkili önlemler almasını isteyen Zerrougui, "Yüzbinlerce çocuğun gözü, kendilerini korumanız için sizin üzerinizde" dedi.
Daha önce kaçırılıp çocuk asker olarak Sierra Leone'daki çatışmalarda kullanılan Alhaji Babah Sawaneh de Konsey'de deneyimlerini anlatarak, yaşadıklarını başka çocukların da yaşamaması için gerekli önlemlerin alınmasını istedi.
Kayıp nesiller
Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik de BMGK'da yaptığı konuşmada, Suriye'de yaşanan drama dikkat çekerek, "Çocukların silahlı çatışmalardan nasıl etkilendiğinin yürek burkan örneğine Suriye sınırımızın ötesinde şahit olmaktayız" dedi.
Türkiye'deki kamplarda 60 binden fazla Suriyeli çocuk olduğunu dile getiren Çevik, "Çocukların eğitim, sağlık, güvenlik ve güvenli bir çevrede yetişme hakkının ellerinden alınması, nesillerin kaybolması anlamına geliyor ve dolayısıyla da toplumların ve kültürlerin geleceğini tehdit ediyor" diye konuştu.
Çevik, Türkiye'nin çocukların korunması ve silah altına alınmasının önlenmesi için bölgesel ve uluslararası çabalara güçlü destek vermeyi sürdüreceğini de dile getirdi.