BM'ye örtbas suçlaması

BM'ye örtbas suçlaması

Birleşmiş Milletler'in Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki barış gücü askerlerine yönelik suçlamaları örtbas ettiğini ortaya çıktı

18 ay süren araştırmada, Pakistan ve Hindistan'dan barış gücü askerlerinin, direnişçilere silah verdiği, onlarla altın ve fil dişi ticareti yaptığı belirlendi.

Birleşmiş Milletler kaynaklarıysa BBC'ye yaptıkları açıklamalarda, siyasi nedenlerle soruşturmayı derinleştiremediklerini söyledi.

Örgütün en büyük barış gücü operasyonunu gerçekleştirdiği Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde yaklaşık 17 bin askeri bulunuyor.

Doğu Kongo'nun altın madenleri, bölgede görev yapan Birleşmiş Milletler barış gücü askerleri için karşı konulmaz derecede cazip.

Öyle ki, bu askerlerin bazıları Kongo'nun direnişçilerinin bazılarıyla altın ticaretine başladı.

Pakistan askerleri, Kongo'ya barış ve istikrar getirilmesine yardımcı olma yolunda yoğun çaba harcamışlardı.

"Direnişçilere silah ve mühimmat sağlandı"

Ancak askerler bu karlı ve yasa dışı ticaretin parçası oldular.

Pakistanlılar, Direnişçilere silah ve mühimmat da sağladı.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin başkenti Kinşasa'da cezaevindeki Direnişçilerin liderlerinden biri de iddiayı doğruladı.

Kung Fu olarak bilinen lider, "Evet bize silah verdiler. Bunu ülkenin güvenliği için yaptıklarını, güvenliğin sağlanmasında kendilerine yardım etmemiz gerektiğini söylediler" dedi.

Pakistan askerlerinin yanlış bir iş yapmadığını belirtse de, Birleşmiş Milletler kendi soruşturmalarında aksi yönde kanıt buldu.

Geçtiğimiz haftalarda, Kongo'daki Hindistan askerlerinin de benzer şekilde isyancılarla ticarete giriştiğini gösteren raporlar BBC'ye ulaştı.

Bu isyancılardan bazıları, Ruanda'da soykırıma karışmıştı.

Birleşmiş Milletler helikopterinin bir ulusal parka cephane taşınmasında kullanıldığı, helikopterin bir kargo dolusu fil dişiyle geri döndüğü, suçlamalardan biri.

Hindistan da Pakistan gibi suçlamaları reddediyor.

Siyasi baskı

Birleşmiş Milletler'in soruşturmasını yürüten kişiler de BBC'ye, Hindistan ve Pakistan'ın desteğini kaybetme korkusuyla, kanıtların soruşturma raporundan çıkarıldığını ya da suçlamaların derinlemesine araştırılmadığını söylediler.

Birleşmiş Milletler'in tüm barış gücü askerlerinin yaklaşık yüzde 25'ini bu iki ülke oluşturuyor.

Hindistan ve Pakistan askerlerine yönelik suçlamalar o nedenle, son raporlarda yer almadı.

Birleşmiş Milletler'in soruşturma biriminin başında olan Inge-Britt Ahlenius'a, iddiaların ne kadar doğru olduğunu sorduk.

Inge-Britt Ahlenius, nihai raporu okumasının üzerinden aylar geçtiğini, bahsedilen detayları hatırlamadığını, soruşturmayı yürüten yetkilileri savunacak konumda olmadığını söylüyordu.

BBCise, Ahlenius'un başında olduğu birimin çalışmalarıyla ilgili bazı gizli raporlar da ulaştı.

Raporlar, birimin derin bir kriz içinde olduğunu gösteriyor.

bbc