Bu Bir Kara Kutu Haberidir...Koronavirüsü Nasıl Pazarladılar
Küresel ilaç endüstrisi, koronavirüs krizini fırsata çevirmek için Twitter başta olmak üzere sosyal medya şirketlerine baskı oluşturdu.
Son günlerde Twitter, ABD Başkanı Biden ve ilaç endüstrisi lobisi arasında yaşanan mesajlaşma ve ortak yürütülen stratejinin ifşalanmasının ardından söz konusu ile ilgili bir gelişme daha yaşandı.
Gazeteci Lee Fang, koronavirüs döneminde aşı ve ilaç şirketleri, ABD Başkanı Biden ve sosyal medya platformu Twitter’ın ilaç endüstrisi lobisi için ortak hareket ettiğini ifşaladığı “Twitter Dosyaları”nın son bölümünü yayınladı.
Fang bu bölümde, küresel ilaç endüstrisinin Kovid-19 krizini fırsata çevirmek için Twitter başta olmak üzere sosyal medya şirketlerine nasıl baskı oluşturduğunu yazışma kayıtlarıyla gözler önüne serdi.
Moderna, Pzifer ve ortağı Biontech gibi ilaç devleri, Biden Hükümeti üzerinde aşı patenti haklarının ihlal edilmemesine ve düşük maliyetli Kovid ilaçları veya aşıları üretmeye çalışan ülkelere engel olunmasına dair lobi oluşturdu.
Öncelikle bu lobi grubu, hükümetten maliyeti düşük aşı üreten ülkelerin cezalandırılmasını talep etti. Bununla birlikte Twitter’dan düşük maliyetli aşılara dair içeriklerin sansürlenmesini istedi.
Moderna ve Pzifer başta olmak üzere ilaç devlerini temsil eden BIO lobi grubu, Twitter ile birlikte Kovid salgınına dair yanlış içerikleri kontrol eden sözde bir “Kamu Yararı Politikası” kampanyası yürüttü. Kaldırılacak ve doğrulanacak içeriklerin listelerinin gönderildiği kampanyaya aktarılan 1.275.000 dolarlık bütçe, Twitter’ın halk sağlığı hesaplarını doğrulama ve içerik denetleme botları oluşturmasında kullanıldı.
Sosyal medyada Kovid hakkında yanlış içeriklere uygulanan sansür ve etiketleme, aşı patentleri ile ilgili riskleri abartan ilaç şirketlerine karşı hiçbir zaman uygulanmadı. Sosyal medya devinin kuralları yalnızca endüstriyi eleştirenler için devreye girdi.
SONER YALÇIN YAZMIŞTI
Gazeteci yazar Soner Yalçın, “Kara Kutu” kitabında Pfizer firmasının uzmanlara para vererek ilaçlarını nasıl piyasaya sürdüğünü ve reklamını yaptığını yazmıştı. Soner Yalçın, Pfizer firmasının epilepsi ilacını, huzursuz bacak sendromu için pazarladığını ve bu şekilde kamu sağlığını hiçe sayarak fazladan kâr ettiğini vurguladı.