'Bush Hiçe Sayıldı, Ankara Kızgın'
Demokrat Sherman'ın "Ankara birkaç gün kızgınlığını ifade edecek. Sonra geçer" sözleri ise dikkat çekti.
Financial Times, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde Ermeni tasarısının kabul edilmesiyle ilgili olarak, ''Amerikalı parlamenterlerin Bush yönetimini hiçe saydığı ve Türk hükümetini öfkelendirdiği'' yorumunu yaptı.
Gazete, tasarının 21'e karşı 27 oyla kabul edildiğini ve önümüzdeki haftalarda Temsilciler Meclisi'nde oylanmasının beklendiğini hatırlattı.
Daniel Dombey imzalı haber yorumda, kararın, Başkan George Bush ile üst düzey yetkililerinin, Türkiye ile işbirliği ve Irak'taki Amerikan askerlerinin akıbetinin tehlikeye girebileceği yönündeki uyarılarına rağmen alındığı vurgulandı.
Haber yorumda, kararının ABD'nin Türkiye'yi Kuzey Irak'a geniş çaplı bir sınır ötesi operasyon yapmaması için ikna etmeye çalıştığı bir sırada gelmesine de işaret edildi.
"Ankara'nın kızgınlığı geçer..."
Oylamadan önce gazeteye açıklama yapan New Jersey 4'üncü bölge milletvekili Cumhuriyetçi Christopher Smith, "Üzücü olan modern Türk hükümetinin soykırım ifadesini reddetmesi" derken, California 27'nci bölgeden milletvekili Demokrat Brad Sherman da, "Ankara'nın birkaç gün kızgınlığını ifade edeceğini, sonra bu kızgınlığın biteceğini" savundu.
Gazete, Komite'nin oylamaya geçmesinden sadece birkaç saat önce Başkan Bush'un kararın çıkmasının, "NATO'da ve küresel terör ile savaşta kilit bir ülkeyle ilişkilere büyük zarar vereceği" uyarısı yaptığını anımsattı.
Haberde, Amerikalı yetkililerin, kararın, Temsilciler Meclisi'nden geçmesi halinde Washington'ın Türkiye'yi Irak'ın kuzeyine sınır ötesi operasyon yapmamaya ikna etmesini iyice zorlaştıracağı yönündeki ifadelerine de yer verildi.
Gazete, ayrıca pazar günü Türkiye'nin 13 şehit vermesinin ve terör örgütü PKK'ya karşı kamuoyu öfkesinin arttığının altını çizdi.
Financial Times ayrıca, Washington'ın Türkiye'yi terör örgütüyle mücadele yaklaşımında daha fazla işbirliğine yönlendirme çabalarının da ABD'nin terör örgütü ile mücadeleden sorumlu özel temsilcisi emekli general Joseph Ralston'ın istifasıyla daha da zorlaştığı değerlendirmesinde bulundu.
İNGİLİZ BASININDAN...
The Independent:
Bush ile Kongre'nin Ermeni iddialarının statüsü konusunda bir tartışma içinde olduklarına dikkati çeken gazete, tasarının periyodik olarak Washington-Ankara ilişkilerini tehlikeye soktuğunu hatırlattı.
Ancak bu kez ABD'nin halen hayatta olan 8 eski dışişleri bakanı ve 3 eski savunma bakanının Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'ye ortak bir mektup yazdıklarını hatırlatan gazete, diplomatik riskin de tasarının kabulü ihtimalinin de bugün her zamankinden yüksek olduğunu iddia etti.
Gazete, Beyaz Saray ile Kongre arasındaki zıtlaşmanın Türk hükümetinin Irak'a sınır ötesi operasyona izin vermeye yaklaştığı, olabilecek en kötü döneme denk geldiği yorumunda da bulundu.
Gazete, Ankara'nın tasarıyı engellemek için Washington'a yüksek seviyede bir parlamento heyeti gönderdiğine işaret etti. Gazete, Washington'daki Türk Büyükelçiliği'nin de bu yöndeki lobi faaliyetleri için ayda 300 bin dolar harcadığını öne sürdü.
Tasarının en çok da Temsilciler meclisi Başkanı Nancy Pelosi'yi zor durumda bıraktığını da yazan Independent, Pelosi'nin seçim bölgesi San Francisco'da büyük bir Ermeni nüfusun yaşadığına dikkati çekerken, "Kendisi de uzun süredir tasarısının kabul edilmesi yönünde çağrılar yapıyordu. Şimdi o da Beyaz Saray'a meydan okumakla geri adım atmak arasında bir seçim noktasında" ifadesine yer verdi.
The Guardian:
Gazete Kongre'nin, Bush'un Ermeni iddialarıyla ilgili ricalarını geri çevirdiğini, Bush'un yanı sıra ABD Dışişleri Bakanı Condoleezze Rice'ın da böyle bir kararın Ortadoğu barışına verebileceği zararla ilgili uyarılarda bulunduğunu duyurdu.
Ancak tasarının, Demokratların kontrolündeki Temsilciler Meclisi'nde büyük destek gördüğünü yazan Guardian, üyelerin yarısından fazlasının karar tasarısına imza atıp, destek verdiğini kaydetti.
Senato'nun da yaklaşık yarısının aynı adımı attığını hatırlatan Guardian, Ermeni iddialarının kaynağı konusunda okurlarını bilgilendirirken, Türkiye ile Fransa arasında geçen yıl aynı sebeple ortaya çıkan krizi de hatırlattı.
CNN Türk