Bush'un İddiası Kalmadı
ABD Başkanı son Ulusa Sesleniş konuşmasında Irak işgali ile ekonomik durum üzerinde durdu. Ancak geçen senelerdeki ‘performans’larının ötesine geçemedi.
ABD Başkanı George W. Bush, önceki gece son kez “ulusa seslendi” ve “Birliğin Durumu” konuşmasını yaptı. Son yıllık değerlendirmesinde özellikle ekonomi ve Irak üzerinde duran Bush’un konuşması özellikle ağır eleştiriler aldı.
Amerikan başkanlarının her yıl Kongre karşısına çıkıp ülkenin durumu, yönetimin hedefleri, yaptıkları ve yapamadıkları konusunda bilgi vermesi anayasal bir zorunluluk. Bush da başkan seçildiğinden bu yana bu fırsatı, iddialı gündemini ortaya koymak için kullanıyordu. Geçmiş yıllarda yönetimin siyasetini belirleyen “şer ekseni” ya da “terörle savaş” bu konuşmalarda ortaya konmuştu. Ancak gözlemciler, bu son konuşmasının daha öncekilerle karşılaştırıldığında iddialı bir hedef içermediği konusunda hemfikir. İngiliz The Guardian, “Bu konuşma pek çok açıdan Bush’un başarısızlıklarını da ortaya koyuyordu. Önceki yılların Ulusa Sesleniş konuşmalarında ilan edilen reformlar hayata geçirilemedi. Eğitim reformu gibi diğerleri ise kamuoyunda hiç rağbet görmedi” diye yazdı.
İdeoloji mücadelesi
ABD Başkanı sıfatıyla yaptığı son “Birliğin Durumu” konuşmasında 50 dakikadan fazla konuşan Bush, dünyada bir “ideoloji mücadelesi’’ olduğunu belirterek, “özgürlükleri yaymayı sürdüreceklerini” vurguladı.
2008 yılını “şiddet yılı” olarak tarif etti. Irak’tan erken asker çekmenin “olumsuz” sonuçlar doğuracağını iddia eden Bush, “Bu noktaya gelinmesinden sonra, bu kadar iş yapılmasından sonra görevi tamamlamamak olmaz” ifadelerini kullandı.
Senato Başkanı sıfatıyla Başkan Yardımcısı Dick Cheney ve Temsilciler Meclisi Başkanı sıfatıyla Nancy Pelosi’nin hemen önündeki kürsüde konuşan ABD Başkanı, 2008’in bir geçiş yılı olduğunu ve Irak’ta şiddetli çatışmalar beklendiğini söyledi. “Irak’taki düşmanlarımıza ağır darbeler vurduk. Daha yenilmediler ve şiddetli çatışmalar beklemeliyiz” diyen Bush, ABD’nin bu yılki hedefini ise geçen yıl kaydedilen ilerlemelerin “pekiştirilmesi” olarak tarif etti.
“Bu terörist ile aşırıcılara karşı savaş açtık” diyen Bush, “Saldırı durumunda kalmaya devam edeceğiz. Baskıya devam edeceğiz. Amerika’nın düşmanlarına adalet nedir göstereceğiz” ifadeleriyle bölgede daha çok kan akacağının sinyalini verdi.
İran’a uyarılar
Açıklamasında adeti olduğu üzere İran’a tehditler savurmayı da ihmal etmeyen Bush, Tahran rejimini yine “teröre destek vermek” ile suçladı ve İran’ın destek verdiğini iddia ettiği Lübnan’daki Hizbullah ile Filistin’deki Hamas örgütlerini de “terörist” olarak niteledi.
Memnuniyetsiz görünen Kongre’yi “İran balistik füzelerinin menzilini de genişletiyor. Nükleer silah yaratmaya yarayan uranyum zenginleştirme kapasitesini geliştirmeye devam ediyor” diye uyaran Bush, İran’ın nükleer faaliyetlerini durdurması için baskıya devam edilmesi gerektiğini savundu ve İran ile bölgedeki müttefiklerini Amerikan çıkarlarını korumaya çağırdı.
‘Hamas sefalet getirdi’
ABD Başkanı Bush, İsrail ablukası altında olan Gazze’nin kontrolünü elinde bulunduran Hamas’ın ise Filistinlilere sefalet getirdiğini iddia etti. Filistinlilere seslenerek, “Hamas’ın size ne getirdiğine bir bakın! Daha iyi bir eğitim sistemi, daha iyi bir sağlık sistemi değil sefaleti getirdiler” diyen Bush, İsrailliler ile Filistinliler arasında öngörüldüğü gibi bu yıl sonuna kadar barış anlaşması imzalanması için elinden geleni yapacağı vaadinde bulundu.
ABD Başkanı ayrıca, “Barış içinde yan yana yaşayan demokratik İsrail ile demokratik Filistin’in vakti gelmiştir” ifadesini kullandı.
Ekonomik belirsizlik
Bush, ABD ekonomisinin belirsiz bir dönemden geçtiğini de kabul etti; ancak uzun vadede büyümenin süreceğini iddia etti. Son dönemde Bush, Kongre’deki Demokratlardan, 150 milyar dolarlık bir ekonomiyi güçlendirici paketi onaylamaları çağrısında bulunmuştu.
Bu tedbirin, bugün Temsilciler Meclisi’nden geçmesi bekleniyor. Konuşmasında bu konuya da değinen Bush, “Biz bu gece burada toplanırken ekonomimiz belirsiz bir dönemden geçiyor. Hepimiz büyümenin yavaşladığını görebiliriz” dedi.
ABD Başkanı’nın ekonomik paketinin Senato’dan geçmesinin, Temsilciler Meclisi’ne göre bir parça daha zor olması öngörülüyor.
Bush konuşmasında, bu paketin mümkün olduğu kadar çabuk Kongre’den geçirilmesi çağrısında bulundu.
Evrensel