Cambridge Üniversitesinde Filistin Yanlısı Öğrencilerin Zaferi!

Cambridge Üniversitesinde Filistin Yanlısı Öğrencilerin Zaferi!

İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi, Filistin yanlısı öğrencilerin üniversiteyi protesto etmesine tepki olarak İsrailli şirketlerle yatırım yapma yaklaşımını gözden geçireceğini açıkladı.

Üniversite yönetimi Salı günü yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Teklif, Öğrenci Birliği tarafından kabul edildi. Üniversite çapında çeşitli önergeler kabul edildi ve Cambridge Filistin kampını temsil eden öğrenciler, mevcut yatırımımızın özellikle silah endüstrisiyle ilgili olarak kurumsal değerlerimizle uyuşmayabileceği yönündeki endişelerini bize ifade ettiler.”

Üniversite, incelemenin bir parçası olarak “portföyler içindeki savunma yatırımlarını belirleme ve izleme yollarını” inceleme sözü verdi.

Üniversite ayrıca, İsrailli silah şirketleriyle olan tüm araştırma ortaklıklarını da gözden geçirecek.

Üniversite, yeni yol haritasının ve bunu takip eden her türlü eylemin, Filistin yanlısı kampın dağıtılmasına bağlı olduğunu söyledi.

Bu gelişme, Mayıs ayında İngiliz gazetelerinin Cambridge'in en zengin vakıf koleji Trinity'nin yönetim kurulunun tüm silah şirketlerinden çekilme yönünde oy kullandığını ancak daha sonra bu kararı kamuoyuna duyurmama kararı aldığının ortaya çıkmasının ardından geldi.

6 Mayıs'ta parkta toplanan yaklaşık 100 öğrenci, çadırlar kurarak üniversitenin İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşına katılan şirketlerden elini çekmesini talep etti.

Protesto, öğrenciler ve personel tarafından desteklendi ve üniversite ile protestocular arasındaki görüşmeler Mayıs ayı sonunda başladı.

Üniversite yönetimi Salı günü yaptığı açıklamada, protestocular adına delegelerle yapıcı bir diyalog yürüttüğünü belirtti.

Müzakereler sonucunda, Filistinli akademisyen ve öğrencilerin Cambridge'e gitmeleri için fon sağlamayı taahhüt eden üniversite, “Filistinli bir akademisyenin ailesiyle birlikte yakında Cambridge'e gelmesinin kabul edildiğini” açıkladı.

Üniversite ayrıca, yatırımları gözden geçirmek ve daha ileri adımlar önermek üzere birlikte çalışacağı öğrenci temsilcilerinin de dahil olduğu bir çalışma grubu oluşturmayı taahhüt etti.

Bu arada kamp, yeni protestocuları çekmeye devam ediyor. Kamp sözcüsü, yaptığı açıklamada, oturma eylemini düzenleyen üniversitenin İsrail şirketleriyle bağlantılı tüm yatırımlarını geri çekene kadar kamptan ayrılmayacaklarını söyledi.

Kaynak:Haber Kaynağı