Casus Uçak Krizinden Diplomatik Savaş Çıktı
Abhazya semalarında düşürülen Gürcü casus uçağı Rusya ile Gürcistan arasında diplomatik savaşı kızıştırdı.
Gürcü yönetimi, Rusya’nın Tiflis Büyükelçisini çağırıp protesto notası vermekle kalmayıp meseleyi uluslararası platformlara taşırken Gürcistan ile Rusya’dan karşılıklı suçlamalar ardı ardına geldi.
Rusya, Gürcistan’ın Abhazya hava sahasına casus uçağı sokarak 1992-1993’te Gürcülerin yenilgisiyle sonuçlanan Abhaz-Gürcü savaşının ardından imzalanmış 1994 Moskova Ateşkes Anlaşması’nı ve BM Güvenlik Konseyi kararlarını çiğnemekle suçladı. Rusya Savunma Bakanı Sergey Lavrov da Gürcistan’ın bölgede casus uçağı uçurmasının ilk olmadığını hatırlatıp “Hiç kimse Moskova Anlaşması’na meydan okuyarak çatışma bölgesinde insansız uçak uçuramaz” diye çıkıştı.
‘Rusya bölgeyi işgal ediyor’
Gürcü Dışişleri Bakanlığı ise Gürcistan’ın hava sahasının ve egemenliğinin ihlal edildiği iddiasına “Rusya çatışma bölgesini askeri açıdan güçlendirmek için alarma geçti. Son günlerdeki adımlar da Rusya’nın açıkça Gürcistan topraklarının bir parçasını kendine katmaya doğru yöneldiğini gösteriyor” suçlamasını ekledi.
Uçağın kim tarafından düşürüldüğüne dair de karşılıklı ithamlar sürüyor.
Gürcistan casus uçağının kamerası sayesinde yapılan kayıtta saldırıyı yapan uçağın Rus MiG-29 olduğunun apaçık görüldüğünde ısrarlı. MİG-29’un ne Gürcistan ne de Abhazya ordusunun envanterinde olmadığını vurgulayan Gürcistan, ayrıca radar kayıtlarının uçağın Abhazya’daki Gudauta üssünden kalkıp casus uçağını füze ile vurduktan sonra Rusya hava sahasına döndüğünü gösterdiğini belirtiyor.
Bu konuda Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen yanıtta ise Hermes kipi pilotsuz uçağın Abhazya hava savunması tarafından düşürüldüğü not edildi. Abhaz Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili ise casus uçağını L-39’lerden biriyle düşürdüklerini açıkladı.
Rusya Hava Kuvvetleri’nden bir yetkili de Tiflis’in suçlamalarını saçma diye niteleyip “Bir casus uçağını düşürmek için MiG kullanmak saçmalık. Casus uçağını bir sapanla bile düşürebilirsin. Abhazya’nın bunu yapabileceği yeterli hava savunma sistemi zaten var” dedi.
‘Ülkemize saldırı’
Londra’da lobi faaliyetleri yürüten Gürcistan Başbakan Yardımcısı Giorgi Baramidze de keşif uçağının düşürülmesinin ülkesine karşı saldırganlığın bir göstergesi olduğunu savunarak "Topraklarımızda olup bitenlerle ilgili bilgileri edinmek için her şeyi yapacağız" dedi.
Bu sözlerle Abhazya üzerinde keşif uçuşlarının devam edeceğine işaret eden Baramidze, yarın krizi görüşmek üzere toplanacak olan BM Güvenlik Konseyi’nden Moskova yönetimine, Abhazya’ya özerk cumhuriyet statüsü verilmesini öngören Gürcü barış teklifine destek vermesi yönünde baskı yapmasını istedi. Rusya’nın veto hakkı nedeniyle Konsey’den böyle bir karar geçme ihtimali bulunmuyor.
Olup bitenler karşısında şaşıp kalan NATO da Rusya’dan gecikmeden ‘olayı açığa kavuşturmasını’ istedi.
Ajans Kafkas