Çevre ve Orman Bakanı, Topbaş'ı Yalanladı
Önceki gün basın toplantısı düzenleyerek İstanbul'un suyunun bitmek üzere olduğunu ve Melen Çayı'nda kuruma bulunduğunu söyleyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ı...
Önceki gün basın toplantısı düzenleyerek İstanbul'un suyunun bitmek üzere olduğunu ve Melen Çayı'nda kuruma bulunduğunu söyleyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ı, Orman Bakanı Veysel Eroğlu yalanladı: Melen Çayı'nda kuruma yok, İstanbul'un su sorunu da yok
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul'da su sorunu bulunmadığını ve su kesintisi olmayacağını söyledi. Ankara'da toplantıya gelişinde gazetecilerin sorusu üzerine, "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın açıklamalarının kişileri su tasarrufuna çağrı niteliğinde olduğunu belirterek, "İstanbul'da su sorunu yok; hiç kimse merak etmesin. İstanbul'da su kesintisi de olmayacak" dedi.
Melen Çayı'nda da söylendiği gibi "kuruma olmadığını" ve yeterli su olduğunu belirten Eroğlu, gerekirse Hasanlar Barajı'ndan takviye yapılacağını, ayrıca Terkos Gölü'nde de yeterli su olduğunu ekledi.Eroğlu, Mersin'deki orman yangınının da bugün itibarıyla kontrol altına alındığını, rüzgar çıkmaması halinde ciddi bir sorun olmayacağını ekledi.
Topbaş önceki gün yaptığı açıklamada, İstanbul için yeni bir su kaynağı olan Melen suyunda azalma olduğunu belirterek İstanbulluları tasarruflu su kullanmaya çağırırken şöyle konuştu:
"Yaşam kaynağımızın kullanımı konusunda İstanbulluların tasarrufa devam etmesi gerekiyor; tehlike çizgisindeyiz. Melen'de bir azalma var. Kesinlikle azalma var. Biz şu anda su tedariklerimizle ilgili ciddi şekilde çalışıyoruz ve bunlar 3-4 yıl daha zaman istiyor. Barajlar yapma gibi... Melen'e bir baraj yapılması, rezerv edilen suyun gelmesi belki 1 yılı aşkın zaman istiyor."
HASANLAR BARAJI'NDA SU DÜZEYİ DÜŞÜYOR
Öte yandan, Düzce Devlet Su İşleri İl Müdürü Beşir Özcan, Hasanlar Barajında su düzeyinin 10 metre düştüğünü, her gün 400 metre küp su azaldığını söyledi.
Özcan, "Hasanlar barajından çıkan saniyede 7 metre küp suyla ilk olarak elektrik üretimi yapılıyor ve ardından yaz sezonu ve yağış olmaması nedeniyle çiftçilerin zarar görmemesi için sulama kanallarına sevk ediliyor" dedi ve ekledi:
"Yani Hasanlar barajından çıkan su Düzce'de tüketiliyor ve Büyük Melen çayına dökülemiyor. Ancak yağmur yağması halinde su kanallara değil, direkt Melen çayına verilecektir. Bunun yanı sıra bir de buharlaşma ile su kaybının olması, Melen Çayındaki su seviyesinin düşmesine neden olmaktadır.
"Bu nedenle İstanbul'a su vermek amacıyla kurulan regülatör tam kapasite ile çalışamamaktadır. Mecburen regülatör kapaklarını kapatmak suretiyle su birikimi sağlanmaktadır. Ancak suyun Karadeniz'e akmaması nedeniyle kot farkı olmadığı için Karadeniz suyu dere yatağına girebilir.