Cezayir 28 Şubat'ı Yaşıyor
Cezayir Diyanet İşleri ve Vakıflar Bakanı Muhammed İsa Salı günü (5 Şubat) Eğitim Bakanı Nuriye Bin Ğabrid’in okullarda namaza engel olma konusundaki yaptığı açıklamasına cevap verdi.
Cezayir Diyanet İşleri ve Vakıflar Bakanı Muhammed İsa Salı günü (5 Şubat) Eğitim Bakanı Nuriye Bin Ğabrid’in okullarda namaza engel olma konusundaki yaptığı açıklamasına cevap verdi.
Bakan basın açıklamasında; “Bakanlığımın Milli Eğitim Bakanlığı ile İslami eğitim ve İslami bilimler alanında müfredatın kapsamlı ve derinlemesine bir incelemesiyle çalıştığını ve İslam'ın ve Cezayir'in merkezî ve kültürel ilişkilerinin değerlerini güçlendirdiğini” söyledi.
Şöyle devam etti; “Burada bu ilkelere karşı, namaza karşı, ayeti kerimeye karşı bir konumun olduğunu bilmiyorum. Eğer bu olursa ilk bilecek olan bakanlığın kendisine ait olduğu hükumet meclisidir ve onu ve İslam’ı, onun ilkelerini savunduğunu bildiğimiz cumhurbaşkanı hükumetine aittir.”
Cezayir Eğitim Bakanı: Okullar Namaz Yeri Değildir
Nuriye Bin Ğabrid, Fransa’nın başkenti Paris’teki Uluslararası Cezayir Okulunda bir öğrencinin okul bahçesinin ortasında namaz kılması sebebiyle cesalandırılması kararına destek vermesinin ardından tartışmalara yol açtı.
El-Şuruk el-Cezairiyye bakandan şu sözleri nakletti; “Okul yalnızca görevini yerine getirmiştir; bu da öğrenciyi cezalandırmaktır. Namazın yeri evdir, eğitim kurumları değildir.”
Bakanla ilgili nakledilen videodan bakan konuşmasına şöyle devam ediyor; “Öğrenciler öğretim kurumlarına eğitim için gidiyorlar. Zannediyorum ki bu uygulamalar (namaz kılmalar) evde yapılmalı. Okulun rolü sadece eğitim öğretimdir.”
Bakan bu açıklamalarını 4 Şubatta Cezayir vilayeti olan Bordj Bou Arreridj’e yaptığı ziyaret sırasında gazetecilerin soruları üzerine yaptı.
Cezayir Eğitim Bakanlığı kısa bir süre önce, eğitim kurumlarının içerisinde, vilayetlerin eğitim müdürlüklerinden, eğitim kurumlarının içerisinde olmamaları şartıyla, alınan lisanslar hariç namaz için yeni odaların açılmasını yasaklayan bir karar çıkarmıştı.
Bir süre önce de Eğitim Bakanlığı “besmele”nin eğitim kitaplarının başına konulmasını yasaklamış, Ekim 2017’de ise Cezairliler devletin bütün eğitim kurumlarında “peçe takmayı” yasaklayan kararla şok olmuşlardı.