CHP ve AKP Uzlaştı
Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki görüşme bitti. Görüşmeye ilişkin AKP ve CHP'den açıklama yapıldı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu TBMM'deki görüşmesi sona erdi. Görüşme yaklaşık 2 saat 15 dakika sürdü. Görüşmenin ardından AKP ve CHP'den açıklama yapıldı.
Davutoğlu yeni anayasa, Meclis İçtüzüğü, reformlar ve bütçe ile ilgili görüş alışverişinde bulunmak üzere Kılıçdaroğlu ile Meclis'te bir araya geldi.
Görüşmeye Davutoğlu ile birlikte Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik ile AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı katıldı. Kılıçdaroğlu'na ise CHP genel başkan yardımcıları Haluk Koç, Selin Sayek Böke ve Bülent Tezcan ile CHP Grup Başkanvekili Engin Altay eşlik etti.
Kılıçdaroğlu, Başbakan Davutoğlu ve beraberindeki heyeti Meclis'teki makam odasının girişinde karşıladı. Görüşmeye basın mensupları da yoğun ilgi gösterdi. Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu, girişte basın mensuplarına poz verdi.
Davutoğlu'nun görüşme çağrısına, CHP, MHP ve HDP'den olumlu yanıt gelmiş, CHP ve HDP ile görüşme için de 30 Aralık tarihinde karar kılınmıştı. Ancak Davutoğlu daha sonra Selahattin Demirtaş ve Sırrı Süreyya Önder'in açıklamalarını gerekçe göstererek HDP randevusunu iptal edilmişti.
AKP: GÖRÜŞME ÇOK İYİ GEÇTİ
Görüşme sonrası AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik görüşmenin çok iyi geçtiğini söyledi.
CHP: UZLAŞMAYA VARILDI
CHP Genel Başkanı Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç ise iki lider arasında 12 Eylül mevzuatının ayıklanması için uzlaşmaya varıldığını söyledi.
Koç şunları söyledi: "Başbakan yanındaki heyetle birlikte CHP'ye bir ziyarette bulundu. Bizim bugün itibariyle ifade edeceğimiz hususları şöyle paylaşabilirim. Siyasi partilerimizden eşit sayıda milletvekilinin katıldığı uzlaşma komisyonu 60 madde üzerinde anlaşma sağlamıştı. Bu uzlaşma komisyonunun tekrar canlandırılması gündeme geldi. İkinci olarak, Türkiye 12 Eylül ayıbından kurtulmak zorunda. Darbe yasalarından çıkmak zorunda. Birçok 12 Eylül'den kalan mevzuatın ayıklabilmesi için çalışmalar yapılacak. Birinci sınıf demokrasiye ulaşabilmek için tüm 12 Eylül hukuki engellemelerin kalkması gerekiyor. Bu konuda anlaşmaya varıldı. Sayın Kılıçdaroğlu Torba yasalardan rahatsızlığı iletti. Meclis içtüzüğü çalışmalarının çalışmalarına devam etmesi bildirildi. CHP AB ile getirilen tüm paketlere olumlu oy kullanmıştır. Vize muafiyeti konusunda, verilerin korunması konusu olsun TBMM'ye gelecek reform paketine CHP desteğini sürdürecek. Demokratik temsili parlamenter sistemin güçlendirilmesi, kuvvetler ayrılığı ilkesinin güçlendirilmesini ifade ettik. Başkanlık sistemi konusunda kendi düşünceleri olduğunu aktardılar. Başkanlık sistemi ile ilgili kendi konumumuzu koruyoruz."
/Radikal