CHP"ye Alman desteği
Vakit gazetesinin CHPnin Alman Friedrich Ebert Vakfından 2005te 85.000 Avro para yardımı aldığını belgeleriyle ortaya koymasıyla başlatılan soruşturma Alman makamlarına takıldı.
Vakit gazetesinin geçtiğimiz yıl belgeleriyle ortaya koyduğu yardım skandalından sonra harekete geçen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, başlattığı soruşturma kapsamında Alman makamlarından yardım istedi ancak Almanlar, CHP'nin Ebert Vakfı'ndan yardım aldığına ilişkin soruşturmada yardım etmek istemediklerini bildirerek, bu yardım talebini geri çevirdi.
VAKİT'İN HABERİ İHBAR KABUL EDİLMİŞTİ
Deniz Feneri ve Bosna'ya yardım paraları davalarında Türk makamlarına her türlü bilgi ve belge desteğini veren Alman makamlarının, CHP'yle ilgili bir konuda bilgi vermek istememeleri kafaları karıştırdı. Yargıtay, Vakit gazetesinin, CHP'nin Friedrich Ebert Vakfı'ndan 85 bin Avro yardım aldığına dair belgeli haberini ihbar olarak kabul ederek, inceleme başlatmıştı. Konuyla ilgili olarak başlatılan soruşturma çerçevesinde Yargıtay, Dışişleri Bakanlığı kanalıyla, Berlin Eyaleti Adalet Bakanlığı'ndan bazı soruların yanıtlanmasını ve bazı belgelerin örneklerinin gönderilmesini talep etti.
BAŞSAVCILIK, ALMAN MAKAMLARDAN BİLGİ TALEP ETTİ
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP ile ilgili başlattığı inceleme kapsamında Berlin Adalet Bakanlığı'ndan, Friedrich Ebert Vakfı'nın CHP'ye 85 bin Avro yardım yaptığına ilişkin belgenin Alman Dışişleri Bakanlığı'nca düzenlenip düzenlenmediğinin bildirmesini istedi. Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla 1954 ve 1970 tarihli Lahey Sözleşmesi hükümleri ile Türk ve Alman devletleri arasındaki hukuki anlaşmalar gereği Berlin Adalet Bakanlığı'ndan bilgi talep eden Başsavcılık ayrıca, belgeyi düzenleyen Dr. Alexander Kaminski'nin Alman Dışişleri Bakanlığı'nda çalışıp çalışmadığının tespiti konusunda da bilgi istedi. Başsavcılık, Kaminski'nin Dışişleri Bakanlığı'nda çalıştığının ve belgenin gerçek olduğunun anlaşılmasından sonra da Alman Dışişleri Bakanlığı ve Friedrich Ebert Vakfı'na da bazı soruların sorulmasını kararlaştırdı.
ALMANLAR, CHP'NİN YARDIM ALDIĞINI FİİLEN KABUL ETTİ
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bu soru ve taleplerini, Dışişleri Bakanlığı da resmi bir yazıyla Berlin Adalet Bakanlığı'na iletti. Dışişleri Bakanlığı kanalıyla gönderilen yazıya Almanların cevabı ise ilginç oldu. 13 Mart 2009'daki yazıya göre Berlin Adalet Bakanlığı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebinin siyasi parti yasaklama davasıyla ilgili olduğu gerekçesiyle yardım yapamayacağını bildirdi. Bu cevapla, fiili olarak CHP'nin Friedrich Ebert Vakfı'ndan yardım aldığını da kabul etmiş olan Berlin Adalet Bakanlığı, yardım talebini geri çevirmesine gerekçe olarak da şunları gösterdi: "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi, siyasi parti yasaklama davasıyla ilgili incelemelere konu teşkil ediyor. Böyle bir konuda adli yardım talebi yerine getirilemez. Çünkü 28 Mayıs 1929 tarihli 'Türkiye Cumhuriyeti ile Almanya Devleti Arasında Hukuki ve Ticari Mevaddı Adliyeye Müteallik Münasebatı Mütekabiliyeye Dair Mukavelename' ve 1970 tarihli 'Hukuki ve Ticari Konularda Yabancı Ülkelerde Delil Sağlanması Hakkında Lahey Sözleşmesi', istenen bu yardımların yapılmasına imkân vermiyor. O nedenle adli yardım evrakı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na iade edilmiştir."
CHP-ALMAN İSTİHBARATI İŞBİRLİĞİ Mİ?
Alman makamlarının CHP'yle ilgili bir soruşturmada bilgi ve belge desteği vermekten kaçınması, Yargıtay'ın başlattığı soruşturmayı çıkmaza sokarken, Deniz Feneri ve Bosna'ya yardım paraları konusunda Türkiye'ye her türlü bilgi ve belge desteği sağlayan Almanya'nın CHP'yi neden koruduğu ise kafalarda soru işareti bıraktı. Almanya'daki Deniz Feneri davasında Türkiye'deki resmi makamlardan önce CHP'nin bazı dosyalara ulaşması, olayın Alman istihbaratıyla CHP arasındaki ilişkiden kaynaklandığı yorumlarına neden olmuştu. Zira, CHP'nin 85 bin Avroluk yardım aldığı Friedrich Ebert Vakfı da Alman Dışişleri Bakanlığı'nın desteklediği bir vakıf ve 'Türkiye'nin ulusal birliğine karşı faaliyet yürüttüğü' iddia ediliyor.