Çin'de 100 bin kişi enkaz altında

Çin'de 100 bin kişi enkaz altında

Çin resmi ajansı, Sichuan eyaletindeki 7,8 büyüklüğündeki depremde 100 bin kişinin enkaz altında kaldığını bildirdi. Bölgede hayatını kaybedenlerin sayısı ise 20 bini aştı.

Çin'in Sichuan eyaletinde meydana gelen 7,9 büyüklüğündeki depremde ölü sayısının 20 bini aştığı, en az bu kadar kişinin de kayıp ya da enkaz altında olduğu bildirildi. Sadece 3 kentteki ölü sayısının 18 bini aştığı belirtildi.

Depremin merkezi merkezi Vançuan ilçesine komşu Mianyang şehrinde ölenlerin sayısı yerel saatle 11.40 (TSİ 06.40) itibarıyla 5 bin 430'a ulaştı. Şinhua haber ajansı, şehirde 1396 kişinin kayıp olduğunu, 18 bin 486 kişinin enkaz altında bulunduğunu duyurdu.

Sichuan eyaletinin Yingxiu kentinde ise 7 bin 700 kişinin öldüğü bildirildi. Yerel yetkililer, depremin merkez üssüne yakın olan ve 10 bin kadar kişinin yaşadığı kentte sadece 2 bin 300 kişinin hayatta kaldığını duyurdu.

Bu arada Çin Başbakanı Ven Ciaobao'nun 3-5 bin arasında kişinin öldüğü ve 10 bin kişinin yaralandığı Beyçuan'da kurtarma çalışmalarını yönettiği bildirildi.

Başbakan Ven, arama ve kurtarma çalışmalarına 100 bin polis ve askerin katıldığını açıkladı.

Öte yandan ordunun Sichuan eyaletindeki Wenchuan bölgesinde depremzedelere havadan yardım atmaya başladığı bildirildi.

Polis kaynakları, depremin merkez üssüne yakın kentlerde adeta "taş üstünde taş kalmadığını", bütün binaların yıkıldığını belirtiyor.

Deprem nedeniyle Sichuan'daki barajların yıkılma tehlikesi altında olduğu, depremin yol açtığı toprak kayması yüzünden Jialing ırmağının akışının kesildiği bildirildi.

Toprak kaymasının ırmağın önünde 6 metre yüksekliğinde, 100 metre genişliğinde bir doğal duvar oluşturduğu, oluşan 100 metre uzunluğundaki doğal barajda 600 bin metreküp su toplandığı belirtildi.

Çin Su Bakanı Chen Lei, eyalet hükümetlerinin barajları gözlem altında tutup hasarları hemen bulup tamir etmesi gerektiğini belirtti.

Bu arada ilk askeri birliğin, depremin merkez üssünün bulunduğu bölgeye paraşütle indiği bildirildi. Yeni Çin Haber ajansı, 100 askerin Maoxian bölgesine indiğini duyurdu.

ENKAZ ALTINDA 100 BİN KİŞİ

Çin'in Sichuan eyaletindeki depremde ölenlerin sayısı 12 bini aştı. Ancak enkaz altında 100 bine yakın kişinin bulunduğu sanılıyor. Felaket bölgesindeki hava muhalefetine rağmen enkaz altındakileri kurtarmak için hummalı bir çalışma yürütülüyor.

Myanmar'ı vuran Nergis kasırgasının yaralarını sarmaya çalışan Asya, on binlerce kişinin öldüğü ikinci bir doğal afetle karşı karşıya. Çin'in güneybatısındaki Sichuan eyaletinde önceki gün meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı resmî rakamlara göre 12 bine yükseldi. Ancak depremin merkez üssü Wenchuan bölgesinde, 100 bin kişinin enkaz altında kaldığı tahmin ediliyor. Sadece Wenchuan'a komşu Mianyang kentinde, 18 bin kişinin enkaz altında olduğu bildiriliyor. Enkaz altındakiler için kritik 48 saat dolmadan mümkün olduğunca felaketzedeyi kurtarmak için ülke seferber olmuş durumda. Yolların çökmesi ve yollara kayaların yuvarlanması sebebiyle sadece havayolu ile gidilebilen bölgeye, ilk kurtarma ekipleri dün ulaştı; ancak arama-kurtarma çalışmalarının şiddetli yağış nedeniyle sekteye uğradığı belirtiliyor. Myanmar için yardım kampanyası başlatan dünya, Çin için de harekete geçti. Birçok ülke Pekin'e maddi yardım teklifinde bulundu. Bölgeye yardım ekibi gönderen Türk Kızılayı da ilk etapta 500 bin dolarlık yardımda bulunacak.

Felaketin boyutu, depremden bir gün sonra daha iyi anlaşıldı. Ciddi bir felaketle karşı karşıya kaldıklarını açıklayan Çin Başbakanı Ven Jiabao ülke çapında yardım kampanyası başlatıldığını duyurdu. Felaket bölgesinde enkaz kaldırma çalışması yapan 50 bin emniyet gücüne sivil halk da yardımcı oluyor. Pekin yönetimi, yardım çalışmaları için 100 milyon dolar fon ayırırken, olası bir çevre felaketinin önlenmesi için başta nükleer santraller olmak üzere kimya tesisleri, çimento fabrikaları ve diğer "hassas" tesislerin güvenliğinin sağlanması amacıyla depremden etkilenen bölgelere uzmanlardan oluşan ekipler gönderiyor. Artçı sarsıntıların devam etmesi ise halk arasında paniğe yol açıyor. Sichuan eyaletinde dün 5,9 ve 5,0 büyüklüğünde iki artçı sarsıntı daha oldu. Sarsıntıların devam etmesi sebebiyle depremin merkez üssüne 50 kilometre uzaklıktaki Dujiangyan sakinleri geceyi dışarıda geçirmeyi tercih etti. Çin'de son 30 yıl içinde en fazla can kaybına yol açan depremin ardından kentin bazı mahalleleri bombardıman yapılmış gibi; evler yerle bir olmuş, cam parçaları sokaklara yayılmış, araçlar ise ezilmiş durumda. Yardım çalışmalarına katılan askerler tarafından enkazdan çıkarılan ve plastik torbalara koyulup yan yana dizilen cesetlere yaklaşanlar, yakınlarını kaybettiklerini anlayınca çığlıklar atıyor.

Aylardır, ağustos ayında düzenlenecek 2008 Pekin Olimpiyat Oyunları hazırlığı ile yatıp kalkan Çin halkı, oyunları bir kenara itmiş durumda. Tüm televizyonlar gün boyu özel yayınlarla depremle ilgili gelişmeleri canlı olarak aktarıyor. Ancak kanalların, halkın toplum psikolojisini olumsuz etkileyebilecek görüntüleri kullanmaktan kaçınması dikkat çekiyor.

Çadır ve battaniye ihtiyacı var

Deprem merkezi Sichuan eyaletinde arama-kurtarma çalışması yapan 50 bin emniyet gücüne sivil halk da yardımcı oluyor. Ancak bölgeye giden yolların tahrip olması sebebiyle ekipler, yerle bir olan bazı kasabalara hâlâ ulaşamadı. Felaketzedeler için acil çadır, battaniye, gıda, içme suyu, ilaç ve kana ihtiyaç var.

-İLK ULUSLARARASI YARDIM RUSYA'DAN GELDİ-

Bu arada deprem bölgesine ilk uluslararası yardım Rusya'dan geldi. Sichuan'a ulaşan ve esas olarak çadır ve battaniyeden oluşan 24 tonu aşkın yardım malzemesinin depremin merkezi olan bölgelere havadan atılacağı bildirildi.

Bu arada Çin Başbakanı Ven Ciaba'nun Vançuan ilçesine komşu 3-5 bin arasında kişinin öldüğü ve 10 bin kişinin yaralandığı Beyçuan'da kurtarma çalışmalarını yönettiği gelen haberler arasında.