CNN: Hizbullah ile İsrail arasındaki savaş neden eskisinden daha tehlikeli olacak?

CNN: Hizbullah ile İsrail arasındaki savaş neden eskisinden daha tehlikeli olacak?

CNN, İsrail işgali ile Hizbullah arasında Lübnan'da kapsamlı bir savaşın çıkmasının tehlikelerinden bahsediyor ve bunu eskisinden daha tehlikeli hale getiren nedenleri açıklıyor.

Amerikan CNN ağı , İsrail ile Hizbullah arasında Lübnan'da kapsamlı bir savaş çıkmasının tehlikelerini inceleyen, bu savaşın günümüzde patlak vermesini geçmişe göre daha tehlikeli hale getiren nedenleri inceleyen uzun bir rapor yayınladı .

Şebekenin işgal altındaki Kudüs muhabiri Ben Weidman hazırladığı raporda, "İsrail 2006'daki sonuçsuz savaşından bu yana maçı tekrarlamayı planlarken, Hizbullah da uzun süredir savaşa hazırlanıyor" dedi.

"Disiplin ve üst düzey eğitim"

CNN'in haberine göre Hizbullah, silahlarının yanı sıra "çoğu savaş deneyimi kazanmış 40-50 bin savaşçıyı da konuşlandırabilir".

Ağ, Hizbullah savaşçılarının "gerilla savaşları yürüten diğer birçok örgütün aksine yüksek eğitimli ve disiplinli" olduğunu doğruladı. Raporun yazarı, Temmuz Savaşı sırasında gördüklerini anlatarak, direniş savaşçılarının "övünmek ve övünmekle ilgilenmediğini ve güvenliğimiz için derhal ayrılmakta ısrar ettiklerini" vurguladı.

Rapor, İsrail'in geçtiğimiz yıllarda Suriye'de Hizbullah bağlantılı hedeflere saldırı düzenlediğini belirtirken, bu hedeflerin hedeflerine ulaşamadığını doğruladı.

"Ateş ve kan"

CNN ayrıca İsrail Reichman Üniversitesi'nin bu yılın başlarında yayınladığı "Kanlı Ateş: İsrail'in Hizbullah'la savaşta karşı karşıya olduğu korkunç gerçeklik" başlıklı bir rapora da atıfta bulundu.

Ağ, raporun, Hizbullah'ın haftalar boyunca günde 2.500 ile 3.000 arasında roket ve mermi fırlatacağı, İsrail askeri bölgelerini ve İsraillilerle dolu yerleşim yerlerini hedef alacağı kasvetli bir senaryo sunduğuna dikkat çekti.

Aynı bağlamda ağ, işgal savaş uçaklarının, savaşın başlamasından 24 saat sonra, 13 Temmuz 2006'da Beyrut Uluslararası Havalimanı'nı bombaladığını ve bir savaş çıkması durumunda havalimanının bir kez daha "İsrail'in" hedeflerinden biri olacağını öngördüğünü hatırlattı.

Ancak bu savaşın gerçekleşmesi durumunda farklı olan, CNN'e göre Hizbullah'ın Tel Aviv'deki Ben Gurion Havaalanını da vurabilecek olmasıdır.

Ona göre işgal altındaki Hayfa, 2006'da Hizbullah'ın füzelerinin menzilindeyken, gelecekteki bir savaşta füzelerinin "İsrail"de çok daha derinlere ulaşması bekleniyor.

"Stratejik dengeyi değiştirin"

CNN'e göre, Orta Doğu bölgesiyle ilgili olarak "İsrail'i her zaman üstün kılan stratejik denge değişiyor". CNN, direniş güçlerinin bölgedeki Amerikan ve Batılı çıkarlarını göz önüne aldığını doğruladı. Amerika Birleşik Devletleri ve Batılı ülkeler "İsrail"i destekliyor.

Bu bağlamda ağ, Washington'un "İsrail"e, Hizbullah'la büyük çaplı bir savaş çıkması durumunda kendisini destekleyeceğine dair güvence verdiğine dikkat çekti ve ayrıca Yemen silahlı kuvvetlerinin işgalle ilişkili gemileri ve bu gemileri hedef almaya devam ettiğine dikkat çekti. Amerikalı ve İngilizler, kıyılarında ABD liderliğindeki bir filoyu bulundurmalarına rağmen Yemen'in bunu yapabilmesine de dikkat çekti.

Irak'taki İslami Direniş, Ürdün'deki "Kule 22" üssüne 3 Amerikan askerinin ölümüyle sonuçlanan saldırının ardından Suriye ve Irak'taki Amerikan üslerini hedef almayı bırakmış olsa da, "İsrail ile Hizbullah'ın bir anlaşmaya girmesi durumunda bu konu değişebilir" savaş." da uzakta değil.

CNN'in haberine göre İran'ın da Hizbullah'a karşı bir savaş çıkması durumunda müdahale etmesi muhtemel. Ağ, Tahran'ın Körfez bölgesine giriş noktası olan Hürmüz Boğazı'nı kapatacağı yönündeki korkunun gerçekleşebileceğini açıklayarak, bu adımın "küresel petrol fiyatlarında artışa yol açacağını" vurguladı.