Çocuklarımız Aç / İbrahim Sédiyanî

Çocuklarımız Aç / İbrahim Sédiyanî

Allâh-û Teâlâ'nın insanoğluna bağışladığı en fâziletli hasletlerden biri, "yardımlaşma" duygusudur.

Allâh-û Teâlâ'nın insanoğluna bağışladığı en fâziletli hasletlerden biri, "yardımlaşma" duygusudur. Yardıma muhtaç bir insana el uzatmak, hiçbir karşılık beklemeksizin vermek, zulme uğrayan bir kişinin veya topluluğun kurtuluşu için mücâdele vermek, aç bir insanı doyurmak, bir yetimi giydirmek, bir fâkiri evlendirmek, çocukları sevindirmek, bütün bunların hepsi insanı yücelten, insanın yaşamına anlam katan değerlerdir. ( 10 ÇOCUK )

Bu değerler bütünlüğünün, Murteza Mutahhârî'nin deyimiyle "insaniyet mektebi"'nin öğretmeni, "âlemlere râhmet olarak" gönderilen Resûlullâh ( saw )'tır. İki cihân güneşi Hz. Mûhâmmed ( saw ), mübârek yaşamıyla bizlere en güzel örnektir. ( 15 ÇOCUK )

Bir müslüman, yardıma muhtaç bir kimsenin yardım çığlıklarına kulaklarını tıkama lüksüne sahip değildir. Hele de bu insanın ihtiyaç duyduğu şey, sadece bir lokma ekmek ise. ( 20 ÇOCUK )

852 MİLYON İNSAN AÇ

Müstekbîrler ve egemen güçler, yaşadığımız yeryüzünü bir cehenneme çevirdiler. Savaşlar, silâhlı çatışmalar, sömürgecilik, işgal, adaletsizlik, kapitalizm, küresel ısınma, kirlilik, gezegenimizi ve üzerinde yaşayanları perişan etti. ( 26 ÇOCUK )

Birleşmiş Milletler ( BM )'e bağlı Dünya Gıda ve Tarım Örgütü ( FAO )'nün başkanlığına yeniden seçilen Jacques Diouf, dünyada 852 milyon insanın açlık çektiğini belirterek, örgütte reform çağrısı yaptı ve "birşeyler yapılabilmesi için" örgüt üyesi 189 ülkeye çağrıda bulundu. FAO, Mayıs 2005'te verdiği beyanatta, dünyada açlığın başlıca nedeninin, iklim değişiklikleri ve doğal âfetler değil, SAVAŞLAR olduğunu açıkladı. ( 37 ÇOCUK )

BM'nin açlıkla ilgili raporunu hazırlayan Jan Ziegler'in verdiği rakamlara göre, BM üyesi ülkeler 2004 yılında silâhlanmaya 3 trilyon dolar harcarken, Dünya Gıda Programı'na yaptıkları bağışların miktarı 219 milyon dolarla sınırlı kaldı. ( 43 ÇOCUK )

Dünyadaki en büyük işgücünü oluşturan 450 milyonluk ücretli tarım işçisinin çoğu, yoksulluk ve açlıktan büyük acılar çekiyor. Dünya genelinde çalışan 246 milyon çocuğun 170 milyonu ( % 70'i ) tarım sektöründe yer alıyor. Her yıl, çalışırken hayatını kaybeden 22 bin çocuktan çoğu, tarım sektöründe yer alıyor. Âîlelerinin gelirleri yeterli olmadığı ve okula gönderemedikleri için, çocuklar ucuz işçi olarak çalışmak zorunda kalıyorlar. Çocuklar günde ortalama 10 saat çalışarak 1 doların altında ücret alıyorlar. ( 57 ÇOCUK )

Hükûmetlerinin destekleme alımlarıyla yıllardır düşen pamuk fiyatlarından etkilenmeyen Avrupalı ve Amerikalı üretici, Afrikalı küçük çiftçilerin borç batağına saplanmasına neden oluyor. ( 61 ÇOCUK )

36 ülkede açlık çekiliyor. Dünyada 852 milyon insan açlık sınırında yaşıyor. Her yıl 5 milyon çocuk açlıktan ölüyor. Her sene dünyada, İstanbul şehrinde yaşayan çocukların sayısı kadar çok çocuk, sadece açlıktan dolayı ölüyor. ( 68 ÇOCUK )

Başını, râhmetli İmâm Humeynî'nin çok yerinde bir tesbîtle "şeytan-ı buzurg" ( büyük şeytan ) olarak tarif ettiği ABD'nin çektiği uluslararası emperyalizm ve vahşî kapitalizm, gezegenimizi işte bu hâle getirdi. 17 Eylül 2005 tarihinde, BM'nin 60. kuruluş yıldönümü vesilesiyle ABD'nin New York kentinde yapılan zirvede, emperyalist ABD devleti, "kendi huzuru ve dünyaya sergilediği imaj zarar görmesin diye", dünyadaki açlığın saklanması gerektiğini teklif etti. Ancak bu teklif, öbür tüm devletler tarafından red edildi. ( 82 ÇOCUK )

Gelişmiş ülkeler ortalama olarak gelirlerinin binde 4'ünü yardıma ayırırken, bu oran ABD'de sadece binde 1, 5'tir. Yani ABD, kazandığı her 100 dolar için sadece 15 sent yardım yapıyor. Üstelik bu rakam her geçen yıl daha da azalıyor. ( 89 ÇOCUK )

Merkezi İngiltere'de bulunan uluslararası yardım kuruluşu Oxfam'dan yapılan açıklamada, zengin ülkelerin cimriliği yüzünden önümüzdeki 10 yıl içinde 45 milyon çocuk açlıktan ölecek. ( 93 ÇOCUK )

FAO ( Gıda ve Tarım Örgütü ), açlık ve yetersiz beslenmeden dolayı, her yıl 6 milyon çocuğun öldüğünü açıkladı. Rapor, çocuklar arasında ölümlerin daha çok ishâl, sıtma ve zatürre gibi hastalıklardan kaynaklandığını, ancak bu çocuklar iyi besleniyor olsalar ölümlerin büyük ölçüde azalacağını ifade ediyor. Aynı rapordaki verilere göre, Sahra Afrikası'nda yetersiz beslenen insanların sayısı 10 yıl önce 170 milyon 400 bin iken, bugün 203 milyon 500 bine yükseldi. ( 106 ÇOCUK )

Önümüzdeki 50 yıl içinde, küresel ısınma nedeniyle tarım ürünlerinde yaşanacak azalma yüzünden açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalacak kişilerin sayısının % 10 oranında artacağı tahmin ediliyor. Başka bir ifâdeyle, 2050 yılına kadar sırf küresel ısınma nedeniyle 50 milyon kişi daha yeterince yiyecek bulamayacak. Bu veriler, İrlanda'nın başkenti Dublin ( Baile Átha Cliath )'de düzenlenen bir konferansta gündeme geldi. ( 117 ÇOCUK )

Afrika'da her yıl 900 bin kişi sıtmadan ölürken, 25 milyon 400 bin Afrikalı, HIV virüsü taşıyor ( dünyadaki toplam HIV'li oranının % 60'ı ). Ayrıca tüberküloza bağlı ölümlerin % 31'ini Afrikalılar oluşturuyor. ( 123 ÇOCUK )

ACÎLEN YARDIM ETMEZSEK, BUNUN HESÂBINI ALLÂH'IN HUZURUNDA NASIL VERECEĞİZ?

Dünya nüfûsunun yarısından fazlası çaresizlik içinde. Nijer, Eritre, Sudan, Etiyopya ( Habeşistan ) ve Somali'de insanlar açlıktan ölüyor. Afrika'nın kırsal alanlarında yaşayan insanlar içme suyu bulamıyor. Depremin vurduğu Pakistan'ın Himalaya Dağları eteklerindeki köylerde anneler, bebeklerinin vücûdlarını nefesleriyle ısıtıyor. Iraq'ta, Kürdistan'da, Filistin'de insanlar perişan. ( 133 ÇOCUK )

Her yıl milyonlarca çocuk açlıktan ölüyor. Anlamıyorum, bu durum bizleri nasıl oluyor da hiç rahatsız etmiyor? Nasıl oluyor da günlük yaşantımıza bu kadar rahat devam edebiliyoruz? Nasıl oluyor da bu kadar rahat yemek yiyebiliyor, alışveriş yapabiliyor, çocuklarımıza yeni elbiseler ve oyuncaklar alabiliyor, arkadaşlarla çay sohbetleri yapabiliyor, TV'de eğlence programları ve diziler seyredebiliyor, maça gidebiliyor, müzik dinleyebiliyor ve tatlı tatlı uyuyabiliyoruz? ( 145 ÇOCUK )

Oysa bir lokma ekmek bulamadığı için ölen ve akbabalara yem olan çocuklar bizim çocuklarımız değil mi? Kenyalı, Tanzanyalı, Keşmirli çocuklar bizim çocuklarımız değil mi? Malatya Çocuk Yuvası'ndaki yetim çocuklar bizim çocuklarımız değil miydi? ( 152 ÇOCUK )

Bizler Peygamber Efendimiz'i çok sevdiğimizi söylüyoruz. Oysa Malatya Çocuk Yuvası'nda dövülen, tekmelenen, işkence edilen, korkutulan, bizzat Resûlullâh'ın kendisiydi. Neden mi? Çünkü Allâh Rasûlü de yetim idi de ondan: "Elem yecîdke yetimen feâwa"... ( 159 ÇOCUK )

Hz. Mûhâmmed ( anam, babam ve çocuklarım O'na fedâ olsun ), "komşusu aç iken tok yatan bizden değildir" buyuruyor. ( 165 ÇOCUK )

Bakın, dünyadaki komşularımız ne durumdalar: ( 167 ÇOCUK )

- Dünyada 852 milyon insan aç.

- 36 ülkede açlık var.

- Her yıl 5 milyon çocuk açlıktan ölüyor.

- Önümüzdeki 10 yıl içinde 45 milyon çocuk açlıktan ölecek.

- Açlık yüzünden, sadece 2005 yılında 6 milyon kişi öldü.

- Dünya Gıda Programı Başkanı James Moris, her gün 25 bin kişinin açlıktan öldüğünü açıkladı. ( Bu sayı, Türkiye'deki bir ilçenin ortalama nüfûsu kadardır. Yani sadece açlıktan dolayı, her gün Türkiye'nin bir ilçesinin tamamen öldüğünü düşünün. Ne acı değil mi? Açlıktan dolayı her gün bir ilçemiz yok oluyor. ) ( 183 ÇOCUK )

- Her 3 saniyede bir çocuk açlıktan ölüyor.

- Her gece 800 milyon insan aç uyuyor.

- Nüfûs Referans Bürosu'nun raporuna göre, Afrika'da kırsal alanlarda yaşayan insanların yaklaşık üçte biri içme suyu bulamıyor. ( 189 ÇOCUK )

- Afrika kıt'âsında her akşam 33 milyon çocuk, karnı aç yatağa giriyor.

- Afrika'da yaklaşık 300 milyon kişi ( nüfûsun %42'si ) temiz sudan yoksun. ( 193 ÇOCUK )

- BM Çocuklara Yardım Fonu ( UNICEF ) Başkanı Carol Bellamy, dünyada 170 milyondan fazla çocuğun yetersiz beslendiğini, 120 milyon çocuğun hiç eğitim almadığını söyledi. Sağlık ve eğitim projelerini görüşmek üzere 6 Aralık 2004'te Pakistan'a üç günlük ziyarette bulunan Carol Bellamy, başkent İslâmâbâd'da yaptığı açıklamada, yılda 5 yaşın altında yaklaşık 10 milyon çocuğun ishal ve kızamık gibi önlenebilir hastalıklardan hayatını kaybettiğini söyledi. Dünyada 170 milyondan fazla çocuğun yetersiz beslendiğini kaydeden Bellamy, çoğu kız 120 milyonun üstünde çocuğun "bir okulun içini hiç görmediğini" söyledi. ( 207 ÇOCUK )

- Her dakika 5 yaşın altında 12 çocuk açlıktan ölüyor.

- Uluslararası Çalışma Örgütü'nün 7 Temmuz 2003'te yaptığı açıklamaya göre, dünya nüfûsunun yarısı, yani 3 milyardan fazla insan günde 2 dolardan daha az, 1, 5 milyar insan da günde 1 dolardan daha az gelirle "yaşıyor". Buna karşılık dünya nüfûsunun % 10'u, dünya toplam gelirinin % 70'ini alıyor. Yani dünyadaki toplam gelirin %70'ini sadece %10'luk bir "mutlu azınlık" alıyor. Dünya nüfûsunun % 90'ı, geri kalan % 30'luk geliri paylaşıyor. Örgütün basın açıklamasında, dünyanın en zengin % 20'siyle en fâkir % 20'si arasındaki uçurumun, son 40 yılda iki kat daha fazla derinleştiği de vurgulandı. ( 227 ÇOCUK )

- Afganistan'da bir âilenin günlük ortalama geliri 44 sent, Etiyopya ve Kongo'da ise 27 sent. Yani, anne – baba ve çocuklardan oluşan bir âilenin bütçesine sadece 1 dolar girebilmesi için, Afganistanlı bir âilenin 2, 5 gün, Etiyopya ve Kongolu bir âilenin ise 4 gün çalışması gerekiyor. ( Dubai Emiri'nin günlük geliri 5 milyon Avro, Formula – 1 sporcusu Michael Schumacher'in kazandığı para ayda 1 milyon 300 bin Avro ) ( 240 ÇOCUK )

- Doğu Asya ve Pasifik ülkelerinde yaşayan 267 milyon 100 bin kişi, Doğu Avrupa ve Orta Asya ülkelerinde yaşayan 17 milyon 600 bin kişi, Latin Amerika ve Karayipler'de yaşayan 60 milyon 700 bin kişi, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yaşayan 6 milyon kişi, Güney Asya'da yaşayan 521 milyon 800 bin kişi, Sahraaltı Afrikası'nda yaşayan 301 milyon 600 bin kişi, günde 1 dolardan daha az gelirle yaşamını sürdürüyor. ( 253 ÇOCUK)

- Birkaç yıl önce Endonezya'dan bağımsızlığını kazanan Doğu Timor, BM verilerine göre Güneydoğu Asya'nın en yoksul ülkesi ve ekonomisi giderek kötüleşiyor. Nüfûsun % 40'ının yoksulluk sınırının altında yaşadığı ülkede, doğan her 1000 bebekten 90'ı, birinci yaşını doldurmadan ölüyor. ( 261 ÇOCUK )

- FAO, Sudan'da yaklaşık 7 milyon kişinin gıda yardımına muhtaç olduğunu açıkladı. ( 263 ÇOCUK )

- Kenya'lı yetkililerin verdiği bilgiye göre, Kenya'da kuraklık yüzünden açlığın pençesine düşen insanların sayısı 2, 5 milyondan 4 milyona yükseldi. Kenya Özel Programlar Bakanı John Munyes, ülkesinde açlık çekenlere yardım eli uzatabilmek için duyulan para ihtiyacının 263 milyon dolar olduğunu açıkladı. ( 272 ÇOCUK )

- Dünyanın en büyük bankacılık merkezlerinden biri olan 7, 4 milyon nüfûslu İsviçre'de 1 milyon kişi açlık sınırında. Öte yandan, İsviçre Federal İstatistik Dairesi, ülkede 250 bin çocuğun açlık sınırının altında olduğunu ve 20 – 59 yaş grubunda 60 bin kişinin yanısıra 196 bin emeklinin açlıkla mücâdele ettiğini açıkladı. ( 281 ÇOCUK )

- 12 milyon nüfûslu Malawî'nin 5 milyonu açlık tehdidinde. Dünya Sağlık Örgütü'nün rakamlarına göre halkın % 14'ü AIDS'li. Malawî Devlet Başkanı Bingu wa Mutharika, 10 yıldan bu yana görülmemiş oranda yaşanan kuraklık yüzünden gıda kıtlığı çekilen ülkenin 28 bölgesini "ulusal felâket bölgesi" ilân etti. ( 289 ÇOCUK )

- Dünya Gıda Programı Örgütü, Etiyopya'da 3 milyon insanın açlık yüzünden yaşamının tehlikede olduğunu açıkladı. Ülkede, kuraklık ve tarım ürünlerinden yeterince verim alınamaması nedeniyle 20 yıl önce açlıktan 1 milyon insanın yaşamını yitirdiği günlerin yeniden yaşanabileceği belirtiliyor. ( 296 ÇOCUK )

- 3 milyondan fazla Kuzey Koreli, açlık tehlikesiyle karşı karşıya. ( 298 ÇOCUK )

- Dünyanın ikinci en fâkir ülkesi Nijer'in nüfûsu 13 milyon. Ülkede aç olduğu tesbit edilen 3, 5 milyon insandan 800 binini çocuklar oluşturuyor. Bölgeye ACÎLEN yardım yapılmazsa, kısa bir zaman içinde 150 bin çocuk açlıktan ölecek. ( 305 ÇOCUK )

- BM Dünya Gıda Programı, Endonezya'da 790 bin kişinin gıda yardımına ihtiyaç duyduğunu açıkladı. ( 308 ÇOCUK )

- Kenya Devlet Başkanı Kibaki Mıvaî, uluslararası yardım kuruluşlarının temsilcilerinin 15 Temmuz 2004'te gerçekleştirdiği zirvede katıldığı bir toplantıda, ülkesinde, yarısı çocuk olmak üzere 3 milyon 300 bin kişiye acîl gıda yardımı yapılması gerektiğini söyledi. ( 315 ÇOCUK )

- UNICEF'in 7 Mayıs 2004'te Almanya'nın başkenti Berlin'de açıkladığı 2004 yılı raporuna göre, sadece Kongo Cumhuriyeti'nde her yıl 5 yaşın altında yaklaşık 530 bin çocuk açlıktan ölüyor. Raporda ayrıca Sierra Leone, Angola ve Afganistan'da her 4 çocuktan 1'inin 5 yaşına ulaşamadan açlıktan öldüğü belirtildi. ( 323 ÇOCUK )

"Esfel'es- sâfîlîn" ( aşağıların aşağısı ) seviyesine düşen insanoğlunu, düştüğü durumdan kurtarıp "melekut-i âlâ" ( yücelerin yücesi ) seviyesine çıkaran âzîz İslâm dîni, Kenya'lı, Tanzanya'lı, Somali'li, Etiyopya'lı, Moritanya'lı, Burkina Faso'lu, Filistin'li, Lübnan'lı, Iraq'lı, Kürdistan'lı, Çeçenistan'lı, Afganistan'lı, Pakistan'lı, Doğu Timor'lu, Açe Sumatra'lı, Endonezya'lı, Karayip'li, Latin Amerika'lı mazlumlara, fâkirlere, muhtaçlara, açlık çekenlere yardım etmemizi, onlara yardım ellerimizi uzatmamızı tavsiye etmiyor, önermiyor, kesin olarak "emrediyor": ( 329 ÇOCUK )

"Onlar, kendi canları çekmesine rağmen, yemeği fâkire, yetime ve esire verirler. 'Biz sizi Allâh rızası için doyuruyoruz. Sizden ne bir karşılık, ne de bir teşekkür bekliyoruz. Biz, çetin ve belalı bir günde Râbbimiz'den korkarız,' derler." ( İnsan, 8 – 10 ) (341 ÇOCUK )

"Mallarını gece ve gündüz, gizli ve açık, hayra sarfedenler var ya, onların mükâfâtları Allâh katındadır. Onlara korku yoktur, üzüntü de çekmezler." ( Baqara, 274 ) ( 349 ÇOCUK )

"Allâh'ın kitâbını okuyanlar, namazı kılanlar ve kendilerine verdiğimiz rızıktan gizli ve açık ( fâkirlere ve muhtaçlara ) sarfedenler, asla zarara uğramayacaklardır Ancak onlar bir kazanç umabilirler." ( Fâtr, 29 ) ( 354 ÇOCUK )

Resûl-i Ekrem ( saw ), çoğu kez, yatmadan önce şu dûâyı okurdu: "Allâh'ım! Açlıktan Sana sığınırım. Çünkü o, en kötü yatak arkadaşıdır." ( 359 ÇOCUK )

Zira aç insan, sağlıklı düşünemez, sağlıklı davranışlarda bulunamaz, birçok değeri yitirir. Roy Chansior'un dediği gibi, "açlık, dâvâ, kin ve mücâdele gibi şeyleri pek tanımaz." Jonathan Swift'in söylediği gibi, "açlık ile gurur, hiçbir zaman bağdaşmaz." ( 363 ÇOCUK )

Öyle ki, açlık, insanı saldırganlaştırabilir, zâlimleştirebilir, günâha sevkedebilir. İnsanı insanlıktan çıkaran oluşumların tümüne kapı aralayabilir. Daniel Defeo, "açlık ne dost, ne akraba, ne insanlık, ne de hak tanır," derken kastettiği şey budur. ( 370 ÇOCUK )

Atalarımız, "açın hâlinden aç anlar" demişler. İslâm'da orucun farz olmasının sayısız sebeplerinden biri de, açlığın ne olduğunu bilmemiz, aç bir insanın ne durumda olduğunu anlayabilmemizdir. Oruç gereklidir, çünkü Sebayî'nin de dediği gibi, "tok olan cümle cihânı tok sanır, aç olan âlemde ekmek yok sanır." ( 377 ÇOCUK )

Her 3 saniyede bir çocuk, her dakika 12 çocuk, her gün 25 bin çocuk, her yıl 5 milyon çocuk açlıktan ölürken, her gece 800 milyon insan aç aç uyurken, sadece Afrika'da her akşam 33 milyon çocuk karnı aç yatağa girerken, dünyanın 36 ülkesinde açlık varken, yeryüzünde 852 milyon insan açken, dünyada çoğu kız çocuğu olmak üzere 120 milyon çocuk "bir okulun içini" hiç görmemişken, bizim ilk başta gelen gündemimiz, bu konu olmalı değil midir? (386 ÇOCUK )

Bunun sorumlusu biz olmasak bile, bu durumdan hesâba çekileceğiz. Açlıktan ölen çocukların hesâbı, âhirette bizden sorulacaktır. ( 401 ÇOCUK )

İslâm'dan ve Qûr'ân'dan anladığım kadarıyla söylüyorum: Ruz-i Mâhşer'de bizler, Allâh'ın huzurunda, bir lokma ekmek bulamadığı için ölen Afrika'lı, Asya'lı, Latin Amerika'lı çocuklardan dolayı, Malatya Çocuk Yuvası'nda dövülen, tekmelenen, işkence edilen yetim çocuklardan dolayı, Felluce ve Basra'da işgalcilerce öldürülen çocuklardan dolayı hesâba çekileceğiz. ( 408 ÇOCUK )

MERAK EDENLER İÇİN NOT: Yazının akışı içinde, genelde paragraf sonlarında sürekli olarak parantez içinde "10 ÇOCUK, 15 ÇOCUK, 20 ÇOCUK" gibi ibâreler gördünüz. Bunun sebebi şudur: Dünyada her 3 saniyede bir çocuk açlıktan ölmektedir. Bu ibâreler, siz bu yazıyı okuduğunuz esnada ölen çocuk sayısını gösteriyor. Yani sizin sadece bu yazıyı okuduğunuz süre içinde 408 ÇOCUK açlıktan öldü. Durumun vehâmetini, problemin hangi boyutlarda olduğunu gösterebilmek için böyle bir metod seçtim. İnşaallâh hepimiz bu konuya daha bir ciddîyetle eğiliriz.

[email protected]