D-8"e yeni vizyon
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, D-8in yeni vizyonla güçlendirileceğini ve bu konuda Türkiyenin öncü ülke olacağını söyledi. Davutoğlu ayrıca, Ankara eksen mi değiştiriyor tartışmalarını da sığ olarak değerlendirdi ve Türkiye bu tür tartışmaları a
15 Haziran 1997'de halkı Müslüman 8 Ülkenin Devlet Başkanlarının, İstanbul'da bir araya gelerek imzaladıkları anlaşmayla kurulan D-8'lerin Malezya'nın Başkenti Kuala Lumpur'daki Dışişleri Bakanları Konseyi 12. toplantısına katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, VAKİT aracılığı ile çok önemli mesajlar verdi. Bazı çevrelerin ısrarla ve ideolojik kaygılarla gündeme getirdikleri, "Türkiye'nin ekseni kayıyor mu?, Ankara eksen mi değiştiriyor" tartışmasının son derece "sığ" bir bakış açısından kaynaklandığını ifade eden Davutoğlu, "Türkiye, bu tür tartışmaları aşmıştır. Türkiye, hem Doğu'ya hem Batı'ya uzanacaktır. Türkiye'nin var olmadığı, etkilemeyeceği bir süreç düşünülemez. Bunu böyle anlamak lazım. D-8, hele bugünkü küresel kriz ortamında, Türkiye'nin de diğer bütün üye ülkelerin de faydalanmak durumunda olduğu bir imkandır. Bu büyük potansiyelden niçin Türkiye'yi ve insanlığı faydalandırmayalım. Böyle eksen tartışmaları vesaire. Son derece anlamsızdır, dünyayı ve dünyadaki gelişmeleri okuyamamaktan, ortaya konulan stratejik derinliği kavrayamamaktan kaynaklanmaktadır, D-8'i yeni bir vizyonla güçlendirmek istiyoruz" dedi.
"D-8 ÜLKELERİ ARASINDAKİ KÜLTÜREL, EKONOMİK VE TİCARİ İŞBİRLİĞİNİN MUTLAKA ARTIRILMASI GEREKİYOR!.."
Küresel ekonomik krizle birlikte D-8 ülkeleri arasında ortak bir pozisyon oluşturma ihtiyacının açıkça ortaya çıktığını hatırlatan Davutoğlu, krize karşı hangi ortak tedbirlerin alınacağını kararlaştırmak üzere acilen bir çalışma ekibinin kurulacağını belirtti. İstanbul'da birkaç ay içinde kapsamlı bir toplantının yapılacağını belirten Davutoğlu, bu toplantıda D-8 için yeni bir tüzük hazırlanacağını da belirtti. Davutoğlu şöyle devam etti: "Bundan sonra her uluslararası platform öncesinde bir istişare mekanizmasının oluşturulması sözkonusu olacak. Türkiye, bu konuda öncü rol oynayacak. D-8 ülkeleri, belli alanlarda sektörel işbirliğine gitmek durumunda. Bunu yapacağız, ayrıca D-8 ülkeleri arasındaki ticaret hacminin de mutlaka artırılması gerekiyor."
DİPLOMATLAR ORTAK ÇALIŞACAK
"D-8 ülkeleri arasında iletişim ve ulaştırma alanlarındaki işbirliğinin yanı sıra her ülkeden ikişer kişi olmak üzere genç diplomatların bir araya gelerek, ortak eğitim programına katılmalarını kararlaştırdık. Bu proje, ilk olarak Mısır'da başlayacak. İran ve Türkiye'de devam edecek. Toplantıda, birlikte hareket edilmesi, birlikte tutum alınması halinde çok ciddi sonuçlar alınabileceği yönünde tam bir görüş birliği oluşmuştur."
SİYASİ İRADE KUVVETLİ
Toplantının, D-8 bünyesinde bugüne kadar belirlenen hedeflere ulaşma yönünde güçlü bir siyasi irade olduğunu ortaya koyması bakımından önem taşıdığını belirten Davutoğlu, sektörel işbirliği konusunda da, "Ziraat, gıda güvenliği, enerji, ticaret ve yatırım alanlarında işbirliği ile akdedilmiş anlaşmaların bir an önce onaylanmasının" önemi üzerinde görüş birliğini varıldığını belirtti. Davutoğlu ayrıca toplantıda sekretaryanın güçlendirilmesi ile D-8 bünyesindeki iş çevreleri, işadamları arasındaki temas ve işbirliğinin geliştirilmesine katkıda bulunacak adımların atılması gerektiği üzerinde fikir birliğine varıldığını sözlerine ekledi.
Öte yandan Davutoğlu, İran, Pakistan ve Bangladeş Dışişleri Bakanları ile ikili görüşmeler yaptı.
Malezya ziyareti sırasında, İslam Üniversitesi'nde görv yaptığı yıllarda kaldığı Kuala Lumpur'daki eski evini de ziyaret eden Davutoğlu, daha sonra eşi ile birlikte Petronas kulelerini gezdi.
D-8 NEDİR?
28 Şubat darbesiyle yıkılan Refahyol hükümeti döneminin Başbakan'ı Necmettin Erbakan tarafından, "D-8'ler G-7'lerle Çatışmak İçin Değil, Tam Tersine Yeni Dünyayı Birlikte Kurmak İçin Teşekkül Etmiştir" mesajıyla ilan edilen D-8'de şu ülkeler yer alıyor:
1-Türkiye, 2-Bangladeş, 3-Endonezya, 4-İran, 5-Mısır, 6-Malezya, 7-Nijerya, 8-Pakistan
D-8 oluşumu, Avrasya eksenli güçlü bir Türkiye'nin Ortadoğu, Afrika ve Uzakdoğu açılımları açısından son derece kritik bir eşik olarak nitelendirilmişti. "Yeniden Büyük Türkiye" ve "Yeni bir Dünya" telakkisinin eseri olarak kurulan D-8, Refahyol hükümetinin darbe sonucu yıkılmasından sonra, "sembolik" bir oluşum haline gelmişti.