Dev Fonlar İsrail'den Yatırımlarını Çekiyor

Dev Fonlar İsrail'den Yatırımlarını Çekiyor

Norveç'in en büyük emeklilik fonu, İsrail "ordunun" Gazze Şeridi'ndeki savaşta ekipmanlarını kullanması karşısında yatırımlarını Amerikan "Caterpillar" grubundan çekme kararı aldı.

Norveç'in en büyük emeklilik fonu Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'ndeki savaşta "İsrail ordusunun ekipmanlarını kullanma ihtimali" nedeniyle Amerikan "Caterpillar" grubundaki yatırımlarını geri çekme kararı aldığını duyurdu.

KLB Fonu'nun yatırım başkanı Kiran Aziz, karara ilişkin bir açıklama yaparak şirketin "Gazze Şeridi ve Batı Şeria'daki insan hakları ihlallerine ve uluslararası hukuk ihlallerine katkıda bulunabileceğini" söyledi.

Aziz, Caterpillar'ın İsrail "ordusuna" İsrail yerleşimlerinin inşasının önünü açmak amacıyla Filistinlilerin evlerini ve altyapısını yıkmak için kullanılan buldozerler ve diğer ekipmanları sağladığına dikkat çekerek, İsrail "ordunun" da kendi silahlarını kullandığını kaydetti. Gazze Şeridi'ndeki savaşta kullanılan ekipmanlar.

Fonun bu haziran ayı başında Caterpillar'da yakın zamanda sattığı 68,6 milyon dolarlık hisseye sahip olduğunu duyurması dikkat çekiyor. Fon, yaklaşık 90 milyar dolar değerindeki varlıkları yönetiyor.

Nisan 2021'de KLB, elektronik ekipman devi Motorola da dahil olmak üzere Batı Şeria'daki İsrail yerleşimleriyle bağlantılı birçok şirketten yatırımlarını geri çekti.

Mayıs ayı başında Reuters, 1,6 trilyon dolar değerindeki Norveç varlık fonunun, Gazze'de devam eden savaş ışığında İsrail'deki yatırım şartlarını gözden geçirmesi yönünde baskıyla karşı karşıya olduğunu bildirmişti.

Ajans, o dönem pek çok sivil toplum kuruluşu ve parlamenterin "dünyanın en büyük egemen servet fonuna" İsrail'deki yatırımlarını tamamen geri çekmesi çağrısında bulunduğunu bildirmişti.