Direnişçiler Fransa'ya Savaş İlan Etti

Direnişçiler Fransa'ya Savaş İlan Etti

Kukla Çad yönetimine karşı mücadele veren Müslüman savaşçılar, sömürgeci Fransa ve ülkeye müdahale edecek bütün yabancı güçlere karşı savaş ilan etti.

Demokrasi ve Kalkınma Güçleri Birliği’nden yapılan savaş ilanının, büyük oranda Fransız askerlerinden oluşan Avrupa Birliği barış gücü askerlerine yönelik olduğu belirtiliyor. AB Barış Gücü askerlerinin, yardım kuruluşu görevlileri ve sivil mültecileri korumak için gelecek haftalarda Çad'ın doğusuna intikal etmesi bekleniyor.

ÇAD’IN KİMLİĞİ
1086 yılında Kanum Krallığı'nın İslamiyet'i kabul etmesiyle Müslüman olan Çad, 16. yüzyıla gelindiğinde bölgenin en zengin ve en güçlü ülkelerinin arasındaydı. Ancak 19. yüzyılda iç bölünmelerle zayıflayan krallık, 1900'de Fransızların işgaline uğradı ve Fransa Çad'ı diğer sömürgelerine bağladı. İşte bu andan itibaren sömürgeci Fransız kuvvetlerinin Müslüman halka ve İslâm dinine karşı savaşı başladı. Bu savaşta her türlü insanlık dışı uygulamaya, zulme, baskıya ve şiddete yer vardı. İlk hedef, Çad halkının İslâmi kimliğini yok etmek ve yerine materyalist ve dinsiz bir kimlik yerleştirmekti. Bu amaçla bölgedeki bütün camiler, Kur’an kursları, medreseler, din eğitim merkezleri, dini cemiyetler, kütüphaneler yıkıldı. İşgalci Fransız güçleri İslâmi eğitimi yasaklayarak, Müslümanların dinlerini öğrenmelerine engel oldular.
Halk ile Fransız askerî kuvvetleri arasındaki çatışmalar çok uzun yıllar sürdü. Bu mücadeleler sonucunda 1960 yılında, Çad bağımsızlığını kazandı. Ancak bağımsızlığını kazanması, diğer Afrika ülkelerinde olduğu gibi, halkın barışa ve huzura kavuşması anlamına gelmiyordu. Çünkü Müslüman çoğunluğun yaşadığı ülkenin başına, eski sömürgeci Fransa ile sıkı bağlar içerisinde olan Çad İlerici Partisi'nden bir Hıristiyan getirildi. Yeni yönetim, baskı ve zulüm konusunda Fransa'nın yolunu izliyordu. Fransa'ya yakınlığı ile tanınan François Tombalbaye'nin hem Cumhurbaşkanlığına hem de Başbakanlığa getirilmesi, Müslüman halk arasında çok büyük bir tepki oluşturdu. Bu tepkiyi dile getiren Çadlı Müslüman aydınların öldürülmesi üzerine ülke çapında ayaklanmalar başgösterdi. Ardından Müslümanlara yönelik bir tasfiye operasyonu başladı.

FRANSA VE İSRAİL KOL KOLA
Çad’daki iç karışıklık, ülkenin ilk Devlet Başkanı François Tombalbaye'nin 1975 yılında bir suikasta uğramasıyla büyüdü ve 1980 yılında başlayan iç savaş ile daha da kötü bir boyuta ulaştı. İç savaş sonrası Çad'da bir daha huzur ve barış sağlanamadı. Gerek Fransa'nın gerekse İsrail'in dış müdahaleleri Çad’daki iç çatışmaların şiddetini her gün biraz daha artırdı ve Çad adeta bir darbeler ülkesi haline geldi. Hükümetin, muhalif hareketleri bastırmak için yaptığı katliamlar ise ardında on binlerce mülteci ve binlerce ölü bıraktı. TH
Çad'ın bugün geldiği durum, İslam karşıtı güçlerin bir ülkeyi ne hale getirebileceğinin en açık örneklerinden biri. Tüm zenginlikler kaybedilmiş, istikrar ortadan kalkmış, yıllarca huzur içinde yaşayan halk bir iç çatışmanın içine düşmüş ve Çad adeta bir yokluklar ülkesi haline gelmiştir.

Vakit