"Direnişe Yardımı Durduracağız"

"Direnişe Yardımı Durduracağız"

Suriye muhalefetinin en önemli grubu Ulusal Konsey'in lideri Burhan Galion yaptığı açıklamalarla gerçekleri gün yüzüne çıkardı. İşte Galion'un The Wall Street Journal'a verdiği röportaj...

Ulusal Konsey Başkanı Burhan Galyun, 31 Aralık 2011'de Ulusal Koordinasyon Kurulu liderlerinden Heysem Menna'yla imzaladığı anlaşmadaki "dış müdahale kabul edilemez" maddesinden ötürü Suriyeli muhaliflerin tepkisini çekmişti. Hamalı Selefi Alimlerden Şeyh Adnan Arur dahil bir çok muhalif, böylesine bir anlaşmaya imza atmasından ötürü Galyun'u hain olarak ilan etmişti.

Galyun, muhaliflerin sert eleştirilerinden sonra anlaşmadan geri adım atmak zorunda kalmıştı. Galyun'un uzun bir süre Özgür Suriye Ordusu'na kırmızı kart göstermesi de muhalefetin sert tepkisine neden olmuştu. Galyun, yine gelen sert eleştiriler karşısında Özgür Suriye Ordusu'nu tanımak zorunda kalmıştı.(israhaber)




Suriye'nin ana muhalefet grubunun lideri, The Wall Street Journal'a verdiği röportajda kendileri tarafından yönetilecek bir Suriye hükümetinin; Şam'ın İran'la askeri ilişkilerini kesip Ortadoğu'daki Hizbullah, Hamas gibi direniş gruplarına silah yardımını durduracağını söyledi.



Suriye Ulusal Konseyi Başkanı Burhan Ghalioun , böyle bir hareketin Suriye'nin bölgedeki Arap kuvvetleriyle daha geniş bir ittifak kurmasının parçası olacağını savundu. Ghalioun Ekimde Suriye Ulusal Konseyi başkanlığına seçildiğinden beri verdiği ilk röportajda bunları söyledi ve uluslararası toplumu uçuşa yasak bölge de dahil olmak üzere daha sert adımlar atmaya çağırdı "ana hedefimiz sivilleri koruma yolları bulup ölüm makinasını durdurmak" dedi. 66 yaşında bir üniversite profesörü olan Ghalioun Paris'in güneyinde yaşıyor.Ghalioun "güçlü tedbirler alıp rejimi insan haklarına saygı göstermeye zorlamak zorundayız" diyor.



SURİYE, ABD-DİRENİŞ ÇEKİŞMESİNİN MERKEZİ

Sene başından beri Ortadoğu'da yükselen ayaklanmalar İran ve direniş hareketleri ile, Amerika ve bölgedeki müttefikleri Suudi Arabistan, Türkiye gibi ülkeler arasında güç yarışına dönüştü, Suriye ise bölgedeki stratejik pozisyonu ve Arap-İsrail çatışmalarındaki rolüyle merkezdeki ödül gibi duruyor. Bölgedeki dengeleri değiştirebilecek bir durumda olması da önemli. 'Beşar Esad hükümeti İran'ın bölgedeki en yakın askeri ve stratejik müttefiki.' ifadeleri geçen haberde Şam ve Tahran'ın , Lübnan'daki Hizbullah ve Hamas'a silah sağlamada birlikte çalıştığı belirtildi.Ayrıca haberde Suriye muhalefetinin en önemli isteklerinin Suriye ile İran'ın bağını kesmek olduğu belirtiliyor.



GALİON: REJİM DÜŞTÜKTEN SONRA HİZBULLAH ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK

Bu durumsa , Esad'ın gidişinin İran'ın ve direniş aksının bölge üzerindeki gücünü zayıflatacağına inanan Amerika ve batılı devletler tarafından memnuniyetle karşılanıyor. Ghalioun "İran'la aramızda özel bir ilişki olmayacak, istisnai bağları koparmak , stratejik ve askeri bağları koparmak anlamına gelir" dedi ve "Suriye rejimi düştükten sonra Hizbullah eskisi gibi olmayacak" diye ekledi.



ABD: GALİON HARİKA BİR İŞ ÇIKARDI

Amerika ve Avrupalı yetkililerin Suriye muhalefetine destek olmalarına rağmen Müslüman Kardeşlerin muhalefet üzerindeki etkisinden endişeli olduğundan bahsedilen haberde 'Yine de Amerikalı yetkililer Ghalioun'un "harika bir iş çıkardığını" söylüyor.' ifadeleri geçiyor.


GALİON: İSLAMCILAR VE İHVAN ETKİLİ OLAMAZ

Ghalioun ise 40 yıllık Esad ailesi iktidarından sonra muhalefetin bir araya getrilmesinin kolay olmadığını ama Müslüman Kardeşler gibi İslamcı grupların %10 bile etki sahibi olamayacağını söylüyor.Muhalif lider İsrail ile olan ilişkiler konusunda da pazarlık ve ilişki halinde olacaklarını belirtti.

islamigundem