Diyarbakır'ı Kimse Tutamaz...

Diyarbakır'ı Kimse Tutamaz...

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Şato Parkta Diyarbakır Organize Sanayi İşadamları Derneğinin (DOSİAD) verdiği iftara katıldı.

Yemekte konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da Diyarbakır'da açılışına katıldığı Turkcell Çağrı Merkezi'nde o dönemde 200 kişinin çalıştığını, bu sayının bugün 900'e ulaşmasının sevindirici olduğunu söyledi.

Diyarbakır'ın tek ihtiyacının terör ve huzursuzluk ortamının ortadan kalkması olduğunu ifade eden Bakan Yıldırım, şöyle konuştu:

''Şu şiddet sarmalı, şu terör belası Diyarbakır'ın üzerinden kalktığında, Diyarbakır'ı hiç kimse tutamaz. Böylesine dinamik bir şehirde terör ve huzursuzluk ortadan kalksa bugün ki performansını beşe katlayabilir. Bu şehrin tek ihtiyacı budur. İnşallah bunu da toplumsal sağduyu ile başaracağız, başarmak mecburiyetindeyiz.

Diyarbakır'ın şuandaki yapısında ben bu geleceği görüyorum. Diyarbakır da o inşaatları, çalışmaları gördüğümüz zaman 'Diyarbakırlı yatırımcılar, Diyarbakır'ın geleceğini huzurdan, kalkınmadan ve refahtan yana olduğunu görmüşler' diyoruz. Bu sarmalın geçici bir şey olduğunu onlar çoktan anlamışlar ve yatırımlarına devam ediyorlar. Burada yapılan küçük ama çok anlamlı bir hizmettir, istihdama yöneliktir. Bu tür çalışmaların her zaman yanında olduk.''

Ulaşım ve alt yapının bir ülkenin kalkınması için olmazsa olmazı olduğunu anlatan Bakan Yıldırım, ''2003 tarihinde Diyarbakır'ın hiçbir komşu iline tam olarak bölünmüş yolu yoktu. Bugün bu illerin hepsine Diyarbakır bölünmüş yol ile bağlı'' dedi.

Yıldırım, Diyarbakır'ın tarihi ve kültürüyle bölgenin en önemli merkezi olduğunu kaydederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Diyarbakır için ne yaparsak değer. Tarihi ve kültürüyle bölgenin çok önemli bir merkezidir. Diyarbakır'da sağduyu hakim olursa, huzur, barış olursa bu Türkiye'nin geleceği demektir.

Türkiye'nin kalkınması demektir. Bölgedeki 9 ilinde birlikte kalkınması demektir. Bunun için el ele verip çalışıp, bütün bunları geçeceğiz. Bütün bu badirelerin üstesinden geleceğiz. Biz buna inanıyoruz.

Bundan ne Diyarbakırlı memnun, ne İstanbullu memnun, ne Adanalı memnun ne de 74 milyon vatan evladı memnun. Terör denen belanın yok olmasını hepimiz istiyoruz. İnşallah bunu başaracağız. İsteriz ki bütün bu işler yapılırken, vatandaşlarımız mağdur olmasın.''

Devletin terörden zarar görenlere bugüne kadar 2,2 katrilyon destek verdiğini belirten Bakan Yıldırım, ''Bunun 650 trilyonu Diyarbakır'a verilmiştir. Biz, terör de olmasın destek de olmasın, böyle bir para istemiyoruz. Tek hedefimiz hepimiz bir olacağız, ülkemizin bugünkü durumunu değil, gelecekte olması lazım durumunu hep beraber hayal edeceğiz'' diye konuştu.

2003 yılına kadar Diyarbakır'a yapılan bölünmüş yol miktarının Diyarbakır-Şanlıurfa karayolunda 44 kilometre olduğunu anlatan Bakan Yıldırım, buna 300 kilometre bölünmüş yol ilave ettiklerini dile getirdi.

DİYARBAKIR'A YENİ HAVA ALANI

Bakan Yıldırım, Diyarbakır'ın havaalanı ile ilgili sorunlarının bulunduğunu bildiklerini ifade ederek, dış ve gece uçuşlarının rahat yapılamadığını söyledi.

Terminalin giriş ve çıkışının sıkıntılı olduğunu vurgulayan Yıldırım, ''Biz istiyoruz ki Diyarbakır'ın havaalanı Ankara havaalanıyla aynı olsun. Böyle bir terminali yapacağız. Bugün komutanla görüştük, son kararı da verdik. İnşallah bu sene içerisinde ihalesini yapıp başlıyoruz. Çok güzel bir terminal, park sahası ve apronuyla Diyarbakır'a yaraşır havaalanı yapacağız. Bunun kararını verdik'' diye konuştu.

''YEREL YÖNETİMLER İDEOLOJİK DÜŞÜNMEYİ BIRAKSINLAR''

Tamamı 86 kilometre olan ve Diyarbakır'ı içerisine alan daire şeklinde bir çevre yolunun planlarını yaptıklarını ve gerekli adımların atılmaya başlandığını kaydeden Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Tamamı 86 kilometrelik, daire şeklinde Diyarbakır'ı içine alan bir çevre yolunu tamamlayacağız. Bunun planlarını yaptık, gerekli adımlarını atıyoruz. Yeter ki ayağımıza bağ olmasınlar, ayağımıza taş bağlamasınlar. Bu yerel yönetimler biraz daha geniş düşünsünler. Geleceği görerek düşünsün, ideolojik düşünmeyi bıraksınlar.

İdeolojik düşüncenin Diyarbakır'ın ne bugününe ne de yarınına hiçbir faydası yok, olsa olsa yılların kayıp olmasına sebep olur. Diyarbakır'ın alacağı hizmetlerin gecikmesine sebep olur. Bunu da hiçbir Diyarbakırlının hoş göreceğini zannetmiyorum.

Ama her şeye rağmen, bütün bu durumların, bugün yaşadığımız konuların gelip geçici olduğunu biliyoruz. Kalıcı olan Diyarbakır'ın Türkiye Cumhuriyetinin 2023 vizyonuna ve hedeflerine uygun olarak, alt yapısı ve üst yapısıyla sorunlarını çöze çöze gitmesidir. Bunun için ihtiyacımız olan birlik, beraberlik ve 74 milyonun kardeşliğidir. Bundan asla ve asla hiçbirimiz, hiçbir kışkırtmaya, fitneye meydan vermeden, sahip çıkacağız.

Enerjimizi boş işlerle değil, enerjimizi dağda bayırda değil, enerjimizi ülkenin kalkınması için Diyarbakır'ın kalkınması için harcayacağız. Ülkemizi dünyanın seçkin ülkeleri arasına sokacağız. Bunu birlikte başaracağız.''

OSB'NİN DOĞAL GAZ SORUNU ÇÖZÜLÜYOR

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker ise, Diyarbakırlı iş adamlarının dile getirdiği Organize Sanayi Bölgesinin doğal gaz işini takip ettiklerini ve bu konuda olumlu yönde gelişmeler olduğunu söyledi. Bakan Eker, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesine doğal gazın getiriliyor olması ve demir yolu bağlantısının yapılıyor olmasının sanayici ve iş adamları açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

Diyarbakır'da Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu oluşturduklarını hatırlatan Bakan Eker, ''Burada 30 tane nitelikli uzman çalışıyor. Birinci başvuru için çağrı ilanı yaptık. 1 Ağustos'ta çıktığımız çağrı yarın sona eriyor. Talepler başvurular yarına kadar bitecek'' dedi.

Salonda bulunan sanayici ve iş adamlarına seslenen Bakan Eker, ''Diyarbakır'ın başvurulardan elde edeceği hibe miktarını biliyor musunuz? Bunu bilen varsa elini kaldırsın. Sanayici ve iş adamlarımız eğer bunu bilmiyorsanız bu çok acı bir şeydir. 22 gündür ilanda olan ve Diyarbakır'ın tarihindeki en büyük hibeyi sağlayan bu projenin miktarını eğer bilmiyorsanız hakikaten çok üzülürüm. Bilen yok mu?'' diye sordu.

Söz alan bir iş adamı hibe miktarının 16 milyon avro olduğunu söylemesi üzerine Bakan Eker, şunları söyledi:

''Hayır, 49 milyon Avro hibe. Bu hibe, Diyarbakırlı sanayici ve iş adamlarının tarım ve hayvancılık sektöründe yapacağı yatırımları bekliyor. Organize Hayvancılık Bölgesi kurduk, yatırım yapılacak yer belli. 49 milyon Avro hibe de veriyoruz.

Hiçbir dönemde Diyarbakır bu kadar yatırım, hibe ve proje ile karşılaşmadı. Lütfen bunu iyi değerlendirin. Diyarbakır'da bunun yaratacağı istihdamı, ekonomik gelişmeyi refah artışını dikkate alalım. Hükümetimiz bütün bunları Diyarbakır'ın kalkınması için yapıyor. Bölgenin kalkınmasına gelişmesine verdiğimiz değerin en açık göstergesidir.''

Konuşmaların ardından DOSİAD'ın ''Genç istihdamın desteklenmesi'' hibe programı kapsamında ''Diyarbakır mermer sektörü ara eleman ihtiyacı sorununu çözüyor'' projesi çerçevesinde düzenlenen kursu tamamlayan 75 kursiyere sertifikaları verildi.

Bakan Eker ve Yıldırım, kursiyerlerle toplu fotoğraf çektirdi. Törene Bakanların yanı sıra Vali Mustafa Toprak, AK Parti milletvekilleri ve iş adamları ile bazı sivil toplum kuruluşunun temsilcileri katıldı.