Dokunulmazlıklar Kalktı

Dokunulmazlıklar Kalktı

Teklifin tamamı resmi olmayan sonuçlara göre 376 oyla kabul edildi. Bu sonuca göre referanduma gidilmesine gerek kalmayacak.

BMM Genel Kurulu'nda, hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerinin 2. turunda, 1. madde görüşüldü. Resmi sonuçlara göre 373 kabul oyu verilerek referandum aralığı aşıldı. Teklife 138 ret, çekimser 8, boş 9, geçersiz 3 oy kullanıldı. 
1'inci maddenin ardından teklifin 2'nci maddesi için görüşülmeye geçildi.

Teklifin ikinci maddesi de 136 ret oyuna karşılık, 374 evet oyuyla kabul edildi. Oylamada 4 çekimser, 11 boş ve 1 geçersiz oy kullanıldı.

Teklifin tümü 138 ret oyuna karşılık 376 oyla kabul edildi.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASINDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1 - 7/11/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına aşağıdaki geçici madde eklenmiştir. “GEÇİCİ MADDE 20 - Bu maddenin Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edildiği tarihte; soruşturmaya veya soruşturma ya da kovuşturma izni vermeye yetkili mercilerden, Cumhuriyet başsavcılıklarından ve mahkemelerden; Adalet Bakanlığına, Başbakanlığa, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına veya Anayasa ve Adalet komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon Başkanlığına intikal etmiş yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyaları bulunan milletvekilleri hakkında, bu dosyalar bakımından, Anayasanın 83 üncü maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesi hükmü uygulanmaz. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren onbeş gün içinde; Anayasa ve Adalet komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon Başkanlığında, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığında, Başbakanlıkta ve Adalet Bakanlığında bulunan yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyalar, gereğinin yapılması amacıyla, yetkili merciine iade edilir.” MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer ve halkoylamasına sunulması halinde oylanır.

138 "DOKUNMA" DOSYASI

330-367 arasında oy çıkarsa paket Resmi Gazete'de yayımlandıktan 60 gün sonraki pazar günü referanduma sunulacak. 367'nin üzerinde kabul edilirse referandumsuz kabul edilmiş sayılacak. Bugün ikinci oylaması yapılacak teklif, Anayasa'ya geçici bir madde eklenmesi suretiyle, hakkında bugün itibarıyla fezleke bulunan milletvekillerinin, bu fezlekelerle sınırlı olmak üzere dokunulmazlıklarının kaldırılmasını öngörüyor.

Teklif kabul edilirse, bugün itibarıyla 667 fezlekede 138 milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırılarak, yargılanmaları sağlanacak. Mahkemeler, milletvekillerini bu değişikliğe dayanarak tutuklu da yargılayabilecek.

BUGÜN NELER YAŞANDI?

Görüşmeleri Meclis Başkanı Kahraman yönetti. Bu, AK Parti lehine bir oy daha demek. Zira geçen günkü oturumu AK Partili Başkanvekili Ahmet Aydın yönettiği için Kahraman da, Aydın da oy kullanamamıştı. Aydın bugün oy kullanabildi.

TBMM Genel Kurulu, dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur görüşmelerini yapmak üzere toplandı. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın Genel Kurul'u yönetemeyeceğini belirtti. Kahraman ise sözlerinin arkasında durduğunu söyledi. Kahraman'ı laiklikle ilgili sözleri nedeniyle protesto eden CHP'li milletvekili, "Türkiye laiktir, laik kalacak" sloganı atarak Genel Kurul Salonunu terk etti.

Bugünkü oturuma HDP'den Faysal Sarıyıldız ve Tuba Hezer dahil 5 vekil katılmadı.

SALI GÜNÜ NELER OLMUŞTU?

Salı günü gerçekleşen TBMM Genel Kurulu'nda dokunulmazlık maddelerinin görüşülmesini öngören oylamada evet oyu 348'de kaldı. Evet oyları teklifin birinci maddesinde ise 350'de, ikinci maddesinde ise 357'de kaldı. CHP milletvekillerinin büyük oranda hayır oyu kullanarak yön verdiği bu oylama sonuçlarının tekrarlanması durumunda söz konusu teklifler ancak referandum ile değiştirilebilecek. 330'un altında bir sonuç teklifi düşürürken, 367'nin üstünde bir sonuç ise referanduma gerek kalmadan teklifi yasalaştıracak.

Dokunulmazlık maddelerinin görüşülüp görüşülmeyeceğinin belirleneceği ilk oylamada 348 evet oyuna karşı 155 hayır oyu verilmişti. Gizli oylamada 25 boş oy ve 8 çekimser oy verildi. Bu sonuç, dokunulmazlık tekliflerinin görüşülmesini sağlarken asıl oylama sonucunda teklifin referanduma götürülebileceğini gösterdi. Oylama sonucunda evet ve hayır oylarından çok verilen 25 boş oy ve 8 çekimser oy dikkat çekiyor.

Teklifin birinci maddesinin oylamasında ise 350 evet, 148 hayır, 5 çekimser, 27 boş ve 1 geçersiz oy kullanıldı. Toplam oy kullanan milletvekili sayısı ise 531 oldu.
İkinci maddede ise 357 evet, 149 ret, 17 boş ve 6 çekimser oy kullanıldı. Toplam kullanılan oy sayısı 529 oldu.

CHP HAYIR DEDİ AK PARTİ FİRE VERDİ

Bu sonuç ilk oylamalarda CHP milletvekillerinin büyük oranda hayır oyu verdiği, AKP Parti'den de bir miktar fire olduğunu işaret ediyor. Oylama öncesi AK Parti, CHP ve MHP yönetimi teklife evet oyu vereceklerini açıklamıştı.

AK Parti ve MHP milletvekillerinin tümü blok halde oylamaya katılsa ve "evet" oyu kullansa bile bu, teklifin direkt kabul edilmesi için gerekli 367 sayısına yetmiyor ve 356'da kalıyor. Yani dokunulmazlıkların kaldırılması için CHP'nin evet oyu vermesi gerekiyor.

Kılıçdaroğlu daha önce yaptığı açıklamada bu teklifin Anayasa'ya aykırı olduğu belirse de, "evet" oyu kullanacaklarını açıklamıştı. (Al Jazeera)