Dünya kritik bir yol ayrımında / Michel Chossudovsky

Dünya kritik bir yol ayrımında / Michel Chossudovsky

Orta Asya-Ortadoğu bölgesinin sallantılı jeopolitiği, ABD’nin içinde olduğu üç savaş tiyatrosu, İsrail ve Türkiye’nin doğrudan katılımı, ABD sponsorluğundaki askeri ittifakların yapısı vb. daha geniş bir çatışma olasılığını gündeme getirmektedir.

Bush yönetimi insanlığın geleceğini tehdit eden askeri bir macera başlattı. Bu abartı değil. İran"a karşı hava saldırıları başlatılacak olursa, bu, kara savaşını ve çatışmanın yayılmasını da tetikleyecek. Hava ve füze saldırıları, konvansiyonel silahlar kullanıldığında bile, İran"ın nükleer tesislerinin yıkımından doğacak "Çernobil tipi" bir nükleer kabus başlatacak.

Tarih boyunca, askeri ittifakların yapısı önemli çatışmaların tetiklenmesinde yaşamsal rol oynadı. Irak işgali öncesindeki durumun tersine, şimdi ABD"nin askeri macerası Franko-Alman ittifakınca destekleniyor. Üstelik, İsrail"in bu operasyonda doğrudan rol oynaması öngörülüyor.

NATO, Anglo-Amerikan-İsrail askeri ekseni ile ittifak içinde. NATO 2005"te İsrail ile askeri işbirliği anlaşması imzaladı ve İsrail-Türkiye ile çift taraflı askeri anlaşmaya sahip.

İran, Şanghay İşbirliği Örgütü"nde gözlemci ve tam üye olması bekleniyor. Çin ve Rusya"nın, İran"la uzun erimli askeri işbirliği anlaşmaları var.

Çin ve Rusya, ABD yönetimindeki askeri operasyona karşı çıktılar. ABD"nin planı Rusya ve Çin"in, Orta Asya ve Hazar havzasındaki çıkarlarını tehdit ederken, bu ülkelerin İran ya da Suriye için bir askeri müdahalede bulunmaları beklenmiyor.

Çatışma Ortadoğu"dan Hazar havzasına kolayca yayılabilir. ABD birliklerinin konuşlandığı Azerbaycan ve Gürcistan"ı da içerecektir.
İran ve Suriye"ye karşı askeri eylem, Ortadoğu"da daha geniş bir savaşı tetikleyecek olan İsrail"in doğrudan katılımını içerecektir. Türkiye de öngörülen hava saldırılarıyla yakından ilişkilidir.

ABD-Britanya-İsrail savaş planları ilerlerse, Geniş Ortadoğu-Orta Asya bölgesi, Doğu Akdeniz"den Afgan-Çin sınırına dek yangın yerine döner. Şimdi, üç önemli savaş tiyatrosu var: Afganistan, Irak ve Filistin-Lübnan. İran"ı hedef alan bir saldırı bu tiyatroların bütünleşmesine hizmet eder.

İran"a yönelik ABD bombardımanları Irak"taki koalisyon birliklerine yönelik İran saldırılarıyla karakterize olan bir kara savaşının tetiklenmesine de katkıda bulunabilir. İsrail güçleri de Suriye"ye girecektir.

İran"a yönelik saldırı Irak direnişini doğrudan etkiler. ABD"nin Irak ve Afganistan"da aşırı zorlanan askeri yetenek ve kaynaklarını da basınç altına sokar.

Orta Asya-Ortadoğu bölgesinin sallantılı jeopolitiği, ABD"nin içinde olduğu üç savaş tiyatrosu, İsrail ve Türkiye"nin doğrudan katılımı, ABD sponsorluğundaki askeri ittifakların yapısı vb. daha geniş bir çatışma olasılığını gündeme getirmektedir.

İran"a yönelik savaş, tüm Hazar havzasını, eninde sonunda Rus Federasyonu"nun istikrarsızlaştırılmasına ve fethedilmesine yol açacak biçimde askerileştirmeyi hedefleyen uzun vadeli ABD askeri gündeminin parçasıdır.

[Yazarın "Ortadoğu Savaşının Bir Sonraki Evresi" başlıklı makalesinin bir bölümüdür.]
globalresearch.ca"dan Sendika.Org tarafından çevrilmiştir