Dünya silah harcamalarında ilk 10

Dünya silah harcamalarında ilk 10

Dünyada askeri harcamaların, Irak savaşı, Rusya'nın pazara geri dönüşü ve Çin'in de ortaya çıkmasıyla geçen yıl yeni bir rekor kırdı. Harcamalarda dünyanın iki dev ülkesi ilk iki sırada...

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsünün (SIPRI) dünyada askeri harcamalar ve çatışmalarla ilgili yıllık raporunda, geçen yıl bu harcamaların 10 yılda yüzde 45 artarak 1,464 milyar dolara ulaştığı belirtildi.

Önceki yıla oranla yüzde 4'lük bir artış gösteren bu rakam, dünyadaki gayri safi iç hasılanın yüzde 2,4'üne, kişi başına ise yılda 217 dolara tekabül ediyor.

Rapora göre bir rekor da uluslararası barış operasyonlarında yaşandı. Operasyonlarda görevli personel sayısı ilk kez 187 bin 586 kişiye çıktı.

SIPRI uzmanı Sam Perlo-Freeman, "terörizmle savaş" fikrinin birçok ülkeyi sorunlarına "güçlü bir militarist perspektiften" bakmaya ittiğini belirtti ve Irak ile Afganistan'daki savaşların sadece ABD'ye 903 milyar dolarlık bir ek maliyete neden olduğunu kaydetti.

Raporda, ABD'nin açık ara ile ilk sırada bulunduğu, geçen yıl bu ülkenin dünyadaki askeri harcamaların yaklaşık yüzde 41'ini temsil ettiği, ABD'nin geçen yılki harcamalarının 607 milyar dolara ulaştığı belirtildi.

Son on yılda Rusya ile birlikte askeri bütçesini hemen hemen üçe katlayan Çin'in yüzde 6'lık bir oranla bu sıralamada ilk kez ikinci olduğu, bu ülkeleri yüzde 4,5'lik oranlarla Fransa ve İngiltere'nin takip ettiği, Rusya'nın ise beşinci sırada bulunduğu kaydedildi.

Raporda, Çin'in bu yükselişin ekonomik büyümesine koşut olduğu, ayrıca büyük bir güç olma isteğine de bağlı olduğu ifade edildi.

SIPRI raporuna göre, Güney Amerika'daki askeri harcamalar ise son on yılda yüzde 50 oranında arttı.

Raporda, on yıldan bu yana sadece, yüzde 11'lik oran ile Almanya ve yüzde 1,7'lik oran ile Japonya'nın askeri harcamalarında azalma kaydettikleri açıklandı.

-"İLK ON"LAR-

SIPRI raporunda, en çok askeri harcamaları olan ülkeler ABD, (607 milyar dolar) Çin (84,9 milyar dolar) Fransa (65,74 milyar dolar) İngiltere 65,35 milyar dolar) Rusya (58,6 milyar dolar) Almanya (46,87 milyar dolar, Japonya (46,38 milyar dolar) İtalya (40,69 milyar dolar), Suudi Arabistan (38,2) milyar dolar) ve Hindistan (30 milyar dolar) diye sıralandı.

Raporda, dünyanın en büyük silah üreticileri de Boeing (30,5 milyar dolar), BAE Systems (29,9 milyar dolar) Lockheed Martin (29,4 milyar dolar), Northrop Grumman (24,6 milyar dolar), General Dynamics (21,5 milyar dolar), Raytheon (19,5 milyar dolar), EADS (West Europe) (13,1 milyar dolar), L-3 Communications (11,2 milyar dolar), Finmeccanica (9,9 milyar dolar) ve Thales (9,4 milyar dolar) olarak yer aldı.

Etiketler: Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü SIPRI
askeri harcama silah gayri safi iç hasıla üretici tüketici