Ekmeği çamurdan halkı deprem vurduVİDEO

Ekmeği çamurdan halkı deprem vurduVİDEO

Batı Yarımküre'nin en yoksul, çamurdan ekmek yapıp yiyen halkının ülkesi Haiti son 200 yılın en şiddetli depremiyle sarsıldı. Gündüz 7.1 şiddetinde meydana gelen ve tam 1 dakika süren depremde onbinlerce ölü var.

Batı Yarımküre'nin en yoksul, çamurdan ekmek yapıp yiyen halkının ülkesi Haiti son 200 yılın en şiddetli depremiyle sarsıldı. Gündüz 7.1 şiddetinde meydana gelen ve tam 1 dakika süren depremde onbinlerce ölü var. Başkent Port-au-Prince'i vuran depremde Beyaz Saray kopyası cumhurbaşkanlığı köşkü ve BM karargahı da dahil hükümet binaları yıkıldı. Tüm altyapı sistemi çöktü. Dünya yardıma koşarken Türk Kızılay'ı acil ekip gönderdi.

"Yeni Dünya"nın yoksul ülkesi Haiti son 200 yılın en şiddetli depremiyle yerle bir oldu. Gündüz saatinde başkent Port-au-Prince'in yakınında, yerin sadece 9 kilometre altında meydana gelen 7.1 şiddetindeki depremde yüzlerce kişi hayatını kaybederken bu sayının yüzbini bulacağı ifade ediliyor. Tam 60 saniye süren ve tüm alt yapı-iletişim sistemini çökerten deprem en az 3 milyon insanı etkiledi. Resmi olmayan rakamlara göre ölü sayısı 500 bini bulabilir.
TAM BİR FELAKET VE KAOS

Halk yardım çalışmalarının yetersiz olduğunu söylerken sadece bir otelden 200 kişinin cesedinin çıkartıldığı belirtildi. Panik halde sokaklara dökülen halk elektriğin ve suyun olmadığı kentte durumu 'tam bir felaket ve kaos' olarak tanımladı. Hastaneler de dahil nerdeyse tüm kamu binaları yıkıldı veya zarar gördü. Afet bölgesindeki durumun 'hayal bile edilemez' olduğunu söyleyen Devlet Başkanı Rene Preval, kendisindeki bilgilere göre, depremde ölü sayısının 30 bin ile 50 bin arasında olduğunu kaydetti. Preval, ölü sayısının 100 binden fazla çıkmasından endişe ettiğini söyledi.

YAĞMALAMA BAŞLADI

Depremden kısa bir süre sonra hükümet binaları ve evler yağmalanmaya başladı. Henüz bir yıl önceki kasırga felaketinin yaralarını sarmaya çalışan 9 milyon nüfuslu Haiti, Batı yarımkürenin en yoksul ülkesi olarak biliniyor. Haiti, Türkiye ve dünya kamuoyunda özellikle 'halkın önemli kesiminin temel gıda kaynağının pişirilmiş çamurdan ibaret olduğu' yönündeki haberlerle gündeme gelmişti. Ülkede son büyük deprem 1842 yılında olmuştu. 1751 ve 1770'deki iki büyük depremin de aynı fay hattı üzerinde meydana gelmiş olduğu ve büyüklüklerinin ise 7,5 olarak tahmin ediliyor.

MAHKUMLAR KAÇTI

Öte yandan, depremde ülkenin en büyük cezaevinin de çöktüğü ve birçok mahkumun kaçtığı bildirildi. Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri, başkent Port-au-Prince'te yıkılan cezaevinden bazı mahkumların kaçtığına ilişkin haberlerin kendilerine de ulaştığını açıkladı.


Kara adanın Beyaz Saray'ı yerle bir

Yoksul başkentin tek gösterişli binası olan ve Beyaz Saray'a benzeyen cumhurbaşkanlığı köşkü depremde ilk yıkılan yerlerden biri oldu. Felaketin gündüz saatlerine denk gelmesi Haiti Devlet Başkanı Rene Preval'in de enkaz altında olabileceği kuşkusunu doğurdu. İlk açıklamayı Haiti'nin Meksika Büyükelçisi yaptı. Büyükelçi Robert Manuel kamu binalarının yıkıldığını, Başkanlık Sarayının ciddi oranda hasar gördüğünü vurgularken, Rene Preval ile eşinin "hayatta" olduğunu doğrulayabileceğini belirtti. Ancak depremle ilgili uzun süre herhangi bir açıklama yapmayan devlet başkanının hayatta olduğuna dair kuşkular bir müddet karışıklık meydana getirdi.


Dostum Hedi de öldü

Deprem felaketinde BM barış gücünün ana karargahı da çöktü. BM yetkilisi başkent Port-Au-Prince'in Petionville semtinde bulunan 5 katlı binanın çöktüğünü belirterek, çoğu Brezilyalı olan BM barış gücü askerlerinin enkazın etrafında bulunduğunu, çok sayıda BM personelinin kayıp olduğunu söyledi. BM'nin Tunuslu temsilcisi Hedi Annabi, Haiti'deki deprem sırasında BM binasındaydı ve diğerleriyle birlikte hayatını kaybettiği düşünülüyor. Fransa Dışişleri Bakanı Kouchner, 'Ne yazık ki BM binası çöktü, binada bulunan ve dostum Annasi'nin de aralarında yer aldığı kişilerin hepsi öldü gibi görünüyor' ifadesini kullandı. Tunuslu diplomat Eylül 2007'den beri Haiti'deydi. Akşam saatlerinde BM'den yapılan açıklamada ise BM Haiti temsilcisi Hedi Hannabi'nin öldüğü açıklandı.


Devletin temeli çürük çıktı


Ulusal Saray yıkıldı.

Adalet Sarayı yıkıldı.

Uluslararası Havaalanı hasar gördü.

Parlamento binası yıkıldı.

BM merkezi yıkıldı

Hastaneler yıkıldı.

Ticaret Bakanlığı hasar gördü.

Ulusal Katedral yıkıldı.