Ekmek Aslanın Ağzında
Mısır’da ekmek sıkıntısı tarihin en büyük isyanlarından birine neden oluyor.
Mısır’da ekmek sıkıntısı tarihin en büyük isyanlarından birine neden oluyor. 31 yıl önceki büyük ekmek ayaklanmasını hatırlatan başkaldırma yüzünden polisle çıkan çatışmalarda iki kişi hayatını kaybetti
Dünyada temel gıda fiyatlarının yükselmesi yoksul halkları vururken, Mısır’da halkın en temel besin maddesi olan ekmek bulmadaki sıkıntı yüzünden, 31 yıl önceki ‘ekmek ayaklanmasından’ bu yana en büyük isyan ortaya çıktı. Tahılın önemli bölümünü ithal eden ve ekmek tüketiminin çok yüksek olduğu Mısır’da halk bir süredir ekmek sıkıntısı yüzünden uzun kuyruklar oluşturuyor. Şubat ayından beri kuyruklarda çoğu kalp kirizinden en az 11 kişi hayatını kaybetti. Nüfusun yüzde 20’si günde 2 dolardan az bir parayla geçinen Mısır’da kuyruklarda çekilen çile, isyana dönüştü. İşçi şehri Mahalle el Kübra’da ekmek kıtlığı yüzünden polisle çıkan çatışmada 2 kişi öldü, 100’ün üzerinde kişi yaralandı.
PROTESTO İÇİN GENEL GREV
Gıda fiyatlarının yükselmesini protesto için ülke çapında yapılan genel grev de hayatı felce uğrattı. Yetkililer, gösteriler üzerine bazı muhalif liderleri ve üyelerini ‘ayaklanma ve şiddete teşvikten’ gözaltına aldı. Mısır’da ekmek devlet tarafından sübvanse ediliyor ve halka sübvanse edilmiş ekmek sağlamak hükümetin temel görevlerinden biri olarak kabul ediliyor. Ülkede süt ürünlerinin fiyatının yüzde 20, sebze fiyatının yüzde 15 ve ocaklarda kullanılan gazın fiyatının yüzde 40 arttığı belirtiliyor. Siyasi uzmanlar, artan fiyatlar ve düşük ücretler yüzünden tırmanan hoşnutsuzluğun Mısır hükümetini sarstığını ancak güçlü bir muhalefet olmadığı için ayaklanmanın henüz hükümeti tehdit etmediğini ifade ediyor. Mısır’da 1977’de patlak veren ekmek isyanında 70 kadar kişi ölmüştü.
Pirinç fiyatlarındaki artış sürecek
Son bir yılda dünya piyasalarında yüzde 70 oranında artan pirinç fiyatlarının daha da artması bekleniyor. Bazı pirinç üreticisi ülkeler, iç talebi karşılayabilmek için ihracatı kısıtlamaya başladı. Uluslararası Pirinç Araştırmaları Enstitüsü, üç milyar kişinin temel gıda maddesi olan pirincin üretiminin artırılmasını istedi. Pirinç fiyatlarının artmasının nedeni olarak tarım topraklarının azalması, Hindistan ve Çin’de refah düzeyiyle birlikte tüketimin de artması ve Endonezya ve Bangladeş’teki sel felaketleri gösteriliyor.