"Esed ya Siyasî Yollarla ya da Savaşla Gidecek"
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil bin Ahmed el-Cubeyr, Beşşar Esed'in görevi bırakmak için önünde 2 seçenek bulunduğunu, bunlardan birinin siyasî diğerinin ise savaş meydanında yenilerek gitmek olduğunu söyledi.
Suudi Arabistan'ın resmî haber ajansı SPA'nın haberine göre Cubeyr, Avusturya'nın başkenti Viyana'da gerçekleştirilen “Suriye” toplantısından sonra Suudi Arabistan'ın resmî el-Ahbariyye televizyonuna açıklamalarda bulundu.
Cubeyr, “Esed'in önünde 2 seçenek var, ya siyasî yollarla ya da savaş meydanında yenilerek gidecek. Bugünkü toplantıya katılanlara bunu önerdik. Gelecek günlerde İran ve Rusya'nın, Suriye krizinin barışçıl yollarla çözülmesi yönünde ciddi ya da istekli olup olmadıklarını göreceğiz.” dedi.
Esed ve Yabancı Güçler Nasıl ve Ne Zaman Çekilecek?
Toplantıda 2 konuda anlaşmazlık oluştuğunu belirten Cubeyr, bunlardan birinin Esed'in nasıl ve ne zaman görevi bırakacağı, diğerinin ise özellikle İran kuvvetleri başta olmak üzere yabancı güçlerin Suriye'den ne zaman ve nasıl çekileceği olduğunu kaydetti.
Cubeyr, “Bu iki konu üzerinde anlaşma sağlanmadan çözüm de olmayacak. Eğer Esed'in görevi bırakma yöntemi ve zamanı ile yabancı güçlerin Suriye'den çekilme yöntemi ve zamanı ile ilgili anlaşmaya varılmaz ise Suriye ve siyasî çözüm konusunda da hiçbir anlaşma olmayacak. Toplantı esnasında konuşmamızda çok açık konuştuk.” ifadesini kullandı.
Avusturya'nın başkenti Viyana'da gerçekleştirilen “Suriye” toplantısına Türkiye, Suudi Arabistan ve İran'ın da içinde bulunduğu 17 ülkenin dışişleri bakanı katıldı.
Suriye'nin geleceğini görüşmek için düzenlenen toplantının ilki Türkiye, ABD, Rusya ve Suudi Arabistan dışişleri bakanlarının katılımıyla 23 Ekim'de gerçekleşmişti.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, görüşmelerin tamamlanmasının ardından, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Suriye'nin geleceğine Suriye halkının karar vereceğini, siyasî sürecin Suriyelilerin liderliğinde ve sahipliğinde olacağını belirterek, Suriye konusunda yeni siyasî sürece paralel olarak ve kesin bağlayıcı bir tarihte ülke çapında başlatılabilecek bir ateşkesin yöntemlerini ve uygulamasını ele almak konusunda BM ile anlaştıklarını söylemişti.
Suriye'deki savaşa diplomatik bir çözüm bulmak üzere gerçekleştirilen görüşmeler, 2012'de kabul edilen Cenevre Bildirisi temelinde “Suriye’de tam yetkili geçiş hükûmetinin kurulması” konusunda ilerleme sağlamayı amaçlıyor.
AA