Eski NATO Genel Sekreteri: Operasyonlar sorunu çözmez
Eski NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, IŞİD'e karşı sadece Irak'ta mücadelenin yeterli olmayacağını buna Suriye'nin de dahil edilmesi gerektiğini söyledi.
Suriye'yi kapsamayan bir harekatın başarı şansı bulunmadığını belirten Hoop Scheffer, bu operasyonların Ortadoğu'daki sorunları çözemeyeceğini vurguladı.
Jaap de Hoop Scheffer, cumartesi günü katıldığı bir radyo programında, IŞİD'e yönelik operasyonları değerlendirdi.
Eski Nato Genel Sekreteri, IŞİD'e yönelik operasyonların, örgütü tamamen durduramayacağını, sadece yavaşlatacağını söyledi. De Hoop Scheffer'a göre IŞİD'e yönelik hava saldırıları sadece Irak'ı değil Suriye'yi de kapsamak zorunda. De Hoop Scheffer, "Suriye'yi de kapsamayan bir operasyon başarılı olamaz" dedi.
Hollanda Parlamentosu, Suriye'ye yönelik harekata, uluslararası hukuka uygun olmadığı için sıcak bakmıyor.
Hükümet, IŞİD'le mücadale amacıyla gönderdiği 6 adet F - 16 ile 380 personeli "sadece Irak'ta görev yapma" koşuluna bağladı.
Jaap de Hoop Scheffer, Hollanda'nın İngiltere ve Fransa'nın izinden gittiğini belirterek, "Suriye konusunda uluslararası bir karar çıkmayacak. Rusya, Birleşmiş Milletler'de (BM) böyle bir öneriye şiddetle veto edecektir. O nedenle müdahale için başka seçenekler var" diye konuştu.
Süreç uzarsa Arap ülkeleri geri adım atabilir
Suriye'de şu an ABD ile bazı Arap ülkelerin hava saldırıları düzenlediğini anımsatan de Hoop Scheffer, Arap ülkelerinin IŞİD'e karşı mücadelesini "politik başarı" olarak değerlendirdi.
Eski NATO Genel Sekreteri, sürecin uzaması durumunda Arap ülkelerinin baskı altına girip geri adım atabilecekleri uyarısında bulundu.
Operasyonların IŞİD'i tamamen yok edemeyeceğini söyleyen Hollandalı siyasetçi, "Ancak yapılacak harekat, IŞİD'in günlük 1 - 2 milyon dolarlık petrol gelirini bile durdursa kardır" görüşünü dile getirdi.
IŞİD'e yönelik operasyonların Ortadoğu'daki sorunları çözemeyeceğini de vurgulayan Jaap de Hoop Scheffer, Ortadoğu sorunun çözümü için bölge ülkelerinin çözüm üretmesi gerektiğini söyledi.
De Hoop Scheffer, "Batı, Ortadoğu'daki sorunu operasyonlarla çözeceğine inanıyorsa bu bir aldatmacadır" dedi.
Hollanda'nın IŞİD'le mücadele amacıyla Irak'a savaş uçağı ve asker göndermesinin ardından, radikal örgütlerden kaynaklanan terör saldırısı olasılığının arttığı belirtiliyor.
Yapılan kamuoyu yoklamalarına göre Hollandalıların yüzde 54'ü olası bir terör saldırısına inanıyor.
IŞİD ve El Nusra Cephesi bünyesindeki Hollanda vatandaşı cihatçılar, Hollanda'nın asker gönderme kararından sonra, sosyal medya üzerinden saldırı tehtidinde bulunuyorlar.
Cihatçı gruplar içinde 150'den fazla Hollanda vatandaşının bulunduğu belirtiliyor.
Hollanda'daki Kürt örgütleri, cuma akşamı Amsterdam'daki Schipol Havalimanı'nda IŞİD'in Kobani'deki saldırılarını protesto etmek için bir gösteri düzenledi.
BBC