Eş'Şebab'ın Eyleminde Sona Gelindi
Kenya'da İsraillilere ait alışveriş merkezinde Eş'Şebab örgütünün cumartesi günü başlattığı kanlı rehine eylemi dün de devam ederken en az 69 kişi öldü.
Kenya'nın başkenti Nairobi'de İsraillilere ait dükkanların bulunduğu Westgate alışveriş merkezinde Cumartesi günü başlayan kanlı rehine eylemi dün de devam etti. El-Kaide bağlantılı Eş'Şebab örgütüne bağlı 10-15 saldırgan içeride en az 69 kişiyi öldürdü. Ölenler arasında Elif Yavuz isimli hamile Türk kadını da bulunuyor. Saldırganların özellikle yabancıları hedef aldığı öne sürülürken, kaçmayı başaran bazı görgü tanıkları saldırganların, Fransız rehinelere Kenyalıları ve Amerikalıları öldürmek istediklerini söylediklerini öne sürdü. Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta'nın yeğeni ve nişanlısı da ölenler arasında yer alırken, yabancı kurbanlar arasında Ganalı şair, profesör ve eski büyükelçi Kofi Awoonor, biri diplomat Annemarie Desloges olmak üzere iki Kanada vatandaşı, iki Hintli, üç İngiliz, iki Fransız, bir Güney Afrikalı, bir Hollandalı, bir Çinli, bir Perulu ile bir Avustralyalı bulunuyor.
FBI LİSTEYİ İNCELİYOR
Önceki gün Kenya güvenlik güçlerinin operasyonunda en az 1000 kişi tahliye edilmişti. Ancak içerde kaç kişinin kaldığı bilinmediğinden çatışmalar aralısız devam etti. Dün gün boyunca merkezden silah ve bomba sesleri geldi. Alışveriş merkezinden siyah dumanlar yükselirken iki saldırganın ölü ele geçirildiği açıklandı. İsrail'in önceki gün Kenya'ya özel birliklerini gönderdiği haberi resmi olarak doğrulanmadı ancak başta İsrail basını olmak üzere bir çok kaynak özel İsrail birliklerinin Kenya güvenlik güçleri ile birlikte operasyona katıldıklarını belirttti. Eş'Şebab örgütünden CNN'ne yapılan açıklamaya göre ise saldırganlar yabancı uyruklu. Öne sürülen listede adı geçen saldırganların üçü ABD'den, ikisi Somali'den, üçü ise Finlandiya, Kenya ve İngiltere'den. FBI'ın listede adı geçen Amerikan vatandaşlarını araştırdığı belirtiliyor. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili saldırganların ABD'li olup olmadığını araştırdıklarını ancak bu yöndeki bilgilerin iddiaları doğrulamaya başladığını belirtti. Somali'de faaliyet gösteren Eş'Şebab örgütü, saldırıyı Kenya'nın Somali'deki askeri varlığını protesto etmek için düzenlediklerini açıklamıştı. Somali'nin güneyinde 2011 yılından bu yana yaklaşık 4 bin Kenyalı asker bulunuyor.
Zanlı ABD'li mi?
Saldırganlardan birinin kadın olduğu öne sürülüyor. Kenyalı bir yetkili, 'beyaz dul' lakaplı Samantha Lewthwite adlı abd vatandaşının şüpheli olduğunu belirtti. Lewthwite'ın Eş'Şebab tarafından 'Cesur kadın' olarak nitelendirildiği öne sürülüyor.
Hamile Türk kızı öldürüldü
Nairobi'deki alışveriş merkezine düzenlenen kanlı saldırıda hayatını kaybedenler arasında Elif Yavuz isimli 8,5 aylık hamile bir Türk'ün de bulunduğu bildirildi. Hollanda doğumlu doktor Elif Yavuz'la birlikte mimar eşi Avustralyalı Ross Langdon da hayatını kaybetti.
El Şebab militanlarının sıkıştırıldığı belirtilirken, daha önceki saatlerde askerlerin alışveriş merkezine doğru saldırdığı görüldü.
Askerlerin harekete geçmesiyle birlikte patlama ve silah sesleri duyuldu.
Kenya Ordusu, üç 'teröristin' öldürüldüğünü ve tüm kaçış yollarının tutulduğunu bildirdi
Karanlığın çökmesiyle birlikte binada alevler ve kalın bir duman tabakası görüldü.
Ordu, yangının 'dikkatleri devam eden operasyondan uzaklaştırmak için teröristler tarafından' başlatıldığını ve alevlerin kontrol altına alındığını belirtti.
Resmi rakamlara göre saldırıda 62 kişi öldü, 170 kişi de yaralandı.
Ancak bilançonun daha da ağırlaşacağından korkuluyor.
Somalili El Şebab örgütü, saldırıyı Kenya Ordusu'nun Somali'deki operasyonlarına misilleme olarak düzenlediklerini açıklayıp, eylemin sorumluluğunu üstlenmişti.
'Tüm katlar denetim altında'
İçişleri Bakanı Joseph Ole Lenku, 'Teröristler kaçmaya çalışıyor ya da bazı dükkanlarda saklanıyor olabilir. Ama şu anda binanın tüm katları kontrolümüz altında. Kaçacakları hiçbir yer yok' dedi.
Bakan BBC'ye yaptığı açıklamada, operasyonun gece boyunca sürecebileceğini, ancak son aşamalarında olduğunu belirtti.
Bakan ayrıca, alışveriş merkezinde rehine kalmış olmasının 'çok çok düşük bir ihtimal' olduğunu vurguladı.
Ordu son 24 saatte binadan 10 ceset çıkartıldığını, 200'den fazla sivilin kurtarıldığını, bunlardan 65'inin de hastanede tedavi gördüğünü bildirdi.
Çatışmalarda 11 Kenya askerinin de yaralandığı kaydedildi.
Saldırının ardından ülkeye giriş çıkışlarda da güvenlik önlemleri arttırılırken, İçişleri Bakanlığı 10'dan fazla kişinin saldırıyla ilgili olarak gözaltına alındığını bildirdi.
'10 saldırgan içeride'
Ancak gözaltıların nerede ve ne zaman yapıldığı açıklanmadı.
Yetkililer 10 kadar saldırganın hala içeride olduğunun düşünüldüğünü kaydetti.
Bu arada polis de, alışveriş merkezi etrafında toplanıp olayları izleyen kalabalığı dağıtmak için biber gazı kullandı.
İçişleri Bakanlığı da Twitter'da, 'Westgate Alışveriş Merkezi bir olay yeridir. Kendi güvenliğiniz için bölgeden çıkın. Alışveriş merkezine çıkan tüm yollar tutuldu' mesajı verdi.
Kenya güvenlik güçleri, dün gece saatleri itibariyle alışveriş merkezinin büyük kısmını ele geçirdiklerini, saldırganların elinde az sayıda rehine bulunduğunu duyurmuştu.
Önceki gün başlayan saldırı sırasında alışveriş merkezinde binden fazla kişi bulunuyordu.
Saldırıda ölenler arasında bir edebiyat festivaline katılmak için Nairobi'de bulunan Ganalı şair Kofi Awoonor ve Çinli bir kadın da var.
Saldırının kurbanları arasında, İngiltere, Fransa, Hollanda, Güney Afrika, Hindistan ve Kanada vatandaşları da var.
İngiltere ve Avustralya çifte vatandaşlığına sahip mimar Robert Langdon ve eşi Türk kökenli Hollanda vatandaşı Doktor Elif Yavuz'un da ölenler arasında olduğu belirtiliyor.
Somali'de 2011'den bu yana savaşan 4 bin kadar Kenya askeri bulunuyor.
Saldırı, Ağustos 1998'de ABD Büyükelçiliği'nin bombalı saldırıya uğramasından bu yana Kenya'da yaşanan en büyük eylem olarak tanımlanıyor.