Ezidilere Özerk Bölge Kuruluyor
Şengal'de IŞİD ile Kürt güçleri arasında savaş tüm şiddetiyle sürerken, PKK'nın öncülüğünde bölgede "Ezidi Kantonu" oluşturulması için girişimler son aşamaya geldi. 14 Ocak'ta Şengal dağında yapılan toplantıda "Ezidi Meclisi" kuruldu. Kurulan Meclis, bölg
Şengal'de IŞİD ile Kürt güçleri arasında savaş tüm şiddetiyle sürerken, PKK'nın öncülüğünde bölgede "Ezidi Kantonu" oluşturulması için girişimler son aşamaya geldi. 14 Ocak'ta Şengal dağında yapılan toplantıda "Ezidi Meclisi" kuruldu. Kurulan Meclis, bölgede özerk bir yönetim oluşturması yönünde girişimlerini sürdürecek. Ezidi Meclisi'nin kurulması KDP'de tepki ile karşılanırken, girişimin Ezidilerin sadece yüzde 2'si tarafından istendiği belirtildi.
Milliyet'ten Namık Durukan'ın haberine göre; IŞİD'in işgali altında bulunan Şengal kent merkezinin bir bölümü peşmerge, PKK ve YPG savaşçılarından oluşan Kürt güçleri tarafından kontrol ediliyor. Kent merkezinin yanı sıra Şengal dağı ve çevresi de Kürtlerin denetiminde bulunuyor. Şengal'in Kürt yönetimince yeterince savunulmadığı gerekçesiyle IŞİD tarafından işgal edildiği iddiaları Kürtler arasında tartışma konusu olmaya devam ederken bölgede silahlı bir Ezidi gücü oluşturulması kapsamında Ezidi gençler PKK, YPG ve KDP saflarında askeri eğitime alındı ve eğitilen gençlerden küçük bir Ordu kuruldu.
IŞİD, 200 yaşlı Ezidi'yi serbest bıraktı
Bir süreden beri PKK tarafından dillendirilen, "Şengal'de kanton kurma" girişimi kapsamında ise ciddi bir adım atıldı ve, "Ezidi Meclisi" kurulduğu açıklandı. 14 Ocak'ta Şengal dağında yapılan geçici kurucu meclis toplantısına, Ezidileri temsilen Avrupa, Türkiye ve Irak'tan çeşitli kurum ve kuruluş temsilcileri, Kürt yönetimini oluşturan en güçlü iki gruptan biri olan eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin lideri olduğu KYB ve kendisi de Ezidi olan KCK Yürütme Konseyi üyesi Sozdar Avesta katıldı. 200 delegenin katılımıyla düzenlenen toplantıda Şengal Êzidî Kurucu Meclisi kurulurken 27 kişi meclis üyesi olarak seçildi, çeşitli çalışmalar yürütmek üzere ise beş komisyon kuruldu ve geçici yürütme kurulu oluşturuldu.
Ezidiler kimdir?
GALERİ
ZAMANI GELMİŞTİR
Ezidi Meclisi'nin krulmasını Rojnews'e değerlendiren Avesta, hareket olarak daima Ezidi halkının yanında olacaklarını, bu halkın artık kendi kendisini yönetmesi gerektiğini söyledi. Avesta, şöyle konuştu: "Ezidiler 72 ferman gördü. Fakat bu 72 fermanın nasıl yaşandığına kimse tanıklık edemedi. Çünkü gerçekleşen her ferman kendisiyle birlikte bir dağılmayı getirdi. Bu fermanların kaydı tutulmadı ve tarihte kayboldu. 73. ferman gerçekleşince hepimiz büyük acılar yaşadık. Halen de binlerce Ezidi kızı, çocuğu ve yaşlısı çetelerin elinde. Ezidiler özerkliklerini sağlamalılar. Ezidi gençleri kendilerini yönetebilirler. Şengal özgürleştiğinde, bir sandık kurulsun ve Şengalliler kendileri karar versin nereye bağlı olacaklarına."
"EZİDİLER KENDİNİ NASIL YÖNETECEK?"
Toplantıya katılan Avrupa Ezidi Dernekleri Federasyonu (FKE) yöneticisi Zerdeşt Günay, meclisleşmeyi Şengal için, "iyi bir başlangıcın ilk adımı" olarak değerlendirerek, Ezidilerin kendi geleceğini çizme amacıyla bir konferans düzenlemeyi hedeflediklerini belirtti. Günay, "Önemli olan bundan sonra Ezidiler askeri ve siyasi olarak kendilerini nasıl örgütleyecek, kendilerini nasıl yönetecek. Toplantı buna dönüktü" diye konuştu.
KDP TEPKİLİ
Bölgede Rojava'da oluşturulan kanton yönetimlerine benzer özerk Şengal yönetimi oluşturulması yönünde karar alınması bölgenin en güçlü partisi KDP'de tepki ile karşılandı. KDP'ye yakınlığı ile bilinen Erbil merkezli Rudaw internet sitesi, "Ezidilerden 'kanton'a tepki" manşeti adı altında bir haber yayınladı. Haberde, "Ezidi Kürtler, PKK'nin Şengal için yaptığı 'demokratik özerklik' çıkışına tepki gösterdi" ifadelerine yer verildi.
Rûdaw'a konuşan Şengal Kaymakamı Meyser Haci, Ezidilerin sadece yüzde 2'sinin, "kanton"u desteklediğini söyleyerek, "Kürdistan Bölgesi dışında hiçbir yönetimi tanımadıklarını" ifade etti. Şengal üzerinde yapılan hiçbir pazarlığa izin vermeyeceklerini, konuyu Erbil ve Bağdat yönetimlerine taşıyacaklarını aktaran Haci, "Böyle sıkıntılı bir dönemde PKK böyle bir işe kalkışmamalıydı. Herkes ve bütün dünya Şengal'in Kürdistan bölgesi ile Irak'a bağlı olduğunu biliyor" diye konuştu. Ezidi peşmerge komutanlarından Kasım Derbo ise, "kanton" oluşturmanın yanlış ve ve kabul edilemez olduğunu belirtti.
KDP'nin Şengal dağı sorumlusu Kasım Şeşo ise tepkisini, "Toplantıya katılanlar yoldan çıkmışlardır ve Ezidi Kürtleri temsil etmiyorlar. Biz, hiç kimsenin Ezidi Kürtler adına Meclis kurmasını kabul etmeyiz. Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, Ezidileri koruduğu için biz ondan başkasının liderliğini kabul etmeyiz" sözleri ile dile getirdi.
KYB'DEN "NE EVET, NE HAYIR"
Kürdistan Yurtseverleri Birliği Musul Sorumlusu Yardımcısı Kebir Goran ise Rudaw'ın, "Şengal'da konsey ve kanton önerilerini destekliyor musunuz" sorusuna, "Şu an için ne evet ne de hayır diyoruz. Zamanı gelince fikrimizi açıklarız" diye yanıtladı.
"VAZGEÇ" ÇAĞRISI
Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, Şengal’de "kanton" oluşturma girişiminin "yasadışı" olduğu belirtilerek, PKK’dan bu girişimden "hemen" vazgeçmesi istendi. Kürdistan Bölgesi’ne yapılan müdahalelerin kabul edilemeyeceği dile getirilen açıklamada, söz konusu yasadışı girişimin siyasi ve idari gerginliklere yol açacağı kaydedilerek, "PKK Kürdistan Bölgesi’nin işlerine karışmaya son vermeli" denildi.
Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ise, Şengal’da "kanton" oluşturma çabalarını, "ülke topraklarını bölme girişimi" olarak değerlendirerek PKK'ya "Tehlikeli girişimden vazgeç" çağrısı yaptı.
engal'de IŞİD ile Kürt güçleri arasında savaş tüm şiddetiyle sürerken, PKK'nın öncülüğünde bölgede "Ezidi Kantonu" oluşturulması için girişimler son aşamaya geldi. 14 Ocak'ta Şengal dağında yapılan toplantıda "Ezidi Meclisi" kuruldu. Kurulan Meclis, bölgede özerk bir yönetim oluşturması yönünde girişimlerini sürdürecek. Ezidi Meclisi'nin kurulması KDP'de tepki ile karşılanırken, girişimin Ezidilerin sadece yüzde 2'si tarafından istendiği belirtildi.