FBI Cezayir'e Şube Açıyor

FBI Cezayir'e Şube Açıyor

ABD, Afrika ülkeleri karşı çıkmalarına "El Kaide ile mücadele" bahanesiyle Cezayir'de işlevi belli olmayan FBI'a bağlı bir şube açıyor.

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Başkanı Robert Mueller, Batı Arap bölgesinde El Kaide örgütünün tehditlerine karşı koyabilmek amacıyla Cezayir'de FBI'a bağlı bir şube açmak için bütün hazırlıkların tamamlandığını açıkladı.

Güvenlik uzmanlarına göre, "bu yeni bir düşünce değil ve Amerika'nın El kaide örgütünü bahane göstererek Afrika'daki varlığını meşrulaştırma isteğinin bir dışavurumudur."

Cezayir El haber gazetesinin Çarşamba günkü baskısında yer alan açıklamasında Robert Mueller şöyle dedi: "Geçtiğimiz iki yıl içerisinde El Kaide örgütünün Batı bölgelerindeki faaliyetleri hızlı bir şekilde arttı. Bölgede bir FBI şubesinin açılması bu örgüte karşı verilen mücadelenin bir parçasıdır."
FBI'ın 2009 yılı bütçe görüşmelerinde özel komisyon toplantısına katılan Mueller, bu tür ofislerin açılmasının bu örgütün faaliyetlerini daha yakından ve devamlı bir takibe almak için olduğunu ve özellikle Cezayir'den Avrupa ülkelerine ve hatta Amerika Birleşik Devleri'ne geçişleri kontrol etmek için olduğunu ifade etti.

FBI müdürüne göre bu ofis aynı zamanda Cezayirli görevlilerle terörle mücadele alanındaki ilişkileri de güçlendirecektir.

Mueller'in açıklaması Cezayir başbakanı Abdülaziz Belkhadem'in Amerika elçisi Robert Ford'dan "ülkenin içişlerine karışılmaması ve mevcut diploması usullerine saygı gösterilmesi" talebinden birkaç gün sonra geldi.

Cezayir içişleri bakanı Nureddin Yezid Zerhuni geçtiğimiz günlerde kamu kuruluşlarına ve sivil toplum örgütlerine ABD elçiliğinin Cezayir'de düzenlediği seminer ve konferanslara katılmama talimatı vermişti.

Cezayir medyasında yer alan haberlere göre Amerika'nın Cezayir'de kurmak istediği FBI şubelerinin merkezi elçilikte olacak ve buranın işleri FBI'ın Paris'teki ofisinin başkanı tarafından yürütülecek.

ABD elçiliklerini merkez binaları olarak kullanan FBI'ın dünya üzerindeki şubelerinin sayısının 70 olduğu tahmin ediliyor. Birisi Fas'ta ve birisi Mısır'da olmak üzere Kuzey Afrika'da iki tane FBI şubesi var.

AFRİKOM

Haberin ilk kez duyulduğu geçtiğimiz Kasım ayından beri bu tür ofislerin kuruluşlarındaki amacı sorgulayan Cezayir medyasında özellikle bu ofislerin işlevinin "belirsiz" oluşu ve "Afrikom" olarak bilinen Afrika'da askeri üslerin tek çatı altında birleştirilme projesinde Amerika'nın başarısız oluşuyla yakından ilgili olduğu öne çıkıyor.

Cezayirli bir güvenlik uzmanı FBI'ın Cezayir'de şube açmasını yorumlarken şöyle diyor: "Bu, yeni bir düşünce değil. Amerika'nın genel olarak Afrika'da ve özelde sahil bölgelerinde güvenlik konularına yaklaşımıyla ilgilidir ve Washington'un El kaide örtüsü altında kara kıtada mevcudiyetini meşrulaştırma çabasından başka bir şey değildir.

Kimliğini açıklamayan başka bir kaynağın İslamonline'a yaptığı açıklamada "ABD uzun süredir Afrika'nın farklı bölgelerindeki üslerini birleştirme düşüncesini hayata geçirmek için çalışıyor. Bu da bu çabanın bir parçası olarak atılmış bir adımdır" ifadeleri yer aldı.

Aynı kaynağa göre, Amerika'nın Batı Arap bölgesinde terörle veya kendi tanımlarıyla El kaide'yle mücadele etmedeki ısrarı, gerçekte Afrika sahillerinde nüfuzunu derinleştirme çabasının üstünü örtmek içindir.

ABD savunma bakanı Robert Gates 2007 Şubat ayında ihtiyarlar meclisinde silahlanma komisyonunda yaptığı konuşmada Başkan Bush'un Afrika kıtasında daha sonra eklenmek üzere başlangıçta 600 ila 900 yeni askeri üs kurulması ve 3000 yeni asker ve subay gönderilmesi kararı aldığını açıklamıştı.

Afrikom üssü şu anda Almanya'nın Stuttgart şehrinde bulunuyor ve Washington bu üssü önümüzdeki Eylül ayı çıkmadan bir Afrika ülkesine aktarmayı planlıyor.

Cezayir birçok münasebetle sahil bölgelerinde ve büyük çölde El kaide unsurlarıyla bağlantı olduğu iddiasıyla her hangi bir askeri üs kurulmasını istemediğini açıklamış ve bu açıklamalar Cezayir – Amerika ilişkilerinde bir tür gerginliğe sebep olmuştu. Yine birçok Afrika ülkesi de resmi ağızlardan topraklarında ABD askeri üssü istemediklerini ilan etmişti.

Afrika kıtası daha önce bu amaçlara hizmet etmeleri için kurulan üç askeri üssün gözetimi altında. Orta bölge üssü Mısır, Sudan, Eritya, Etiyopya, Cibuti, Somali ve Kenya'yı denetim altında tutarken Avrupa üssü geriye kalan diğer Afrika ülkelerini denetliyor. Pasifik üssü ise Seyşel Adaları, Madagaskar, Komor Adası ve Hint Okyanusu boyunca uzanan Afrika bölgelerini gözetim altında tutuyor.

Dünya Bülteni