"Fetva ile Her Yol Caiz midir?" (!)
Geleneksel fıkıhtaki mahrem olmayan ile temas tokalaşma , erkeklerin altın yüzük takması gibi konuların hükmü belli ve sabit iken fetva ile " örfen meşrudur" şeklinde hükme bağlayan müftülerin olabildiği coğrafyada fetva kurumu ne kadar muteberdir ? ? ?
Hayrettin Karaman, ‘Müslüman idarecilerin içki fabrikası açmasının hükmü nedir?’ Sorusuna verdiği cevap ister istemez akla şu soruyu getirdi; Laik seküler hukuk sisteminde fetva vermeye hevesli ve sistem içerisinde ' hile-i şer'iyye' babından her konuya bir yol bulabilen bir saray mollası kadrosu varken acaba cevaziyet alınayamayan bir şey olmuş mudur ? ya da 'cevaz alınırsa caizdir' olacaksa bunca fetva verme heveslisi varken "fetva ile her yol caiz" olacak şekilde bir fıkıh zemini oluşup ' her yol caiz' neticesine varılmaz mı?"
Konu olan haber şöyledir:
Prof. Dr. Hayrettin Karaman, ‘Türkiye’de idarecilerimizin içki fabrikası açmasının hükmü nedir? Türkiye’de domuz çiftliği açmanın, ya da dışarıdan domuz eti ithalatına izin vermenin hükmü nedir? Şer’î hükümlerin cari olduğu bir ülkede bu soruların cevabı ne olurdu?’ sorularına tepki çeken bir cevap verdi.
Gayr-i Müslimlerin kendi yaşadıkları alanlarla sınırlanmış izinler üzerinden ilginç bir genelleme yapan Karaman, şöyle bir cevap verdi:
‘Laik bir ülkede siyaset yapmaya, parti kurmaya, iktidara gelmeye karar veren Müslümanların bir meşru hedefleri olmalıdır. Bu meşru hedefe ulaşmak için mevcut rejimden istifade etme konusunda da danışmalar sonunda cevaz fetvası almış olmaları gerekir.Bu şartlarda iktidara gelince rejimin ve siyasetin zorunlu kıldığı bazı şeyleri yapmak durumunda kalırlar. Zorunlu olmayanları ise yapmazlar.
Hz. Ömer halife iken gayr-i müslimlere satmak üzere dışarıdan domuz ve şarap getiren gayr-i Müslimlerden vergi alınması tartışılmış, verginin domuz ve şarap olarak değil de satıştan sonra elde ettikleri paradan alınmasına karar verilmiştir. Şu halde gayr-i Müslimlerin kendi aralarında tüketilmek üzere domuz ve şarap üretmeleri, ithal ve ihraç etmeleri, alıp satmaları da caiz olmaktadır.’