Filistin'de Esir Engelliler
Filistin Esirleri Araştırma Merkezi’nin verilerine göre İşgal Rejimi Zindanlarında Engelli...
Filistin Esirleri Araştırma Merkezi’nin verilerine göre İşgal Rejimi Zindanlarında Engelli 33 Esir Bulunuyor
İşgal rejimi zindanlarında Filistinli bedensel ve zihinsel engelli 33 esir bulunduğu, ihtiyaç duydukları cihazlardan mahrum oldukları için zor şartlarda yaşadıkları bildirildi.
Filistin Esirleri Araştırma Merkezi, bugün (3 Aralık Pazartesi) Dünya Engelliler Günü münasebetiyle yayınladığı bildiride, işgal güçlerinin engellileri gözaltına almaya devam etmesinin Filistin insanının hayatını küçümsediğinin göstergesi olduğunu söyledi.
Bildiride ayrıca işgal güçlerinin engellileri gözaltına almasının uluslararası anlaşmalara aykırı olduğuna, engellilerin kötü muameleye değil yardıma muhtaç olduklarına dikkat çekildi.
İşgal güçlerinin bedensel ve zihinsel engelli Filistinlileri gözaltına almaktan çekinmediği ifade edilen bildiride, esirlerden bazılarının tekerlekli sandalyede ve bazılarının da başkalarının yardımı olmadan hareket edemez bir halde gözaltına alındığına dikkat çekildi.
Filistinli Esirler Araştırma Merkezi, engellilerin gözaltına alınmalarının ve işgal zindanlarında esir tutulmalarının hastalıklarını ve sıkıntılarını artırdığını bildirdi.
İşgal güçleri geçen Ekim ayında Kalkiliya’dan 36 yaşındaki Mehdi Ebu Heniyye’yi ailesinin evine baskın düzenleyerek gözaltına aldı. Ebu Heniyye’nin zihinsel engelli olduğu ve davranışlarından sorumlu tutulamayacağı belirtildi.
Dünya Engelliler Günü’nde Filistin’de Engelli Sayısı 250 Bini Aştı
Filistin resmi verilerine göre, Filistin’de en az bir engeli bulunan kişi sayısının 255.228 olduğu ve bu rakamın toplam nüfusun yüzde 5,8’ine tekabül ettiği bildirildi.
Batı Yaka’da 127.266 engelli bulunduğu ve bu rakamın Batı Yaka sakinlerinin toplamının yüzde 5,1’ine karşılık geldiği kaydedildi.
Gazze Şeridi’nde engelli sayısının 127,962’ye ulaştığı ve Gazze Şeridi nüfusunun yüzde 6,8’ini oluşturduğu belirtildi.
Filistin İstatistik Enstitüsü’nün bugün (3 Aralık Pazartesi) Dünya Engelliler Günü münasebetiyle yayınladığı bildiride, engelli sayısının son on yılda arttığı ifade edildi.
Bildiride, 2007 yılında Filistin’de engelli oranının yüzde 4,7 (Batı Yaka 5,3 ve Gazze Şeridi 3,7) olduğu, 2017 yılında ise bu oranın yüzde 5,8’e (Batı Yaka 5,1 ve Gazze Şeridi 6,8) çıktığı kaydedildi.
Bildiride ayrıca, 2017’de engelli oranının erkekler arasında yüzde 6,3, kadınlar arasında ise yüzde 5,4 olduğu, bu oranların 2007 yılında erkekler için 4,8, kadınlar için 4,6 olduğu belirtildi.
Filistin İstatistik Enstitüsü, 2017’de Filistin’de bedensel engelli oranının 2,9 ve görme engelli oranının ise 2,6 olduğunu açıkladı.
UNESCO binası önünde gösteri yapan Gazze’deki Engelliler Ablukanın Kaldırılmasını İstedi
Filistinli onlarca engelli (2 Aralık Pazar) Gazze kentinin batısında UNESCO binası önünde gösteri yaptı.
Her yıl 3 Aralık’ta anılan Dünya Engelliler Günü öncesi düzenlenen gösteriye katılan Filistinli engelliler, Gazze Şeridi’ne uygulanan ablukanın kaldırılmasını istedi.
Engelliler ayrıca kendilerine destek verilmesi, ihtiyaç duydukları cihazların girişi ve tedavi olmak üzere dışarı çıkabilmeleri için Rafah Kapısı’nın açılması çağrısında bulundu.
İmar Kalkınma ve Yetiştirme Derneği’nin düzenlediği gösteriye katılan engelliler, Gazze Şeridi’nde yeterince bulunmayan ve engellilerin ihtiyaç duydukları cihazların girişine izin verilmesinin önemine dikkat çekti.
İmar Kalkınma ve Yetiştirme Derneği medya sorumlusu Eymen Selame, Birleşmiş Milletler’e bağlı bir kuruluş olduğu için gösteriyi UNESCO binası önünde düzenlediklerini söyledi.
İşitme engelli çocuklar arasında Gazze Şeridi dışında ameliyat olması gerekenler bulunduğunu belirterek, Rafah Kapısı’nın kapalı olması sebebiyle çocukların aylarca ve yıllarca işitmeden mahrum kaldıklarını ifade etti.
fiem