Filistinli Gruplar Netanyahu 'nun Kongredeki Konuşmasına Tepki Gösterdi

Filistinli Gruplar Netanyahu 'nun Kongredeki Konuşmasına Tepki Gösterdi

Filistinli gruplar İşgalci İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Washington'da Kongre'de yaptığı konuşmayı yalan ve uydurmalarla dolu olarak niteleyerek kınadı.

Hamas, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun ABD Kongresi'nde yaptığı konuşmada öne sürdüğü senaryoların "pazarlamaya çalıştığı hayaller ve fantezilerden ibaret" olduğunu belirterek, Filistin halkının kendi kaderini tayin etme ve kendisini kimin yöneteceğini belirleme hakkına sahip olduğunu vurguladı.

Hareket yaptığı açıklamada, Netanyahu'nun Gazze Şeridi'ndeki tutukluların geri dönmesi için yoğun çabalardan bahsetmesinin "bir yalan ve hem İsrail hem de ABD kamuoyunu yanıltmak" olduğunu vurgulayarak, arabulucuların sürekli çabalarına ve hareketin gösterdiği esneklik ve pozitifliğe rağmen savaşı sona erdirmek ve bir anlaşma yapmak için tüm çabaları başarısızlığa uğratan kişinin kendisi olduğunu açıkladı.

Hareket, Netanyahu'nun duyguları gıdıklamaya, gerçekleri çarpıtmaya ve 7 Ekim'le ilgili yanlış anlatıları teşvik etmeye çalıştığını, İsrail ve uluslararası soruşturmaların bu iddiaların yanlışlığını ve İsrail "ordusunun" Gazze zarfındaki yerleşimcilere karşı toplu katliam suçları işlediğini doğruladığını ekledi.

Hamas ayrıca Netanyahu'nun direniş eksenine yönelik saldırısının, Gazze Şeridi'ne destek için açılan cephelerin bir sonucu olarak askeri ve güvenlik krizinin derinliğini yansıttığını vurguladı.

Hareket ayrıca Netanyahu'nun konuşmasının, Refah ve Nuseirat mülteci kampında sivillere karşı işlediği korkunç katliamları unutarak, bir dizi mahkumu iade etmek suretiyle hayali zaferleri teşvik ederek örtbas etmeye çalıştığı askeri, güvenlik ve uluslararası krizinin derinliğini yansıttığını vurguladı.

Bu bağlamda hareket, ABD'nin "işgale her türlü siyasi ve askeri desteği sağlayarak, hükümetine cezasızlık için gerekli örtüyü vererek ve savaş suçlularını sorumlu tutmak yerine masum çocukların kanından ellerini yıkamak için kongre platformu sağlayarak" Gazze Şeridi'nde işgal tarafından işlenen ihlallere tam ortaklığını teyit ettiğini vurguladı.

Hamas , Birleşmiş Milletler, Arap Devletleri Ligi ve İslam İşbirliği Teşkilatını, işgali reddederek ve her türlü yolla sona erdirmek için çalışarak tutumlarını ilan etmeye ve İsrail işgali tarafından ihlal edilen uluslararası hukuka uygun olarak geri dönüş ve kendi kaderini tayin hakkını kullanabilmeleri için Filistin halkının kararlılığını ve direnişini desteklemeye çağırdı.

Hamas'ın siyasi büro üyesi İzzet el-Rişk, Netanyahu'nun konuşmasını "yalanlar partisi ve dünyanın aklını hiçe sayan suçlu Netanyahu'nun konuşması" olarak yorumladı.

Hamas lideri Sami Ebu Zuhri, Netanyahu'nun konuşmasının "ateşkes anlaşmasına varmak istemediğini gösterdiğini" belirterek "konuşması yalanlarla dolu ve direnişle yüzleşmedeki başarısızlığı örtbas etmeyi başaramayacak" dedi.

Filistin'deki İslami Cihad hareketinin siyasi büro üyesi Ali Ebu Şahin, hareket tarafından Telegram'da yayınlanan açıklamasında Netanyahu'nun konuşmasının "uluslararası desteği kaybettikten sonra Washington'dan sempati toplamayı amaçladığını" söyledi.

Ebu Şahin, "Netanyahu'nun Gazze Şeridi'nde halkımıza karşı yürütülen imha savaşını durdurmak istemediğinin açık olduğunu" ve "Gazze'deki savaşın ertesi gününün Filistinlilerin meselesi olduğunu ve Netanyahu'nun planlarının Filistin halkının kararlılığı ve direnişi karşısında başarısız olacağını" vurguladı;

Netanyahu'ya yanıt olarak Filistin Devlet Başkanı'nın sözcüsü FKÖ'nün "Filistin halkının tek temsilcisi olduğunu ve onları kimin yöneteceğine karar verdiğini" söyledi.

Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi ise Çarşamba günü ABD Kongresi'nde gerçekleşen yalanlar ve uydurma anlatılar partisinin, Amerika'nın demokrasi ve insan hakları konusundaki tüm iddialarının ve "iki devletli çözüm adı verilen Amerikan barış projesinin sahteliğinin açık bir kınaması olduğunu" söyledi.

Demokratik Cephe, Filistin Yönetimi'nin siyasi liderliğini ve "İsrail" ile ilişkileri olan Arap başkentlerini, "İsrail faşist projesinin doğasının tartışılmaz gerçeklerini yansıttığı için" Netanyahu'nun kongrede karşılanması sahnesinden ders ve ibret almaya çağırdı.

Almayadeen- ÇEVİRİ: TEVHİDHABER

Kaynak:Haber Kaynağı