Filistinli gruplar “Pekin Deklarasyonu”nu imzaladı

Filistinli gruplar “Pekin Deklarasyonu”nu imzaladı

Filistinli gruplar, Filistin Kurtuluş Örgütü çerçevesinde tüm güçleri kapsayan kapsamlı bir ulusal birliğin sağlanması ve geçici bir ulusal mutabakat hükümetinin kurulmasının gerekliliğine ilişkin bir anlaşmayı içeren “Pekin Deklarasyonu”nu imzaladı.

Çin Merkezi Televizyonu, bugün Salı günü, gruplar arasındaki uzlaşma diyaloğunun kapanış töreninde Filistinli grupların bölünmeye son vermek, ulusal bir uzlaşma hükümeti kurmak ve Filistin ulusal birliğini güçlendirmek amacıyla "Pekin Deklarasyonu"nu imzaladığını duyurdu. Pekin'de 21-23 Temmuz tarihleri ​​arasında düzenlendi.

İmza törenine katılan Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, tüm Filistinli grupların "uzlaşmayı ve ulusal çıkarları savunma kararlılığını teşvik etme isteklerini açıkça ifade ettiklerini" doğruladı.

14 Filistinli grubun Çin'in başkenti Pekin'de yaptığı toplantı sonucunda yayınlanan bildiride, Filistin Kurtuluş Örgütü çerçevesinde tüm güçleri kapsayan kapsamlı bir ulusal birliğin sağlanması ve geçici bir ulusal birlik oluşturulmasının gerekliliği vurgulandı.

Gruplar, "Pekin Deklarasyonu"nda, Çin'deki toplantıları sırasında "Başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulması ve geri dönüş hakkının garanti altına alınması konusunda taahhütte bulunma" konusunda anlaştıklarını açıkladı.

Açıklamada, "Filistinli grupların mutabakatı ile geçici bir ulusal mutabakat hükümetinin kurulması ve oluşturulan hükümetin Batı Şeria, Kudüs ve Gazze'nin birliğini teyit edecek şekilde tüm Filistin toprakları üzerinde yetki ve yetkilerini kullanması" vurgulandı. Tüm Filistin kurumlarını birleştirmeye ve Gazze Şeridi'nin yeniden inşasını yönlendirmeye ve bir komite gözetiminde genel seçim yapılmasının önünü açmaya başlayacak." Onaylanan seçim yasasına uygun olarak mümkün olan en kısa sürede merkezi seçimler." yapılacak.

Açıklamada, Uluslararası Adalet Divanı'nın, İsrail'in Filistin Devleti topraklarındaki varlığının, işgalinin ve yerleşiminin yasa dışı olduğunu ve bunların bir an önce ortadan kaldırılması gerektiğini doğrulayan görüşü memnuniyetle karşılandı. (Uluslararası Adalet Kararı, 1967'den beri işgalin yasa dışı olduğunu belirtiyordu.)

Açıklamaya göre toplantıya katılan gruplar şöyle: El Fetih, Hamas, İslami Cihat, Filistin Kurtuluşu için Demokratik Cephe, Filistin Halk Kurtuluşu Cephesi, Filistin Halk Partisi, Filistin Halk Mücadele Cephesi, Filistin Halk Mücadelesi Cephesi, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi. Filistin Ulusal Girişim Hareketi, Halk Cephesi - Genel Komuta ve Filistin Demokratik Birliği (Fidaa), Filistin Kurtuluş Cephesi, Arap Kurtuluş Cephesi, Filistin Arap Cephesi ve Halk Kurtuluş Savaşı'nın öncüleri.

Bu yılın Nisan ayında Çin'in başkenti Pekin'in, Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi (Fetih) ve İslami Direniş Hareketi'nin (Hamas) temsilcilerini, Filistin'in iç gelişimini teşvik etme konusunda derinlemesine ve samimi görüşmelerde bulunmak üzere ağırladığını belirtmek gerekir. mutabakat.

Çin: Gazze ile ilgili 3 adımlı girişim

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, 14 Filistinli grubun uzlaşma diyaloğu amacıyla Pekin'de ilk kez bir araya gelmesinin Filistin halkı için büyük bir umut olduğunu söyledi.

Mao Ning, Çin'in Gazze'ye ilişkin üç aşamalı bir girişim önerdiğini, bunun ilk adımının Gazze Şeridi'nde mümkün olan en kısa sürede kapsamlı, kalıcı ve sürdürülebilir bir ateşkesin sağlanmasını teşvik etmek ve insani yardıma sorunsuz erişimi sağlamak ve rahatlama olduğunu belirtti.

İkinci adım, "Filistinliler Filistin'i yönetir" ilkesine bağlılığa ve Gazze'de savaş sonrası yönetimi güçlendirmek için birlikte çalışmaya dayanırken, üçüncü adım ise Filistin'i Birleşmiş Milletler'e tam üye olmaya ve "Filistinlilerin Birleşmiş Milletler'e tam üye olması" konusunda teşvik etmeye dayanıyor. İki devletli çözüm."

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, "üç adımın" birbiriyle bağlantılı ve vazgeçilmez olduğunu vurgulayarak, Çin ile Filistin'in birbirine güvenen kardeşler ve iyi ortaklar olduğunu ve Çin'in, Filistinli grupların birliğini sağlayabileceğini içtenlikle umduğunu vurguladı. Filistin milleti ve iç uzlaşma temelinde bağımsız devletini kurmalıdır.

Ataya: Açıklamayı geçmek toplantıyı sabote etmek isteyenler için fırsatı kaçırmaktı

İlgili bağlamda İslami Cihat Hareketi Siyasi Bürosu üyesi İhsan Ataya, Pekin Deklarasyonu'nun öneminin savaş karşısında Filistin'in pozisyonunu birleştirmede yattığını ve Bildirge hükümlerinin uygulanmasının garantisinin olduğunu vurguladı.

Al-Mayadeen'e yaptığı açıklamada Ataya, Pekin toplantısının yalnızca iki oturumda gerçekleştiğini ve temel konuların tartışılmasıyla sınırlı olduğunu vurgulayarak, toplantıların taahhüt yeteneğini doğrulamak için art arda yapılması gerektiğine işaret etti.

Ataya, "İsrail"in tanınmasını içeren BM kararlarına isim verilerek zımni ve açık tanıma taşıyan bazı noktaların değiştirildiğine dikkat çekerek, bildirinin onaylanmadan önce son okumasının yapılması gerektiğini ancak zaman kısıtlılığı nedeniyle bu kararlara güvenildiğini vurguladı. Komite tarafından formüle edilenler üzerine yerleştirildi.

Ataya, bu açıklamanın üstü kapalı çekincelerle yapılmasının, bu toplantıyı sabote etmek isteyenlerin fırsatını kaçırmak amacıyla olduğunu açıkladı.

Barguti: Pekin Deklarasyonu Batı Şeria ile Gazze Şeridi'ni birleştirdi

Filistin Ulusal Girişimi Genel Sekreteri Mustafa Barguti ise "Pekin Deklarasyonu"ndaki en önemli şeyin soykırım karşısında direnişe destek konusunda herkesin mutabakatı olduğunu vurguladı.

Al-Mayadeen ile yaptığı röportajda Barguti, "Pekin Deklarasyonu"nun, "Pekin Deklarasyonu"nda öngörülen ulusal birlik hükümetini dikkate alarak ABD ve "İsrail"in Gazze'de kukla yapılar kurma girişimlerine engel oluşturduğuna inanıyordu. Batı Şeria ile Gazze Şeridi'ni birleştirecek.