Fransa Çad'a Saldırdı

Fransa Çad'a Saldırdı

Çad'ın Başkentini ele geçirdikten sonra geri çekilen silahlı gruplar, Fransa'nın kendilerini bombaladığını açıkladı.

Fransa'nın La Rochelle kentinde gazetecilerin, "Fransızların olası bir askeri müdahalesi"ne ilişkin sorusunu yanıtlayan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, "Fransa, Çad'da bir sorumluluğu varsa bu sorumluluğu yerine getirecektir" dedi.

BM Güvenlik Konseyi'nin Çad ile ilgili aldığı son karara atıfta bulunan Sarkozy, Çad'ın bir saldırının kurbanı olması halinde, uluslararası hukuk kurallarına uygun olarak Fransa'nın bu saldırıya karşılık verebileceğini ifade etti.

BM Güvenlik Konseyi, Çad hükümetini hedef alan ülkedeki silahlı grupların saldırılarını şiddetle kınamıştı.

Konsey, tüm BM ülkelerini Çad hükümetine destek olmaya çağıran, Çad'ın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini belirten bir açıklamayı kabul etti.

Çad'da silahlı gruplar ile ordu arasında devam eden çatışmalar yüzünden BM 53 çalışanını komşu ülke Kamerun'a göndermişti.

Çad hükümeti isyancı grupların Sudan hükümeti tarafından desteklendiği görüşünü savunuyor ve silahlı gruplara karşı BM üyesi ülkelerden askeri yardımda bulunmalarını istiyor.

ÇAD'LI DİRENİŞÇİLER: FRANSA BİZİ BOMBALADI

Çad'daki silahlı gruplar da, Fransa'nın, Çad Devlet Başkanı İdris Debi'yi korumak amacıyla kendi mevzilerini bombaladığını ileri sürdü. Fransa iddiayı yalanladı.

Grubun liderlerinden Mahamad Nuri, Fransız "Europe 1" radyosuna verdiği demeçte, "Fransız uçakları dün ve bu sabah bizi bombaladı" dedi.

"General" Nuri, Devlet Başkanı Debi'nin kuvvetlerine yeni bir saldırı düzenleme kapasitesine sahip olup olmadıkları sorusuna, "Kesinlikle. Fransız ordusu olmasa, bu kesin. Yeni bir saldırı başlatma kapasitemiz var" yanıtını verdi.

Fransa'ya müdahale etmeme çağrısında bulunan Nuri, "Fransa'ya 'Çad sorunu, Çad ile Çad arasındaki bir sorundur' dedik. Fransa'nın çıkarları hiçbir biçimde tehdit altında değildir. Ve biz Fransa'ya rejimi desteklememe çağrısı yaptık, onlarsa bunu dinlemedi. Bugün aynı çağrıyı yineliyoruz" dedi.

"FRANSA BİRÇOK SİVİLİN ÖLÜMÜNE YOL AÇTI"

Silahlı muhaliflerin oluşturduğu ittifakın sözcüsü Abdurrahman Kulamallah ise, haftasonu başkente giren silahlı grupların bugün ilke olarak acil bir ateşkesi kabul ettiğini, ancak Fransa'nın doğrudan müdahale ederek, birçok sivilin ölümüne yol açtığını söyledi.

Kulamallah, "Çad halkının acılarını bilen, kardeş ülkeler Libya ve Burkino Faso'nun barış girişimlerini kabul eden ulusal direniş kuvvetleri, acil bir ateşkesi ilke olarak kabul eder" diye konuştu.

Sözcü, Fransa'nın doğrudan çatışmaya dahil olmasına şaşırdıklarını da belirtti ve "sivillerin ölümüne yol açan Fransız uçaklarının doğrudan müdahalesini" kınadı.

FRANSA İDDİALARI KABUL ETMİYOR

Fransa, Çad'daki isyancı liderlerin suçlamalarını reddederek, Fransız silahlı kuvvetlerinin çatışmalara katıldığını yalanladı.

Fransa Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Bu açıklamalar, kesinlikle dayanaktan yoksundur, Fransız kuvvetleri çatışmalara katılmamıştır, sadece taraf olmak zorunda kaldığı hallerde karşılık vermekle yetinmiştir. Fransız uçakları krizin hiçbira nında hiçbir silah kullanmamıştır" denildi.

Sudan'ın Darfur bölgesindeki isyancılar da Çad'a girdiklerini ve Çad Devlet Başkanı İdris Debi'yi devirmeye çalışan silahlı grupları destekleyen Sudanlı askerlerle savaştıklarını açıkladı.

6 TÜRK VATANDAŞI TAHLİYE EDİLİYOR

Cnntürk'ün haberine göre Fransa, 6 Türk vatandaşının Çad'dan tahliyesine yardımcı oldu. Çad'da bulunan 6 Türk vatandaşı, Fransa Savunma Bakanlığı tarafından tahsis edilen bir askeri uçakla bugün Gabon'a götürülecek. Türk vatandaşları, yine askeri uçakla yarın sabah Paris'e getirilecek.

Türk vatandaşları, yarın yerel saatle 11.30'da THY'nin tarifeli uçağıyla İstanbul'a hareket edecek. Çad'dan tahliye edilecek Türk vatandaşlarının, Kızılay temsilcisi Emrah Tek, Türk okulunun müdürünün eşi Hümeyra Soydan, öğretmenler Sedat Keskin ve eşi Mercan Keskin ile Süleyman Dinç ve eşi Fadime Dinç olduğu belirtildi.