Fransa Vizesi İçin Parmak İzi Şartı

Fransa Vizesi İçin Parmak İzi Şartı

Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği, gelecek hafta başından itibaren biyometrik vize uygulamasına geçiyor.

Schengen ülkeleri tarafından 2004 yılında karar verilen biyometrik vize uygulamasına Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği, 21 ocak pazartesi günü Ankara'da başlayacak.

İngiltere tarafından halen uygulanan işlem çerçevesinde, vize talebinde bulunan kişinin on parmağının dijital izleri alınarak, dijital fotoğrafı çekilecek. Toplanan veriler Schengen sınırları içinde incelenebilen bir veri bankasına gönderilecek. Söz konusu bilgiler sadece vizenin geçerlilik süresi boyunca saklanacak ve bu nedenle dijital veriler her yeni vize talebinde yeniden alınacak.

Bu prosedürün güvenlik ve Schengen sınırlarında daha rahat dolaşım imkanı sağladığını belirten yetkililer, Fransa'nın Türkiye'de bu uygulamaya başlayacak olan ilk Schengen ülkesi olduğuna dikkati çektiler.

Schengen'e dahil bütün ülkelerin 2011 yılına kadar bu uygulamaya geçmesi gerekiyor. Fransa'nın dünyadaki konsolosluklarının yarıdan fazlası halen biyometrik vize uygulamasında olduğu, 2009 yılına kadar da hepsinin bu uygulamaya geçmiş olacağı belirtildi.

Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği yetkilileri, biyometrinin istisnasız olarak vize talep eden tüm kişiler için uygulanacağına işaret ederek, vize talebinde bulunan kişilerin (6 yaşından büyük olanlar) dijital izlerinin alınması için şahsi başvurularının dışında ücretlerde ya da koşullarda herhangi bir değişiklik olmayacağını bildirdiler.

BÜYÜKELÇİ ERNİE

Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Bernerd Ernie, yeni uygulamaya ilişkin düzenlenen bilgilendirme toplantısında yaptığı açıklamada, yeni uygulamanın Türk vatandaşlarının işlerini ve iki ülke arası gidiş gelişleri kolaylaştıracağını belirtti.

Eskiden kısa süreli kalışları için kısa süreli vizeler alabilen kişilerin artık daha uzun süreli vize alabileceklerini söyleyen Büyükelçi Ernie, bu sistemin herkes için çok daha güvenli olacağını, başkalarının bilgilerinin alınarak onun adına vize başvurusunda bulunmanın da artık mümkün olamayacağını bildirdi.

Türkiye'de bu uygulamaya geçen ilk Schengen ülkesinin Fransa olduğunu hatırlatan Ernie, bunun Fransa'nın yeterli teknik donanıma sahip olduğunun göstergesi olduğunu ifade etti.

BİYOMETRİNİN AVANTAJLARI

Fransız yetkililere göre, biyometri uygulamasının çeşitli avantajları bulunuyor.

Biyometrinin kişilerin kimliklerinin saptanmasını güvenli hale getirerek kendilerine pasaportlarının geçerlilik tarihlerine göre daha kolay bir şekilde, birkaç yıl için geçerli olacak uzun süreli dolaşım vizesi verilmesini sağlayacağını belirten aynı yetkililer, bu sayede değişim ve seyahatlerin kolaylaşacağını belirttiler.

Biyometriye geçişin vize hamili kişilerin kimliklerinin saptanmasını kolaylaştırması ve seyahat belgelerinin gasp edilmesi veya sahtecilikte kullanılmasına karşı bu kişileri koruması da amaçlanıyor.

ajanslar