Fransa'da İslamiyet karşıtı saldırılarda artış
Fransa İslamofobi İle Mücadele Derneği (CCIF), İslamiyet karşıtı saldırıların geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 50 arttığını bildirdi.
CCIF'in Paris'teki merkezinde düzenlenen basın toplantısında medyayla paylaşılan İslamafobi 2014 raporunda, Fransa'da yaşayan Müslümanlara yönelik saldırıların her geçen gün arttığı ve en çok genç, başörtülü kadınların hedef haline geldiği belirtildi.
CCIF'e telefon ya da elektronik posta ile yapılan başvuruların değerlendirildiği araştırmaya göre, 2013'de 691 saldırı kaydedildi. Bu rakamın bir önceki yıla oranla yüzde 47,3 arttığına dikkat çekilen raporda, 691 olaydan 640'nın bireyler, 51'nin de kurumlar tarafından yapıldığı vurgulandı. Raporda, bireyler tarafından yapılan eylemlerin 418'inde doğrudan hakaret, 43'ünde sözlü saldırı, 27'sinde fiziki saldırı, 88 vakada ise eleştiri ve tahrik olduğu bildirildi.
İslamafobik saldırıların genelde kamuya açık alanlarda ya da eğitim kurumlarında yaşandığını ortaya koyan raporda, bireyler tarafından yapılan 640 saldırının 180'nin eğitim kurumlarında, 72'sinin özel şirketlerde ve 64'nün de kamu hizmeti sırasında yaşandığı ifade edildi.
Başörtülü kadınlar ilk hedef
CCIF tarafından, 2013 Nisan-2014 Nisan'da İslamobofik saldırıların nedenleri ve hedef kitlesiyle ilgili yapılan başka bir anket ise ilk hedefin genç başörtülü kadınlar olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya katılanların yüzde 68'i hayatları boyunca en az bir kez İslamafobik saldırıların kurbanı olduğunu söylerken, kurbanların yüzde 72'sinin de başörtülü genç kadınlar olduğunu ortaya çıktı. Fiziksel saldırıya uğrayanların yüzde 97'sinin kadın olduğuna dikkat çekildi.
Ankette, saldırıların en çok kamusal alanlarda, başkalarını gözü önünde yapıldığına işaret edildi. İslamofobik eylemlerin yüzde 26'sı kamusal alanlarda, yüzde 30 topluma taşıma araçları ve kamu hizmetlerinde, yüzde 13'ü eğitim kurumlarında, yüzde 12'si mağazalarda, yüzde 8'si ise kişinin yakın çevresinde yaşanıyor.
"İslamofobik saldırıların nedeni nedir" sorusuna verilen cevaplara bakıldığında, medyanın payının büyük olduğu gözler önüne seriliyor. Ankete katılanların yüzde 78'i, saldırıların nedenini medyanın taraflı olmasına bağlıyor. Katılımcılara göre medyada İslam karşıtı söylemler giderek artarken, aynı oranda da normalleştirilmeye çalışılıyor. Ülke siyasetinin de İslam karşıtlığında rol oynadığını düşünen katılımcıların yüzde 50'si, politik söylemlerin İslamofobik eylemleri arttırdığı görüşünü paylaşıyor. Yüzde 41 ise bazı Müslümanların davranışlarının İslam karşıtlığına neden olduğunu savunurken, yüzde 35'i de saldırıların, Fransa'daki laiklik algısından kaynaklandığını düşünüyor.
Kurbanların yüzde 78'i susuyor
Ankette öne çıkan başka bir başlık ise saldırıya uğrayanların sessiz kalması. Ankete göre, İslamofobik saldırı kurbanlarının sadece yüzde 22'si durum hakkında şikayette bulunurken, yüzde 78'i ise susmayı tercih ediyor. Ankette, sahip oldukları hakları ve nereye şikayette bulunacakları bilmeyen kurbanların genelde susmayı tercih ettiğini belirtildi.
Kaynak: AA