Fransa"nınki politik hesap... / Clive Myrie

Fransa"nınki politik hesap... / Clive Myrie

Başka hiçbir ülke böyle bir şey denememişti, peki Fransızlar bunu neden yapıyor? Politikacılar, Fransa’nın girişiminin ve tartışmaların tümüyle politik olduğunu belirtiyor.

Sözlükler, soykırımı; "insanların örgütlü olarak öldürülmesi ve varlıklarının toplu olarak yok edilmesi" olarak tanımlar. Etnik Ermeni kampanyacılar amaçlarına ulaştı.


Soykırım açık bir biçimde Adolf Hitler"in ve 1994 yılında Ruanda"daki Hutuların arzusuydu. Yüz binlerce Ermeni"nin 1915 yılında Osmanlı İmparatorluğu"nun yeniden yerleştirme programı sırasında öldüğünü kabul eden çok sayıda Türk var. Ancak ölenlerin, örgütlü bir katledilmeyle değil, toplum içi bir savaşta hayatlarını kaybettiklerini söylüyorlar. Bu bir soykırım değildi. Fransa, Ermenilerin soykırıma uğramadığını söyleyenleri cezalandıracak bir tasarıyı onayladı. Başka hiçbir ülke böyle bir şey denememişti, peki Fransızlar bunu neden yapıyor? Politikacılar, Fransa"nın girişiminin ve tartışmaların tümüyle politik olduğunu belirtiyor.

Tasarı, Fransız Parlamentosu"ndaki azınlık durumunda olan Sosyalistler tarafından teklif edildi. Gelecek yıl bu ülkede cumhurbaşkanlığı seçimleri var ve bazıları Ermeni soykırımını reddetmeyi suç sayan yasanın Ermeni oylarına yönelik bir politika olduğunu kaydediyor. Örneğin, Sosyalist bir milletvekili olan Jack Lang, "Sosyalist Parti"nin seçime yönelik bir bakış açısı benimsediğine inanıyorum." diyor. Bir kısım politikacılar ise Fransa söz konusu yasa ile Fransız halkının Türkiye"nin AB üyeliğini istemediği etkisi bırakmak istediğine işaret ediyor. Aslında, pek çok Fransız politikacı çoğunluğu Müslüman olan bir ülkenin AB içinde yeri olmadığı konusunda hemfikir ve belki de Türkiye karşıtı bu yasanın sebebi de budur.

Peki bu tasarının gerisindeki bu çıkarcılık adil mi? Pek çok Fransız politikacı için Ermeni soykırımını yalanlamak, Holokost"u yalanlamakla eşdeğer ve bu tasarıya sadece Sosyalistlerin değil aynı zamanda sağcı politikacıların da destek verdiğini belirtiyorlar. Ancak, Cumhurbaşkanı Chirac farklı bir görüşte. O, (sözde) soykırımın Türkiye"nin AB üyeliği için bir ön şart olması gerektiğini savunuyor. Ancak, kendi hükümetini tasarıdan uzak tuttu. Başbakan Villepin ise tasarının kötü bir fikir olduğunu ve Fransa"nın Türkiye ile güçlü bağları olduğunu belirtiyor. Fransız şirketleri ve işadamları ticaretin zarar görmesinden korkuyor. Çünkü Türkiye"ye yapılan yıllık ihracat 4,66 milyar Euro civarında. Bu, tasarının neden hiçbir zaman yasalaşmayacağını açıklıyor. Oylama için Senato"ya ve hükümetin çoğunluğunu elinde tuttuğu Üst Meclis"e gitmesi gerekiyor ki, onaylanması pek mümkün görünmüyor. O halde, politik hesaplarla, yine de Ermeni soykırımını yalanlamayı suç saymaya çalışmak niye? Fransız hapishaneleri, tarihleri ile gurur duyan Türklerle dolup taşacaktır. (BBC, 13 Ekim 2006)