Füze Krizi Büyüyor

Füze Krizi Büyüyor

Rus uçaklarının düzenlediği füze saldırısıyla ilgili olarak Gürcistan'ın BM Güvenlik Konseyi'ni olağanüstü toplantıya çağırmasının ardından Washington, saldırıyı kınayarak Tiflis'e destek verdi.

Gürcistan, BM Güvenlik Konseyi'ni olağanüstü toplantıya çağırmasının ardından ABD, füze saldırısını kınayarak Tiflis'in yanında yer aldı.
Pazartesi günü hava sahasının iki savaş uçağı tarafından ihlal edilerek topraklarına füze saldırısı düzenlenmesinden Moskova'yı sorumlu tutan Gürcistan, elindeki radar kanıtlarını TV'de yayımladı. İddiaları reddeden Moskova ise Gürcü yönetimini "şov yapmak"la suçladı.
ABD Dışişleri Bakanlığı, Tiflis'e destek vererek "füze saldırısı"nı kınadı ve Rusya'yı ima ederek, ilgili tarafların konunun araştırılmasında Gürcistan ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ile işbirliği yapmasını istedi. Rus basını, bölgede bulunan ve bazıları Rus olan AGİT gözlemcilerinin, saldırıyı düzenleyen uçakların Rusya'dan geldiği sonucuna vardığını yazdı, ancak Moskova haberi yalanladı. Gürcistan Dışişleri Bakanı Gela Bejuaşvili, BM Güvenlik Konseyi'nin hava sahası ihlali ve füze saldırısı düzenlenmesini ele almak üzere acilen toplanmasını istedi ve kanıtları bulunduğunu bildirdi. Gürcü Televizyonu da hava savunma sistemine bağlı radarların kaydettiği verileri ekrana getirdi. Konuyla ilgili olarak bilgi veren Albay Zurap Poçhua, iki uçağın Rusya yönünden Gürcü sahasına girdiğini, birinin füzesini fırlattığını, ardından uçakların Rus hava sahasına döndüğünü söyledi.
Rusya Genelkurmay Başkanı Yuriy Baluyevskiy, iddiaları kesin bir dille yalanladı ve "Anlaşılan, Kosova'ya bağımsızlık verilirse benzer durumdaki Güney Osetya ile Abhazya'yı tümden kaybedeceğini düşünen Gürcülerin siniri bozulmuş" dedi. Gürcistan'a isyan bayrağı açan söz konusu iki cumhuriyet Rusya ile işbirliği yapıyor.

MİLLİYET