Gazze zirvesinden çıkan sonuç
Dünya liderlerini Mısır ve Fransa'nın eşbaşkanlığında Şarm El Şeyh'te bir araya getiren Gazze konulu zirve sona erdi.
Türkiye'den Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün katıldığı zirvede liderler, Ortadoğu'da sağlanan ateşkesin güçlendirilmesi için görüş belirtirken, sıradaki adım olarak ise önümüzdeki günlerde yine Mısır öncülüğünde bir insani yardım zirvesi düzenlenme ve insani yardımın ulaştırılması için Gazze sınır kapılarının açmanın yolunun arama kararı aldı.
Zirveye Fransa'dan Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Almanya'dan Başbakan Angela Merkel, İspanya;'dan Başbakan Jose Luis Zapatero, Ürdün'den Kral Abdullah, İtalya'dan da Başbakan Silvio Berlusconi, İngiltere'den Başbakan Gordon Brown, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Filistin Otoritesi Başkanı Mahmud Abbas ve Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa katıldı.
***
CUMHURBAŞKANI GÜL: "DÜNYADAKİ BİRÇOK PROBLEMİN ALTINDA BU KONU VARDIR, ÇÖZÜM ÖTELENMEMELİ"
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bölgede sağlanacak bir ateşkesin kalıcı olması gerektiğini söyledi. Dünyada birçok sorunun altında İsrail-Filistin konusu olduğunu ve çözümün ertelenmemesi gerektiğini kaydeden Gül, Filistinli gruplara da birlik olma çağrısı yaptı.
Gazze konusunda Mısır ve Fransa'nın eşbaşkanlığında Şarm El Şeyh'te gerçekleştirilen zirve sona erdi. Toplantının ardından liderler her birlikte basın toplantısı düzenledi.
Burada bir konuşma yapan Abdullah Gül, "Çok sayıda insanın ölmesinden ve yaralanmasından, büyük bir yıkımdan sonra ateşkes sağlanmasının yine de çok önemli olduğuna inanıyoruz. Çok daha önemli olan şey her iki taraf tarafından ilan edilmesi, hem İsrail hem de Hamas'ın ateşkesi kabul etmeleridir." dedi.
Bu noktaya gelinmesi konusunda Mısır Devlet başkanı Hüsnü Mübarek'in çok büyük gayretleri olduğunu söyleyen Abdullah Gül, "Tebrik ve teşekkür ediyoruz, devamı olacağını ümit ediyoruz." diye konuştu.
Türkiye olarak Şam-Kahire-Tel Aviv arasında mekik diplomasisi yaparak bu konuda katkıda bulunduklarını aktaran Cumhurbaşkanı Gül, bundan sonra da katkılarını süreceğini dile getirdi. Abdullah Gül, "Şimdi bu ateşkesin devamlı olabilmesi ve yaşayabilmesi için herhalde en kısa süre içerisinde İsrail askerlerinin Gazze'yi bırakması, ablukanın kalkması ve Gazze'nin yeniden imarının başlamsı gerekmektedir." diye belirtti.
Ancak bütün bunlar kısa vadeli şeyler olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, orta ve uzun vadede de yapılacak çok şey olduğunu kaydetti. "Filistinlilerin muhakkak uzlaşması gerekir, uzlaşı hükümeti kurması gerekir." diyen Gül, Filistin Otoritesi Başkanı Mahmud Abbas'ın öncülüğünde bunun olacağına inandıklarını ifade etti. Bölgedeki bütün ülkelerin de barış için ellerinden gelen tüm gayreti göstermelerine gerektiğine inandığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, "Türkiye olarak ve bütün Avrupa ülkeleri olarak herkesin bunu güçlü bir şekilde destekleyeceğinden yine eminiz. ABD'deki yeni yönetimin de bu meseleye kalıcı bir çözüm için yoğunluk göstermesi gerektiğine inanıyorum" diye ekledi.
Abdullah Gül, "Eğer kalıcı bir barış sağlanamazsa iki yılda bir bu acılar tekrarlanmaktadır. 2006'da da Lübnan için bir araya gelmiştik. Onun için kalıcı olması şarttır. Bunun için de Filistin ve İsrail'in güvenlik altında beraber yaşayabilecekleri bir ortamın sağlanması gerekir." şeklinde konuştu.
Bu sorunun "geriye bırakılacak, ötelenecek bir problem olmadığını" dile getiren Cumhurbaşkanı Gül "Dünyadaki birçok problemin altında bu konu vardır. Bunu herkesin görmesi gerekir. Onun için dünyanın önceliği olması, yeni acıların yaşanmaması gerekir. Uluslararası toplum olarak hep beraber birinci öncelik diyerek gece gündüz çalışmamız gerekmektedir." diye sözlerini noktaladı.
ajanslar