Gazze'de anlaşma neden olmadı? İşte 4 neden

Gazze'de anlaşma neden olmadı? İşte 4 neden

Gazze'de ateşkes için gözlerin çevrildiği Mısır’ın başkenti Kahire'deki müzakerelerden Pazar günü de sonuç çıkmadı. Mısırlı kaynaklar, arabulucuların sunduğu anlaşma maddeleri ve karşılıklı tavizlere tarafların yeşil ışık yakmadıklarını söyledi.

- Gazze'de ateşkes için gözlerin çevrildiği Mısır’ın başkenti Kahire'deki müzakerelerden Pazar günü de sonuç çıkmadı. Mısırlı kaynaklar, arabulucuların sunduğu anlaşma maddeleri ve karşılıklı tavizlere tarafların yeşil ışık yakmadıklarını söyledi. Peki anlaşma neden sağlanamadı? İşte 4 neden...

1. Philadelphia Ekseni

Görüşmelerdeki temel engeller arasında İsrail'in Gazze Şeridi'nin Mısır'la olan güney sınırı boyunca uzanan 14,5 kilometre uzunluğundaki dar bir şerit olan Philadelphia eksenindeki varlığı yer alıyor.

Mısırlı bir kaynak, arabulucuların Philadelphia ekseninde İsrail güçlerinin varlığı konusunda bir takım alternatifler önerdiğini ancak iki tarafın bunların hiçbirini kabul etmediğini söyledi.

2. Netzarim Geçişi

Bu koridor, Gazze Şeridi'ni ikiye bölüyor ve İsrail güçleri burada konuşlu, İsrail ise onları buradan çıkarmayı reddediyor.

3. Tutuklu sayısı

Kaynaklar, İsrail'in Hamas'ın serbest bırakılmasını talep ettiği tutuklu sayısı konusunda da çekincelerini dile getirdiğini , serbest bırakılmaları halinde Gazze'den çıkmalarını talep ettiğini de sözlerine ekledi.

4. Filistinlilerin geri dönüşü

Hamas, İsrail'in, ateşkes başladığında yerinden edilmiş Filistinlilerin daha kalabalık kuzey yerleşim bölgesine dönerken taranması da dahil olmak üzere başka yeni koşullar belirlediğini söyledi.

doğruhaber